کد خبر: ۳۱۰۶۴۴
تاریخ انتشار : ۲۲ ارديبهشت ۱۴۰۴ - ۲۱:۱۷

 پ.ک.ک رسماً منحل شد

 
 
سرویس خارجی-
چند ماه پس از دستور صریحِ رهبر در زندانِ پ.ک.ک، حزب کارگران کردستان رسماً از انحلال خود خبر داد.
«پ.ک.ک» به‌عنوان گروهی مسلح و تجزیه‌طلب از زمان تأسیس خود، یکی از بزرگ‌ترین تهدیدهای امنیتی برای دولت ترکیه بود و با انجام حملات تروریستی، درگیری‌های مسلحانه و عملیات خرابکارانه، ده‌ها هزار کشته و زخمی برجای گذاشت. این گروه افزون بر ضربه‌زدن به ثبات داخلی ترکیه، در سطح منطقه‌ای نیز نقش مخربی داشت و با استقرار در کوه‌های قندیل در شمال عراق، به پایگاهی برای اقدامات نظامی علیه ترکیه تبدیل شد. همچنین شاخه‌های وابسته به آن، مانند «پژاک» در ایران و «ی.پ.گ» در سوریه، درگیری‌های مسلحانه‌ای را در این کشورها رقم زده‌اند و بارها موجب تنش‌های مرزی و بی‌ثباتی منطقه‌ای شده‌اند. دولت ترکیه طی دهه‌های گذشته با ترکیبی از عملیات نظامی و مذاکرات سیاسی تلاش کرد تا این تهدید را از بین ببرد، اما همواره با مقاومت سران «پ.ک.ک» و مداخلات برخی قدرت‌های خارجی روبه‌رو بود. اما سال پیش، دستور صریح «عبدالله اوجالان»، رهبر در زندان این گروه، برای خلع سلاح و انحلال این گروه، تحولی بی‌سابقه و نقطه عطفی در بحران ۴۰ساله به وجود آورد.
حالا پس از چند ماه شبکه تلویزیونی «روداو» از انحلال رسمی حزب کارگران کردستان (پ.ک.ک)، خبر داده است. این شبکه تلویزیونی گزارش داد که حزب کارگران کردستان همچنین اعلام کرده است که به عملیات‌های مسلحانه خاتمه داده است. «روداو» اعلام کرد: «حزب کارگران کردستان تصمیمات کنفرانس خود را که شامل انحلال ساختار سازمانی حزب و پایان دادن به مبارزه مسلحانه و در نتیجه پایان دادن به فعالیت‌هایی که به نام پ.ک.ک [حزب کارگران کردستان] انجام می‌شد، اعلام می‌کند.» آن‌طور که «ایسنا» نوشته است، پ.ک.ک از ۵ تا ۷ مه (15 تا 17 اردیبهشت) در عراق کنگره‌ای برگزار کرد تا در مورد تصمیم به زمین گذاشتن سلاح پس از درخواست عبدالله اوجالان، رهبر این گروه، برای انحلال و خلع سلاح این گروه بحث کند. متن بیانیه هیئت‌رئیسه دوازدهمین کنگره حزب کارگران کردستان (پ‌ک‌ک) به شرح زیر است: «فرآیندی که با بیانیه ۲۷ فوریه [9 اسفند] رهبر عبدالله اوجالان آغاز شد، در پرتو تلاش‌های چندجانبه و دیدگاه‌های متنوع ارائه شده، با برگزاری موفقیت‌آمیز دوازدهمین کنگره حزب ما در روزهای ۵ تا ۷ می به پایان رسید که در آن تصمیمات تاریخی اتخاذ شد که بیانگر ورود جنبش به دوره‌ای جدید است. تصمیم کنگره ما مبنی بر انحلال پ‌ک‌ک و پایان‌دادن به روش مبارزه مسلحانه، زمینه قوی برای صلح پایدار و راه‌حل دموکراتیک فراهم می‌کند.»
گفتنی است، این حزب که ایدئولوژی مارکسیستی- لنینیستی را سرلوحه خود قرار داده بود، از سال ۱۹۸۴ مبارزه مسلحانه علیه دولت ترکیه را آغاز کرد. در ابتدا هدف آن تشکیل دولت مستقل کردستان بود، اما با گذشت زمان به درخواست‌هایی چون خودمختاری محدود و حقوق فرهنگی و زبانی تقلیل یافت. همچنین گفتنی است که عبدالله اوجالان در سال ۱۹۹۹ در نایروبی، پایتخت کنیا، توسط نیروهای ویژه ترکیه دستگیر شد و ابتدا به اعدام و سپس به حبس ابد محکوم شد. از آن زمان در جزیره امرالی در حبس انفرادی به‌سر می‌برد. دستگیری اوجالان به کاهش موقت درگیری‌ها انجامید و در سال‌های بعد، آتش‌بس‌هایی توسط پ‌ک‌ک اعلام شد. این آتش‌بس‌ها اما ناپایدار بودند و گفت‌وگوها با دولت ترکیه نیز همواره با شکست رو‌به‌رو شد.