بقایی: تبعات استفاده از مکانیسم ماشه متوجه طرفهای مقابل است
سخنگوی وزارت امور خارجه اظهار داشت: برخی طرفها سعی میکنند از ابزار مکانیسم ماشه و از جایگاه و اختیارات خود در شورای امنیت برای امتیازگیری در جریان مذاکرات سوءاستفاده کنند، این حتما مردود است و تبعات استفاده از این موضوع حتما متوجه طرفهای مقابل هم خواهد شد.
اسماعیل بقایی، سخنگوی وزارت امور خارجه روز دوشنبه ۱۵ اردیبهشتماه در نشست هفتگی با خبرنگاران به تشریح آخرین تحولات در حوزه سیاست خارجی پرداخت.
این دیپلمات ارشد ایرانی درباره اظهارات ترامپ درباره اینکه هدف مذاکرات برچیدن کامل برنامه هستهای ایران است و ایران به خاطر برخورداری از نفت نیازی به انرژی هستهای ندارد، گفت: موضع ما و چارچوب اصولی که براساس آن وارد گفتوگوهای غیرمستقیم با آمریکا شدیم، غیرقابل تغییر است. در فضای عمومی و رسانهای مذاکره نمیکنیم.
بقایی تصریح کرد: آنچه مشخص است، مواضع اصولی ایران در رابطه با حق ملت ایران برای استفاده صلحآمیز از انرژی هستهای یک موضع ثابت و مبتنی بر منطق و حقوق بینالملل است.
بقایی ادامه داد: شما اگر در معاهده عدم اشاعه NPT عضویت دارید و تعهداتی را میپذیرید، حتما باید از حقوق مترتب بر آن برخوردار شوید. نمیشود در معاهدهای عضویت داشته باشید و فقط تعهداتش را قبول کنید. برنامه هستهای صلحآمیز ایران پیشینهای طولانی دارد به دهه ۱۹۷۰ برمیگردد.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی ادامه داد: در آن زمان هم منابع فسیلی ما بیشتر از امروز بود و هم نیازهای ما کمتر. ما همین الان با ناترازیهایی در حوزه انرژی مواجه بودیم. برخی از صحبتهای سفسطهآمیزی که در مورد وجود منابع عظیم فسیلی در ایران و عدم نیاز به انرژی هستهای مطرح میشود، واقعاً هیچ مبنای علمی و واقعی ندارد.
بقایی تأکید کرد: این حق ملت ایران است که به عنوان عضو مسئول و مسئولیتپذیر در معاهده عدم اشاعه، بتواند از مزایای این عضویت که در ماده چهار این معاهده به روشنی بیان شده و حق غنیسازی بخش سلبناپذیر از این حق است، برخوردار باشد.
منتظر اعلام نظر عمان
میمانیم
سخنگوی وزارت خارجه در پاسخ به سؤالی درباره اینکه آیا مذاکرات غیرمستقیم ایران و آمریکا از سر گرفته میشود؟ گفت: ما پایبندی خودمان را برای ادامه مسیر گفتوگو و دیپلماسی اعلام کردیم در عمل نشان دادیم و با آمادگی کامل در این چند دور مذاکره شرکت کردیم. تغییر زمان و یا تعویق دور چهارم مذاکرات غیرمستقیم ایران و آمریکا به پیشنهاد وزیر خارجه عمان و تفاهم طرفین بود.
وی افزود: در مورد آینده گفتوگوها منتظر اعلام نظر عمان میمانیم. چون ارتباط مستقیم با طرف مقابل نداریم و اطمینان داریم که در مورد ادامه مسیر، زمان و مکان دوستان عمانی هماهنگ خواهند کرد و بموقع اطلاعرسانی خواهد شد.
خواستههای غیرمرتبط با مذکرات از نظر ما مردود است
بقایی در پاسخ به این سؤال که به نظر میرسد که فرانسه باز هم نقش پلیس بد را بازی میکند، وی پاسخ داد: فرانسه و سایر کشورهای اروپایی را دعوت میکنیم که نقش سازندهای در هر روند مذاکراتی ایفا کنند. برخی از رفتارها و گفتارها یادآور مجموعه رفتارهایی است که در سنوات قبل شاهد بودیم. رفتارهایی که حتما سازنده نبود.
وی افزود: برخی مواضعی که از سوی فرانسه بیان میشود به هیچ عنوان نه در حقوق بینالملل مبنا دارد و نه اینکه از لحاظ منطقی قابل پذیرش است.
سخنگوی وزارت خارجه بیان کرد: گفتوگوهای غیرمستقیم ایران با آمریکا متمرکز بر موضوع هستهای و رفع تحریمهاست و در همه مراحل سایر ظرفهای ذیربط را در جریان گفتوگوها گذاشتیم و آماده تماسها با همه اینها بودیم.
وی همچنین گفت: بیان برخی خواستهها یا مباحثی که هیچ ربطی به مذاکرات مرتبط با موضوع هستهای ندارد، به هیچ عنوان کمککننده نخواهد بود و از نظر ما نیز مردود است.
