کد خبر: ۳۱۰۷۲۹
تاریخ انتشار : ۲۳ ارديبهشت ۱۴۰۴ - ۲۱:۳۸

نیویورک‌تایمز: آمریکا در یمن هم خسارت دید هم شکست خورد

 
 
سرویس خارجی-
«نیویورک‌تایمز» نوشت، آمریکا در تلاش برای شکست مقاومت یمن میلیاردها دلار هزینه کرد، اما نتوانست برتری هوائی کسب کند و پهپادهایش ساقط شد؛ مقاومت یمن نیز شجاعانه ایستادگی کرد و در نهایت ترامپ به‌دلیل ناکامی، دستور توقف حملات را داد و عملاً عقب‌نشینی کرد و تقلا کرد تا شکست خود را «پیروزی» جلوه دهد... یمنی‌ها حتی نزدیک بود یک اف-35 را ساقط کنند!
در جهانی که واشنگتن همواره خود را قدرت بلامنازع نظامی خوانده، شکست در برابر رزمندگانی محاصره‌شده در کشوری جنگ‌زده، روایتی بی‌سابقه و یک رسوایی بزرگ برای ماشین جنگی آمریکاست. ماجرا این‌بار تنها به ناکامی در تحقق اهداف نظامی خلاصه نمی‌شود؛ بلکه آنچه در یمن رخ داد، تزلزل یک اسطوره بود: «افسانه شکست‌ناپذیری ارتشی که میلیاردها دلار هزینه می‌کند»، اما در برابر پایداری بومی و مقاومت آگاهانه، عقب می‌نشیند. جنگ یمن برای آمریکا تنها یک جبهه نظامی نبود؛ آزمایشی بود برای سنجش میزان واقعی قدرت در عصر جدیدِ مقاومت‌های متکی به فناوری بومی. وقتی پهپادهای چندمیلیون دلاری سقوط می‌کنند و ناوهای غول‌پیکر به عقب رانده می‌شوند، و 
اف-35‌ها در آستانه سقوط قرار می‌گیرند، آنچه فرو می‌ریزد، فقط تجهیزات نیست، بلکه اعتبار، بازدارندگی و هیمنه‌ای است که با دقتی رسانه‌ای در دهه‌های گذشته ساخته شده‌اند. اکنون که اسناد شکست یکی پس از دیگری از دل رسانه‌های جریان اصلی غربی بیرون می‌آیند، 
شاید باید پرسید: «آیا عصر جنگ‌های نامتقارن است؟»
گزارشی خواندنی
روزنامه آمریکایی «نیویورک‌تایمز» در مطلبی با عنوان: «چرا دونالد ترامپ، ناگهان بر نیروهای مسلح یمن اعلام پیروزی کرد؟»، نوشت: «در حالی که آمریکا با بمباران گسترده و عملیات پرهزینه به‌دنبال شکست مقاومت یمن بود، نیروهای یمنی با سرنگونی پهپادها، حمله به ناوها و تاب‌آوری در برابر حملات، واشنگتن را وادار به عقب‌نشینی کردند. ترامپ آتش‌بس را پیروزی نامید، اما واقعیت شکست را نمی‌توان پنهان کرد.» براساس این گزارش، مقاومت یمن همچنان به کشتی‌ها شلیک می‌کرد و پهپادها را ساقط می‌کرد، در حالی که نیروهای آمریکایی به‌سرعت مهمات خود را مصرف می‌کردند. وقتی ترامپ با کمپین بمباران نیروهای مسلح یمن برای باز کردن مسیر کشتیرانی در دریای سرخ موافقت کرد، انتظار داشت ظرف ۳۰ روز از شروع حملات نتیجه بگیرد. طبق گفته مقام‌های دولتی، در روز ۳۱، ترامپ که همواره از درگیری‌های طولانی‌مدت نظامی در غرب آسیا واهمه داشت، خواستار گزارش پیشرفت شد. اما نتیجه‌ای حاصل نشده بود. آمریکا حتی برتری هوائی بر مقاومت یمن به دست نیاورده بود. در عوض، پس از ۳۰ روز از تشدید عملیات علیه مقاومت یمن، تنها چیزی که نمایان شد، درگیری پرهزینه و بی‌نتیجه‌ دیگری از سوی آمریکا در این منطقه بود.
خروج آبرومندانه از خسارتی محض!
مقاومت یمن چندین پهپاد «ام.کیو-9 ریپر» آمریکا را ساقط کرد و همچنان به کشتی‌های جنگی در دریای سرخ از جمله ناو هواپیمابر آمریکایی با موفقیت شلیک می‌کرد و حملات آمریکا تنها در ماه نخست، حدود یک‌میلیارد دلار از مهمات و تسلیحاتش را مصرف کرد. وضعیت زمانی بدتر شد که دو جنگنده «اف-18 سوپرهورنت» به ارزش ۶۷میلیون دلار از ناو هواپیمابر آمریکا که مأمور عملیات علیه مقاومت یمن بودند، به دریا افتادند. آن زمان، ترامپ دیگر کاسه صبرش لبریز شده بود. به‌ گفته‌ مقام‌های آمریکایی و عربی که با نیویورک‌تایمز صحبت کرده‌اند، «استیو ویتکاف»، نماینده ترامپ، در امور غرب آسیا که در حال گفت‌وگوهای هسته‌ای با ایران به واسطه عمان است، گزارش داد که مقام‌های عمانی پیشنهادی مناسب برای خروج آبرومند ترامپ از ماجرای مقاومت یمن داده‌اند.
