تظاهرات علیه نظام سرمایهداری در اروپا و 1000 شهر آمریکا
سرویس خارجی-
به مناسبت «روز جهانی کارگر»، میلیونها نفر در سرتاسر جهان از جمله 1000 شهر آمریکا و کشورهای اروپایی و آسیایی، علیه نظام سرمایهداری به خیابانها آمدند و خواستار دفاع از حقوق کارگران شدند.
اول ماه می میلادی در جهان به عنوان «روز جهانی کارگر» نامگذاری شده است که، یادآور مبارزات کارگران برای دستیابی به حقوق خود در مقابل نظام سرمایهداری جهانی است. ریشههای این مناسبت به آمریکای شمالی بازمیگردد. در ماه می میلادی ۱۸۸۶(1265 شمسی) سرکوب خشونتآمیز تظاهرکنندگان در شیکاگو که به واقعه «هایمارکت» شهرت یافت، به تلفات سنگینی منجر شد. این واقعه پس از یک راهپیمایی مسالمتآمیز در حمایت از کارگرانی رخ داد که برای تحقق خواستهشان مبنی بر 8ساعت کار روزانه اعتصاب کرده بودند.این رویداد باعث شد که اتحادیه سوسیالیستها و احزاب سوسیالدموکرات جهان موسوم به «بینالملل دوم»، چهار سال بعد، خواستار برگزاری تظاهراتی در پاریس به یاد واقعه «هایمارکت» شوند. تا پایان قرن نوزدهم، بسیاری از کشورهای اروپایی از این حرکت الهام گرفتند و اکنون روز اول می به پدیدهای جهانی تبدیل شد.
تظاهرات در 1000 شهر آمریکا
روز پنجشنبهای که گذشت، کارگران از آمریکا گرفته تا اروپا و آسیا به خیابانها آمدند. در آمریکا تظاهرات روز کارگر در 1000 شهر این کشور برگزار و به عرصهای برای اعتراض به سیاستهای دونالد ترامپ تبدیل شد. وکلا، معلمان و سیاستمداران آمریکایی در میان صدهاهزار تظاهرکننده در سراسر آمریکا راهپیمایی کردند تا به سیاستهای دولت مستقر در مورد مهاجرت، هدف قرار دادن وکلا، قضات و افزایش قدرت تصمیمگیرندگان ثروتمند اعتراض کنند. این تظاهرات در شهرهای بزرگ از جمله شیکاگو، نیویورک، سیاتل و واشنگتن و شهرهای کوچکتر برگزار شد. معترضان در واشنگتن از آغازین ساعات صبح پنجشنبه به وقت محلی چادرهای بزرگی در پارک «نشنال مال» برپا کرده و خواستار استیضاح ترامپ شدند. همچنین «AFL-CIO» نیز که بزرگترین اتحادیه صنفی آمریکاست تظاهراتی با عنوان «برای کارگران، نه برای میلیاردرها» در فیلادلفیا و با حضور برنی سندرز سناتور چپگرا برگزار کرد. شبکه سیانان نیز گزارش داد که معترضان علیه سیاستهای ترامپ در قبال مهاجران، کارگران و آزادی بیان دانشجویان تظاهرات کردند.
