از سوی رسانهها و چهرههای سیاسی آمریکا
100 روز اول ریاست جمهوری ترامپ، فاجعهبارترین دوران تاریخ مدرن لقب گرفت
سرویس خارجی-
بسیاری از چهرههای سیاسی و رسانههای غربی، عملکرد ترامپ در 100 روز اول ریاستجمهوریاش را «نابودکننده»، «فاجعهبار» و «بدترین در تاریخ مدرن» میدانند.
«100 روز اول دور دوم ریاستجمهوری ترامپ بسیار فاجعهبار بوده است». این خلاصه تحلیل رسانهها، مقامات و کارشناسان آمریکایی از عملکرد ترامپ طی این مدت بوده است. ترامپ با سیاستهای خود در داخل و خارج آمریکا موجی علیه خود به راه انداخته است که شاید در تاریخ آمریکا سابقه نداشته باشد، منفورترین رئیسجمهور آمریکا در 80 سال گذشته متحدان واشنگتن را از دور این کشور پراکنده کرده، تورم و رکود اقتصادی را برای مردم این کشور به ارمغان آورده، جهانیسازی را نابوده کرده و جنگ تجاری را جایگزین آن کرده است. در داخل خود آمریکا غیر از نگرانیها از رکود اقتصادی، دموکراتها بهشدت از سیاستهای استبدادی ترامپ نگران هستند و نابودی دموکراسی را نتیجه سیاستهای ترامپ در 100 روز اول ریاستجمهوری وی میدانند.
100 روز جهنمی
رهبر دموکراتهای سنای آمریکا هم در اظهاراتی ترامپ را به نابودی دموکراسی، خیانت به مردم، حمایت از میلیاردرها، تحمیل بحران اقتصادی، سرکوب آزادی بیان و میل به دیکتاتوری متهم کرد. او آغاز دوره دوم ترامپ را فاجعهبارترین شروع یک دولت در تاریخ مدرن دانست و از مردم آمریکا خواست چشمشان را به حقایق باز کنند.
«چاک شومر» در صحن سنا گفت: این هفته، رئیسجمهور ترامپ صدمین روز ریاستجمهوری خود را پشتسر میگذارد. این صد روز، صد روز جهنمی برای خانوادههای آمریکایی، اقتصاد ما و دموکراسی ما بوده است. آغاز دوره دوم دونالد ترامپ بدترین شروع ریاستجمهوری در دوران مدرن بوده است. او اکنون پایینترین میزان محبوبیت را در میان رؤسایجمهور طی ۱۰۰ روز اول از زمان آغاز نظرسنجیها در ۸۰ سال پیش دارد. رهبر دموکراتهای سنای آمریکا گفت: «ما وعدههای شکسته شده او را افشا خواهیم کرد. ما دروغهای او را افشا خواهیم کرد. ما روشهایی که او دموکراسی را تهدید میکند، آشکار خواهیم کرد. بنابراین ما به صحن سنا خواهیم آمد و ترامپ را بهعنوان یک رئیسجمهور فاجعهآفرین در ۱۰۰ روز نخستش افشا خواهیم کرد. از ملت آمریکا میخواهیم که گوش کنند». شومر با اشاره به خطر ترامپ برای دموکراسی گفت: «به جای دوران طلایی، آمریکاییها یکی از پرهرجومرجترین، فاسدترین و آسیبزنندهترین شروعهای ریاستجمهوری را در تاریخ مدرن تجربه کردهاند. مقابل چشمان ما، مردی که دفتر بیضی را اشغال کرده است، در حال نابود کردن پایههای دموکراسی ماست».
امپریالیست طمعکار
روزنامه گاردین هم با بررسی ۱۰۰ روز اول دور دوم ریاستجمهوری دونالد ترامپ، خاطرنشان کرد: این دوره تاکنون نیز بیقانونتر و مستبدانهتر از هر دوره دیگری در تاریخ آمریکا بوده است. گاردین نوشته است: «دونالد ترامپ» در ۱۰۰ روز اول فعالیت خود در کاخسفید نشانههایی ارائه کرده است که ثابت میکند دوره دوم ریاستجمهوری او با اختلاف، بدترین دوره ریاستجمهوری در تاریخ آمریکا خواهد بود. بسیاری از اقدامات او گیجکننده و آزاردهنده است. به نظر میرسد که بسیاری از آنها ناشی از جهل و ناهماهنگی، دمدمیمزاجی و بیرحمی است. رئیسجمهور و «ایلان ماسک» با تمایل جامعهستیزانه خود برای ایجاد اختلال در هر چیزی، مشتاقند پایههای دولت، دموکراسی، اتحادها و برداشتها از حقیقت را نابود کنند. به گزارش ایسنا، گاردین در ادامه گزارش خود آورده است: خطرناکترین بخش دستورکار ترامپ، جنگ او علیه دموکراسی و قانون اساسی است، از جمله سرپیچی از دستورات قضات، اخراج افراد بدون طی مراحل قانونی، عفو صدها مجرم ماجرای حمله به کنگره، درخواست استیضاح قضاتی که علیه او حکم میدهند، پیشنهاد نامزدی برای دوره سوم، استفاده از آژانسهای فدرال برای انتقام گرفتن از دشمنان فرضیاش و ممنوعیت کتابها در کتابخانههای نظامی. گاردین در ادامه با اشاره به تهدید ترامپ برای تصرف کانال پاناما و جزیره گرینلند با استفاده از زور، طعنههای او برای اینکه کانادا باید پنجاهویکمین ایالت آمریکا باشد و پیشنهاد بیرحمانهاش برای تخلیه غزه از فلسطینیان و تبدیل آن به ریویرای خاورمیانه خاطرنشان کرد که «او شبیه به یک امپریالیست طمعکار قرن نوزدهمی به نظر میرسد.»
