فایننشالتایمز خبر داد
اروپا ناامید از آمریکا به دنبال متحدان جدید
سرویس خارجی-
فایننشالتایمز در گزارشی با انتقاد از «سیاستهای مخرب تجاری ترامپ» نوشته است که اروپا ناامید از آمریکا، به دنبال یافتن متحدان جدید برای خود است.
سه ماه اول ریاستجمهوری ترامپ فاجعهای تمامعیار برای آمریکا و جهان بوده است. جنگ تعرفهای وی علیه بیش از 180 کشور جهان نهتنها در دستیابی به اهدافش موفق نبوده بلکه، درست برعکس اهداف اولیه عمل کرده و بحران اقتصادی را در آمریکا تشدید کرده است. برخی از رسانهها حتی درباره خطر بازگشت رکود بزرگ دهه 30 میلادی به آمریکا هشدار دادهاند. افت شدید محبوبیت ترامپ، زیان چند تریلیون دلاری بازار بورس و فرار سرمایهگذاران از این کشور، بخشی از پسلرزههای این جنگ تجاری بر اقتصاد آمریکا بوده است. جنگ تعرفهای ترامپ، روابط آمریکا با متحدین در آسیا و اروپا را نیز بهشدت متزلزل کرده است.
«فارینپالیسی» در اینباره، سیاست «نامنسجم» دولت ترامپ در حوزه آسیا را موجب صعود چین و افول آمریکا در این منطقه دانسته و نوشته است: «تعرفههای سرسامآور ترامپ، قطع وابستگی به چین و درخواست از متحدان برای هزینه بیشتر در امور دفاعی، اقتصاد کشورهای آسیایی را مختل کرده و اطمینانپذیر بودن آمریکا را کاهش میدهد.»
در اروپا نیز طی هفتههای گذشته بارها کارشناسان هشدار دادهاند که جنگ تعرفهای ترامپ باعث شده اروپاییها با فاصله گرفتن از آمریکا به دنبال متحدین جدیدی باشند. «فایننشالتایمز» در همین راستا نوشته است اقدامات رئیسجمهوری آمریکا که برهمزننده نظم جهانی بوده است، موجب شده که اتحادیه اروپا بهدنبال گسترش و نزدیکتر کردن روابط خود با کشورهای حاشیه اقیانوس آرام باشد.
در گزارش فایننشالتایمز میخوانیم: «مقامات و دیپلماتهای ارشد اروپایی، بازگشت «دونالد ترامپ» به کاخسفید را عامل احیای یک طرح متوقفشده برای ایجاد مشارکت راهبردی میان اتحادیه اروپا و بلوک تجاری اقیانوس آرام میدانند. گزارشها حاکی از آن است که پس از اعلام اعمال تعرفهها در «روز آزادی» توسط ترامپ، برنامههایی برای ایجاد پیوند و مشارکتهای قویتر میان بروکسل و این بلوک تجاری که متشکل از ۱۲ کشور از جمله کانادا، ژاپن و مکزیک است، با سرعت بیشتری نسبت به گذشته در حال افزایش است.»
«اورسولا فون در لاین» رئیس کمیسیون اروپا، در مصاحبهای در این ارتباط به فایننشالتایمز گفت که هر دوطرف خواستار همکاری در مورد قوانین مربوط به عملکرد تجارت منصفانه در سراسر جهان به نفع بشریت هستند. وی تاکید کرد که هر دو بلوک بررسی میکنند که در آشفتگی فعلی، چه عواملی باید در سازمان تجارت جهانی بهبود یابند و چگونه باید برای تحقق این امر روابط نزدیکتری داشته باشند.
به گزارش ایرنا این روزنامه اقتصادی و سیاسی این را هم نوشت که پیمان همکاری تجاری بین اقیانوسیه، موسوم به «ترانس پاسیفیک» (CPTPP) در سال ۲۰۱۸ تاسیس شد و شامل استرالیا، برونئی، کانادا، شیلی، ژاپن، مالزی، مکزیک، نیوزلند، پرو، سنگاپور، بریتانیا و ویتنام میشود. اتحادیه اروپا در حال حاضر با ۹ عضو این پیمان قراردادهای دوجانبه دارد. وزارت خارجه کانادا نیز اعلام کرد که این کشور متعهد به تقویت روابط تجاری خود با اروپا و منطقه هند و اقیانوس آرام است. نخستوزیران نیوزیلند و سنگاپور نیز در هفتههای اخیر ایده تعمیق همکاری بین دو بلوک را تایید کردهاند. دیپلماتهای اروپایی تصریح کردند که با تشکیل دولت جدید در استرالیا انتظار میرود مذاکرات تجاری دوجانبه بین اتحادیه اروپا و کانبرا نیز از سر گرفته شود.