برای فلسطین
تظاهرات روز جهانی کارگر در آمریکا همچنین به عرصهای برای حمایت از ملت مظلوم فلسطین تبدیل شد. معترضان در نیویورک شعار «فلسطین را آزاد کنید» سردادند و خواستار آزادی «محمود خلیل» دانشجوی حامی فلسطین شدند. معترضان پرچمهای فلسطین در دست داشتند و سخنرانان در تجمعات روز کارگر علیه تامین مالی سلاح و تجهیزات نظامی برای رژیم صهیونیستی سخنرانی کردند. آنها همچنین در دفاع از مهاجران تظاهرات کرده و پلاکاردهایی حمل میکردند که روی آنها نوشته شده بود: مردم میخواهند اخراج (مهاجران) متوقف شود.یکی از اعضای حزب سوسیالیسم و آزادی در جمع معترضان در نیویورک گفت: «دشمنان ما دانشجویان خارجی که در محوطه دانشگاه تظاهرات میکنند، نیستند. کارگران بدون مدرک که به جوامع ما کمک میکنند و مالیات میدهند و خدماتی دریافت نمیکنند، دشمنان ما نیستند. نظام نژادپرست، جنسیتزده، ضدکارگر، بیگانهستیز دشمن ماست». «جنبش ۵۰۵۰۱» که به معنای ۵۰ اعتراض در ۵۰ ایالت و یک جنبش است، از سازماندهندگان اصلی اعتراضات روز کارگر در آمریکا بود. این جنبش در بیانیهای اعلام کرد: ترامپ و سودجویان میلیاردش تلاش میکنند تا رقابتی برای کاهش دستمزدها و کرامت افراد ایجاد کنند. اما در روز کارگر با این اقدامات مبارزه میکنیم. این بیانیه افزود: ما خواهان کشوری هستیم که خانوادههای ما را بر ثروت، مدارس عمومی را بر سودهای خصوصی، خدمات بهداشت و درمان را بر صندوقهای سرمایهگذاری پرریسک و شکوفایی را بر سیاست بازار آزاد ترجیح میدهد. سازماندهندگان اعلام کردند که صدهاهزار نفر در این راهپیمایی در سراسر آمریکا حضور یافتند.
اروپای ناآرام
تجمعات و تظاهرات متعددی نیز پنجشنبه اول ماه می (11 اردیبهشت) در چندین شهر بزرگ اروپایی برگزار شد و معترضان به همین مناسبت خواستار دستمزد بالاتر، برابری بیشتر و حمایت از حقوق کارگران شدند. به گزارش یورونیوز هزاران نفر در فرانسه در پی فراخوان اتحادیههای کارگری، در سراسر کشور به خیابان آمدند و تظاهرات کردند. بیش از ۱۰هزار نفر در تجمعات برگزارشده در پاریس حضور داشتند. در این میان درگیریهایی میان پلیس و معترضان گزارش شد. این درگیریها زمانی شعلهور شد که تظاهرکنندگان از کنار فعالان حزب سوسیالیست عبور کردند که از آنان خواسته شده بود تجمع را ترک کنند. معترضان در مارسی و دیگر شهرهای فرانسه نیز خواستار حمایت بیشتر از حقوق کارگران، دستمزدهای بالاتر و برابری بیشتر شدند. در ایتالیا نیز راهپیماییهایی در چندین شهر با محوریت سه اتحادیه اصلی برگزار شده است. «جورجیا ملونی»، نخستوزیر محافظهکار این کشور، در پیامی در شبکه ایکس عملکرد دولت خود را در ایجاد اشتغال ستود و نوشت: «کار یکی از ستونهای اصلی اقدامات این دولت بوده است. طی دو سال و نیم گذشته، بیش از یکمیلیون شغل ایجاد شده و شمار افراد شاغل به رکورد ۲۴.۳میلیون نفر رسیده است.» اما «الی شلین»، دبیر حزب دموکرات (چپمیانه)، با انتقاد از دولت گفت: «ما به قانون حداقل دستمزد نیاز داریم، اما اکثریت پارلمانی آن را مسکوت گذاشته است. ملونی به ۳.۵میلیون کارگر فقیر پشت کرده است و درباره آمارها دروغ میگوید. او مدعی است که مشکلی به نام دستمزد پایین وجود ندارد، در حالی که مؤسسه آمار ملی ایتالیا تأیید کرده که سطح دستمزدها ۸درصد کمتر از سال ۲۰۲۱ است.»
یه گزارش یورونیوز در آسیا نیز از ژاپن تا تایوان و فیلیپین، کارگران با برگزاری راهپیماییهایی نسبت به سیاستهای دونالد ترامپ و نگرانی از بیثباتی اقتصاد جهانی ابراز نگرانی کردند.