مقاومت یمن آمریکا را وادار به عقب‌نشینی کرد
طبق این پیشنهاد، آمریکا بمباران را متوقف می‌کرد و مقاومت یمن دیگر کشتی‌های آمریکایی در دریای سرخ را هدف قرار نمی‌داد، بدون آن‌که تعهدی برای توقف حملاتی علیه کشتی‌های مرتبط با رژیم صهیونیستی بدهد. مقام‌های فرماندهی مرکزی آمریکا در ۵ مه (15 اردیبهشت) به‌طور ناگهانی از کاخ‌سفید دستور توقف عملیات تهاجمی را دریافت کردند. در حالی ‌که ترامپ پیش‌تر وعده نابودی کامل مقاومت یمن را داده بود، هنگام اعلام پایان درگیری‌ها، لحنی تحسین‌آمیز نسبت به آنها داشت. رئیس‌جمهور آمریکا گفت: «ما به‌شدت آنها را هدف قرار دادیم، اما آنها توان زیادی برای تحمل ضربه داشتند. می‌شود گفت که شجاعت زیادی در آنها بود... آنها به ما قول دادند که دیگر به کشتی‌ها شلیک نکنند، و ما به این قول احترام می‌گذاریم.»
اعلام ناگهانی پیروزی بر مقاومت یمن نشان داد که برخی اعضای تیم امنیت ملی ترامپ، این گروه مقاوم و سرسخت را دست‌کم گرفته بودند. به گفته مقام‌های آگاه، ژنرال «مایکل ای.کوریلا»، فرمانده نیروهای سنتکام، خواستار عملیات شدید نظامی شده بود که ابتدا وزیر دفاع و مشاور امنیت ملی آمریکا هم از آن حمایت کرده بودند. اما مقاومت یمن در طول بمباران‌های شدید، پناهگاه‌ها و انبارهای سلاح خود را تقویت کرد. مهم‌تر از همه، مقام‌های آمریکایی میزان تحمل ترامپ برای درگیری‌های نظامی در این منطقه را هم اشتباه ارزیابی کردند، منطقه‌ای که او این هفته به آن سفر کرده و در عربستان، قطر و امارات توقف خواهد داشت. ترامپ هرگز به درگیری‌های نظامی طولانی‌مدت در غرب آسیا اعتقادی نداشت و در دوره اول ریاست‌جمهوری خود تلاش می‌کرد نیروها را از سوریه، افغانستان و عراق خارج کند.
شکست پرسروصدای آمریکا
افزون بر این، ژنرال «دن کین»، رئیس جدید ستاد مشترک نیروهای مسلح آمریکا، نگران بود که ادامه‌ عملیات علیه نیروهای مسلح یمن منابع نظامی را از منطقه آسیا- اقیانوسیه منحرف کند. ژنرال «چارلز براون» رئیس پیشین ستاد مشترک، هم پیش از برکناری در فوریه، همین نگرانی را داشت. طبق گفته بیش از دوازده مقام فعلی و سابق که از بحث‌های داخلی تیم امنیت ملی ترامپ اطلاع داشتند اما به شرط ناشناس‌ماندن درباره گفت‌وگوهای داخلی صحبت کردند، تا ۵ مه (15 اردیبهشت)، ترامپ آماده بود که پرونده این عملیات را ببندد. ترامپ روز چهارشنبه در کاخ‌سفید گفت: «ما به تعهد و قول آنها احترام می‌گذاریم.» همچنین، «آنا کلی»، یکی از سخنگوهای کاخ‌سفید، در بیانیه‌ای به نیویورک‌تایمز گفت: «رئیس‌جمهور ترامپ موفق شد آتش‌بس را برقرار کند که این یک معامله خوب دیگر برای آمریکا و امنیت ماست. ارتش آمریکا بیش از ۱۱۰۰ حمله انجام داده و صدها نفر از نیروهای مقاومت یمن را کشته و تجهیزات آنها را نابود کرده است.»
اف-35 که نزدیک بود بر باد رود
«پیت هگست»، وزیر دفاع آمریکا، هم این عملیات را «سوارکار خشن» نام‌گذاری کرد. در مقطعی، عملیات هشت تا ۱۰‌ماهه ژنرال کوریلا فقط ۳۰ روز فرصت یافت تا نتیجه بدهد. در همان ۳۰ روز نخست، نیروهای مقاومت یمن هفت پهپاد ام.کیو-9 آمریکایی (به ارزش تقریبی هر کدام ۳۰میلیون دلار) را سرنگون کردند که توان فرماندهی مرکزی آمریکا برای ردیابی و حمله را به‌شدت تضعیف کرد. به گفته چند مقام آمریکایی، چند فروند جنگنده اف-۱۶ و یک اف-۳۵ نیز به‌شدت در معرض هدف قرار گرفتن پدافند هوائی مقاومت یمن قرار گرفتند و احتمال تلفات آمریکایی را واقعی کردند.