مهاجرت آمریکاییها به اروپا
از سوی دیگر گزارشها نشان میدهد که به دنبال بازگشت ترامپ و نگرانی از تشدید خشونتها در این کشور مهاجرت آمریکاییها به اروپا افزایش پیدا کرده است. گزارش خبرگزاری رویترز حاکی است اطلاعات مرتبط با چند کشور اروپایی نشان میدهد از زمان بازگشت دوباره «دونالد ترامپ»، شمار آمریکاییهای خواهان مهاجرت به اروپا افزایش قابلتوجهی یافته است. دادههای ویزای دولتی و شهروندی و همچنین مصاحبههای این خبرگزاری با 8 شرکت فعال در زمینه حملونقل نشان میدهد شمار فزایندهای از آمریکاییها پس از پیروزی ترامپ، به مهاجرت به اروپا فکر میکنند. درخواست آمریکاییها برای گذرنامه ایرلندی در دو ماه اول سال جاری میلادی به بالاترین سطح خود در یک دهه گذشته رسیده است. طبق دادههای وزارت امورخارجه ایرلند، میانگین درخواست ماهانه در ماههای ژانویه و فوریه (دی و بهمن) حدود 4هزار و ۳۰۰ مورد است که نسبت به مدت مشابه سال گذشته نزدیک به ۶۰درصد افزایش یافته است. دادههای دولتی فرانسه نیز حاکی است درخواست ویزای اقامت طولانیمدت از سوی آمریکاییها در سه ماه اول سال جاری میلادی، دو هزار و ۳۸۳ مورد بوده که در مقایسه با تعداد یکهزار و ۹۸۰ عدد در مدت مشابه سال گذشته، افزایش قابلتوجهی را نشان میدهد.
بر اساس این گزارش مقامات فرانسوی از ماه ژانویه تا مارس (دی تا اوایل فروردین) سال ۲۰۲۵ میلادی دو هزار و ۱۷۸ ویزای اقامت طولانیمدت صادر کردهاند، در حالی که این رقم در سال ۲۰۲۴ یکهزار و ۷۸۷ مورد بوده است. در این میان شرکتهای حملونقل و مسئولان تارنماهای فعال در حوزه مهاجرت اعلام کردهاند که در سالهای اخیر شمار قابلتوجهی از آمریکاییها به دلایل گوناگون از جمله اختلافات سیاسی و خشونت مسلحانه، به مهاجرت به خارج از کشور علاقه نشان دادهاند. اما این تعداد از زمان بازگشت ترامپ به کاخسفید، افزایش بیشتری یافته و حاکی از تقاضای سرسامآور در این زمینه است. یک شرکت وکلای مهاجرت در بریتانیا به نام «سرویس مشاوره مهاجرت» در همین زمینه به رویترز گفت که شاهد افزایش بیش از ۲۵درصدی درخواستها از آمریکا است.
سناریوهای چین برای مقابله با آمریکا
شبکه سیانبیسی هم از بعد دیگری به جنگ تجاری آمریکا پرداخته و با اشاره به اینکه چین به عنوان دومین اقتصاد برتر دنیا، واردکننده بزرگ کالاهای اقتصاد اول جهان یعنی آمریکا است و نزدیک به ۸۰۰میلیارد دلار از بدهیهای ایالاتمتحده را به عنوان یک ابزار اقتصادی در دست دارد، سناریوهای احتمالی پکن را در جنگ تجاری با واشنگتن بررسی کرده است.
سیانبیسی مینویسد: چین دومین اقتصاد بزرگ جهان و دومین واردکننده بزرگ کالاهای آمریکایی است. نهادهای چینی دستکم ۷۸۴میلیارد دلار بدهی فدرال آمریکا را در اختیار دارند. این کشور همچنین بخش زیادی از عرضه عناصر کمیاب جهان را که برای فناوری تولید حیاتی است، کنترل میکند. به گزارش ایرنا شبکه سیانبیسی معتقد است: در صورت وقوع یک جنگ تجاری تمامعیار، چین میتواند از این داراییها به عنوان سلاح استفاده کند و این به ضرر مصرفکنندگان و مشاغل آمریکایی خواهد بود. بر اساس این گزارش، از سال ۲۰۱۸، چین ابزارهای نظارتی، از جمله کنترل صادرات، را توسعه داده است که در صورت افزایش تنشها بین دو کشور، میتواند برای فشار بر مشاغل آمریکایی مانند تسلا و اپل مورد استفاده قرار گیرد. بر اساس این گزارش با افزایش نرخ تعرفهها در بهار امسال، بنادر ساحل غربی آمریکا از کاهش فعالیت خبر دادند که این نگرانیهایی را در مورد کمبود واردات منابعی که معمولاً در آسیا تولید میشوند، برانگیخته است.