رسانه انگلیسی همچنین به جنگ تجاری ترامپ و تعرفههای وارداتی او اشاره کرد و نوشت: بسیاری از مدیران تجاری که از ترامپ حمایت میکردند، اکنون احساس پشیمانی میکنند. به نظر میرسد که ترامپ و مشاوران دلقکصفتش نمیدانستند که تعرفههای او بازارهای سهام در جهان را به ورطه فروپاشی روانی میکشاند. ترامپ و تیمش آنقدر نادان بودند که باور داشتند چین برای پاسخ به جنگ تجاری ترامپ بسیار ضعیف است، به طوری که «اسکات بسنت» وزیر خزانهداری آمریکا گفت که چین چیزی در چنته ندارد و بازنده است!
دوران اضطراب
آسوشیتدپرس هم در گزارشی با بررسی ۱۰۰ روز ابتدائی ریاستجمهوری ترامپ، حاصل عملکرد او را تضعیف دولت، زورگویی به متحدان و شعلهور کردن جنگهای تجاری برشمرد. این روزنامه آمریکایی نوشته است: ترامپ میگوید نتیجه تعرفههایش در نهایت «زیبا» خواهد بود اما آمریکاییها تاکنون، سه ماه سختی را پشتسر گذاشتهاند، اعتماد مصرفکننده کاهش یافته، بازارهای سهام دچار تشنج شده و سرمایهگذاران اعتماد خود را به اعتبار سیاستهای ترامپ از دست دادهاند. این دوران به جای عصر طلایی رفاه وعده داده شده توسط او، به دوران اضطراب تبدیل شده است. این گزارش میافزاید: ترامپ نظمی که پس از جنگ جهانی دوم اساس ثبات و امنیت جهانی را تشکیل داده، رد کرده است. او با اتحادهای دیرینه مخالفت و به کاهش حضور نیروهای آمریکایی در اروپا اشاره کرده است. این متحدان دیرینه، مانند آلمان و فرانسه گفتهاند که دیگر نمیتوانند به واشنگتن متکی باشند. او همچنین متعهد به پایان سریع جنگها در اوکراین و غزه شد اما تاکنون تأثیر چندانی در آن نداشته است. او همچنین با سیاستهای خود، متحدان اروپایی را بر آن داشته است که به فکر افزایش بودجه دفاعی خود و کاهش وابستگی نظامی به واشنگتن باشند. این، به معنی سرمایهگذاری بیشتر در تولید تجهیزات نظامی داخلی و در نتیجه کاهش احتمالی خرید تسلیحات از آمریکا است.
سخت و آشفته
مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا نیز 100 روز نخست دولت دوم «دونالد ترامپ» را «بسیار سخت و آشفته» توصیف کرد و گفت: تا به حال چنین چیزی در رابطه با دولت آمریکا ندیده بودیم. به گزارش ایرنا، «کایا کالاس» در مصاحبهای با شبکه تلویزیونی سیانبیسی آمریکا، در پاسخ به این سؤال که «۱۰۰ روز نخست دولت دوم ترامپ تاکنون چه معنایی برای این بلوک داشته است»، گفت: «این برخلاف هر چیز دیگری است که پیش از دولت آمریکا دیده بودیم.» کالاس همچنین این دوره را «بسیار شدید و آشفته» دانست و افزود که «غیرقابلپیشبینیهای بسیاری» وجود داشته است. سیانبیسی خاطرنشان کرده است که اروپا در نتیجه سیاستهای ترامپ در دو جبهه با عدم قطعیت فزایندهای روبهرو است؛ تجارت و جنگ روسیه علیه اوکراین.
فاجعهای برای حقوق بشر
سازمان عفو بینالملل نیز عملکرد دولت آمریکا در صد روز اول ریاستجمهوری ترامپ را «فاجعهای برای حقوق بشر» خواند. آگنس کالامارد، دبیرکل سازمان عفو بینالملل، در جلسهای در بروکسل پیش از انتشار گزارش وضعیت حقوق بشر در جهان این موضوع را اعلام کرد. «کالامارد» با اشاره به مسئله غزه، «بیتفاوتی» دولتهایی مانند آمریکا، آلمان و بریتانیا را نسبت به «رنج عظیم فلسطینیان» محکوم و تاکید کرد که این دولتها با ادامه تامین تسلیحاتی اسرائیل و سرکوب مخالفان داخلی سیاستهای خود، شریک جرم (اسرائیل) هستند.