موضوع مذاکرات منحصر به موضوع هستهای و رفع تحریمها
این دیپلمات ارشد ایرانی در پاسخ به سؤالی درباره مذاکرات ایران با مدیران سیاسی سه کشور اروپایی در رم و لغو آن اظهار داشت: لغوی در کار نبود و پیام خاصی نداشت و صرفاً به دلیل مسائل لجستیک بود. قرار بود این جلسه در کنار مذاکرات غیرمستقیم ایران و آمریکا در اروپا برگزار شود و به دلیل تعویق آن، برنامهریزی این هم دچار مشکل شد. ما آماده هستیم با توافق طرفین جلسه دیگری را داشته باشیم.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی درباره اظهارات وزیر خارجه فرانسه عنوان کرد: سایر موضوعاتی که از سوی فرانسه مطرح شده برای ما عجیب بود، ولی چون سابقه داشته این موضوع را اینگونه در نظر میگیریم که شاید به دنبال نوعی چانهزنی بیرون از اتاق مذاکرات باشند. به هیچ عنوان از سوی ما قابل پذیرش نیست.
بقایی تصریح کرد: موضوع مذاکرات محدود و منحصر به موضوع هستهای و رفع تحریمهاست.
تبعات استفاده از مکانیسم ماشه متوجه طرفهای مقابل است
وی درباره احتمال استفاده کشورهای اروپایی عضو برجام از مکانیسم ماشه، گفت: همیشه گفتهایم هیچ دلیل و مبنای حقوقی برای فعال شدن سازوکار ماشه نمیبینیم، چون برنامه هستهای ایران کاملا صلحآمیز است و اینکه برخی طرفها سعی میکنند از این ابزار سوءاستفاده کرده و از جایگاه و اختیارات خود در شورای امنیت برای امتیازگیری در جریان مذاکرات سوءاستفاده کنند، حتما مردود است و تبعات استفاده از این موضوع حتما متوجه طرفهای مقابل هم خواهد شد.
سلاح و دفاع از یک کشور
هیچ ارتباطی با طرفهای ثالث ندارد
این دیپلمات ارشد ایرانی درباره اظهارات مقامات آمریکایی در خصوص ضرورت خلع سلاح حزبالله لبنان اظهار داشت: موضوع سلاح و دفاع از یک کشور هیچ ارتباطی با طرفهای ثالث ندارد، خصوصا طرفی که خودش بخشی از درگیری است به عنوان بزرگترین حامی رژیم صهیونیستی از لحاظ تسلیحاتی، سیاسی و مالی و آمریکا در جایگاهی نیست که مواضع و مطالبات خود را به طرفهای لبنانی دیکته کند.
وی گفت: این موضوع باید توسط لبنان شامل احزاب، جریانها و گروههایی که در مدیریت جامعه لبنان سهم دارند، انجام شود.
بقایی اضافه کرد: حق مقاومت هم از لحاظ منطقی و هم از لحاظ حقوق بینالملل بخشی از حق ذاتی دفاع مشروع ملتهاست و به عنوان یک حق شناخته شده است. خصوصا در منطقه ما که با موجودیتی مواجه هستیم که حیاتش مبتنی بر جنگ بوده، حتما همه کشورها به این نکته دقت خواهند کرد که نمیتوانند در برابر این رژیم خلع سلاح بمانند و یا ابزارهای دفاع مشروع را از خود دور کنند.
به هر تعرضی با شدیدترین وجه ممکن پاسخ میدهیم
بقایی درباره حمله احتمالی اسرائیل به ایران که سؤال خبرنگار فونیکس چین بود، گفت: ایران و نیروهای مسلح ما با تمام قوا و با مراقبت کامل هر تعرض و ماجراجویی را به شدیدترین وجه ممکن پاسخ خواهند داد و در این خصوص
تردیدی نکنید.
آمریکا که بیشتر از ما نفت دارد برنامه هستهای خود را
تعطیل کند
وی همچنین گفت: اگر بنا به نفت باشد آمریکا که بیشتر از ما نفت دارد برنامه هستهای خود را تعطیل کند. هلند و ژاپن دارای برنامه هستهای صلحآمیز هستند شامل غنیسازی و هر دو کشور هم تسلیحات هستهای را نفی میکنند. برخی مطالبی که مطرح میشود توسط وزیر خارجه آمریکا مطرح شد کاملا گمراهکننده
است.
بقایی افزود: ما مدتهاست از این موضوع عبور کردیم. یک کشور عضو معاهده عدم اشاعه تصمیم بگیرد برای داشتن برنامه هستهای صلحآمیز تصمیمی است که حق آن کشور است و ضمن اینکه برنامه هستهای ایران یک برنامه ریشهدار است که سابقه آن به دهه ۱۹۷۰ میلادی برمیگردد و با علم به اینکه ایران به دلیل نیازهای انرژی، افزایش جمعیت و توسعه اقتصادی نیازمند بهرهمندی از منابع مختلف انرژی است و انرژی هستهای یکی از
آنهاست.
وی گفت: این امری است که تاریخ گواه آن است و مبتنی بر اصول و هنجارهای روشن و شناخته شده حقوق بینالملل است.