جهان
سونامی چاقی
کارشناسان هشدار میدهند گسترش بیرویه چاقی در جهانِ امروز به یک بحران رو به رشد تبدیل شده است.
به گزارش ایسنا، تجزیه و تحلیل منتشرشده در مجموعه مطالعات جامع و دقیقِ «DEEP DIVE» توسط نشریه آنلاین «دیلی میلی» نشان میدهد که سطح چاقی در مناطقی از جهان ۲۰ برابر شده است.
اکنون تصور میشود که در سطح جهان بیش از یک میلیارد نفر شامل ۸۹۰ میلیون بزرگسال و ۱۶۰ میلیون کودک، چاق هستند و ۱.۸۴ میلیارد نفر دیگر نیز دارای اضافه وزن تلقی میشوند. این یعنی، طبق آمار دقیق سازمان جهانی بهداشت، نزدیک به یکسوم جمعیت روبهرشد زمین اکنون چاق هستند. بنابر این آمار، نرخ چاقی در میان بزرگسالان در سراسر جهان از زمان شروع رکوردهای مدرن دو برابر شده است، از جمله در انگلیس (در حال حاضر ۲۸.۷ درصد از بزرگسالان BMI یا «شاخص توده بدنی» بالای ۳۰ دارند) و ایالات متحده (۴۲.۹ درصد). اگر به عقبتر برگردیم، به نظر میرسد که این آمار و ارقام از اواسط دهه ۱۹۷۰ سه برابر شده است، زمانی که متخصصان مشهور جهانی میگفتند که بحران آشکار شده است. از سوی دیگر پیشبینیهای شوکهکننده در ماه گذشته هشدار دادند که این نرخها ممکن است تا سال ۲۰۵۰ حتی از ۷۵ درصد در انگلیس و ۸۰ درصد در ایالات متحده فراتر رود.
به گزارش دیلی میل، کارشناسان این آمار را تراژدی عمیق و شکست اجتماعی عظیم نامیدند و خواستار اقدام فوری برای تغییر رژیم غذایی به منظور حذف مواد غذایی و تنقلات فوقفرآوری شده و تشویق مردم به ورزش بیشتر شدند. این مطالعه در مجله پزشکی معتبر The Lancet منتشر شده است. همچنین دادههای نگرانکننده مشابه نشان میدهند سهم کودکانی که اکنون چاق هستند در طول سه دهه گذشته چهار برابر شده است و از ۲ درصد در سال ۱۹۹۰ به ۸ درصد در سال ۲۰۲۲ رسیده است. یکپنجم از تمام افراد زیر ۱۸ سال بر اساس شاخص توده بدنیشان در حال حاضر اضافه وزن یا چاق در نظر گرفته میشوند. در آن زمان، ویتنام پایینترین نرخ چاقی را برای هر دو جنس در جهان داشت. در سال ۱۹۹۰ تنها ۰.۲ درصد از جمعیت این کشور دارای شاخص توده بدنی بالای ۳۰ تخمین زده شد که این میزان در سال ۲۰۲۲ به ۲.۱ درصد افزایش یافت. بنابر این گزارش، ویتنام همچنان لاغرترین کشور از نظر نرخ چاقی در زنان است.
از سوی دیگر بر اساس تجزیه و تحلیل عمیق MailOnline از پایگاه دادههای WHO، سایز دور کمر مردان در تمام ۱۹۹ کشور مطالعه شده، بیشتر شده است. به طور خاص برای مردان، نرخها از ۰.۰۷ درصد به ۱.۹۷ درصد افزایش یافت که یک افزایش ۲۷ برابری است. پروفسور «نوید ستار»، متخصص پزشکی قلب و عروق در دانشگاه گلاسکو میگوید: آمارها نشان میدهد که بحران چاقی اکنون واقعاً به هر گوشهای از جهان رسیده است. درست مثل یک سونامی، و امواج مختلف چاقی در نقاط مختلف جهان در مقاطع زمانی مختلف وجود دارد.
او معتقد است که این روند تا حدی تقصیر مردم نیست بلکه واقعیت، تغییر محیطهای غذایی و تغییر شرایط برای انجام فعالیت بدنی است. با توسعه کشورها، ارائهدهندگان تجاری مواد غذایی بیشتری به سمت مردم هجوم آوردهاند. غذاهای سنتی به مرور زمان ناپدید شدهاند و ورزش کاهش مییابد. دوچرخهسواری کمتر، پیادهروی کمتر، تولید بیشتر، خودروهای بیشتر و به کارگیریِ ماشینآلات بیشتر برای حذف نیروی کار. اینها همه شرایط را برای اینکه مردم بهویژه در شهرها، زندگی سالمتری داشته باشند سخت میکند.