گلایه متقاضیان نهضت ملی مسکن از بیتوجهی مسئولان
در دومین گفتوگوی تلویزیونی، وزیر راه و شهرسازی به جای ارائه گزارش عملکرد، صرفاً به مرور آمارهای تکراری پرداخت؛ مسئلهای که واکنش افکار عمومی و متقاضیان نهضت ملی مسکن را بهدنبال داشت.
چند تن از متقاضیان نهضت ملی مسکن پرند و اسلامشهر نیز در گفتوگو با کیهان، اظهار کردند که چند ماهی است پیامک واریز وجه نیامده و معلوم نیست این پروژهها در حال کار هستند یا متوقف شدهاند و در این وضعیت خبر خاصی از جلسه روز یکشنبه شورای عالی مسکن برای مهمترین طرح مسکنسازی دولت منتشر نشده است.
یکی دیگر از ثبتنام کنندگان نهضت ملی مسکن هم در واکنش به اظهارات وزیر راه و شهرسازی در تلویزیون گفت: «لطفاً کسی به ایشان بگوید که شما وزیر راه و شهرسازی هستید، نه گوینده خبر! باید گزارشی از عملکرد هشتماههتان ارائه میدادید.»
به گزارش خبرگزاری فارس؛ شامگاه یکشنبه دومین گفتوگوی زنده تلویزیونی «فرزانه صادق مالواجرد» در دوره هشتماهه اخیر برگزار شد. گفتوگویی که به جای ارائه گزارش عملکرد، تنها به تکرار آمارها و بیان وضعیت موجود محدود ماند و واکنشهایی در فضای عمومی و میان ثبتنامکنندگان نهضت ملی مسکن بهدنبال داشت.
در این گفتوگو، وزیر راه و شهرسازی بدون اشاره به اقدامات انجامشده از زمان تصدیگریاش، صرفاً به ارائه آمارهایی در حوزه مالکیت شهری، اجارهنشینی و اراضی پیرامون شهرها پرداخت؛ آمارهایی که مشابه آن پیشتر نیز در نشست خبری فروردین ۱۴۰۳ مطرح شده بود.
در حالی که انتظار میرفت گزارشی از آخرین وضعیت پروژههای نهضت ملی مسکن ارائه شود. اطلاعاتی که در دولت پیشین بهصورت فصلی منتشر میشد و اکنون برای ماهها بدون بهروزرسانی مانده است. هیچ اشارهای به میزان پیشرفت این طرحها در گفتوگوی تلویزیونی صورت نگرفت.
از سوی دیگر، جزئیاتی درباره زمانبندی و شرایط پرداخت تسهیلات قرضالحسنه به مستأجران فاقد مسکن (مصوبه اخیر شورای عالی مسکن) نیز ارائه نشد.
همچنین، پرسشهایی پیرامون حذف افراد مجرد از فهرست ثبتنامکنندگان نهضت ملی مسکن بیپاسخ ماند. این در حالی است که پیشتر در دولت سیزدهم مقرر شده بود مجردها در صورت ازدواج تا زمان تحویل واحد، امکان ثبتنام داشته باشند.
اکنون این پرسش مطرح است که آیا وزیر راه و شهرسازی در ادامه نیز به بیان وضعیت موجود بسنده خواهد کرد یا در جایگاه یک مقام اجرائی، نسبت به عملکرد خود پاسخگو خواهد بود.
ماجرای بسته حمایت از مستاجران
وزیر راه و شهرسازی شامگاه یکشنبه با حضور در برنامه گفتوگوی ویژه خبری به تشریح مصوبات دومین جلسه شورای عالی مسکن در دولت چهاردهم پرداخت و گفت: یکی از مهمترین موضوعات مطرح شده در این جلسه، بررسی بسته ساماندهی بازار اجاره مسکن و حمایت از مستاجران بود.
وی با اشاره به بیش از دو میلیون خانوار حاضر در دهکهای اول تا چهارم، اظهار داشت: یک میلیون و ۹۰۰ هزار نفر از این خانوارها مستاجر شهری و بیش از ۵۰ هزار نفر دیگر مستاجر روستایی هستند که با توجه به معیشت و بضاعت کم، چنانچه زمین و تسهیلات بانکی نیز در اختیار آنها قرار بگیرد نیز از پس اقساط وامها بر نمیآیند.
وزیر راه و شهرسازی یادآور شد: مطابق آمارهای مرکز آمار ایران، در سه ماه پایانی سال گذشته نرخ تورم اجاره کمتر از نرخ تورم کل اقتصاد بود.
وی خاطرنشان کرد: با توجه به اینکه فصل نقل و انتقالات خانوارها اواخر اردیبهشت و اوایل خرداد است، سه محور در این بسته مطرح شد که شامل تسهیلات حمایتی برای مستاجران، ساماندهی بازار اجاره و اقدامات مدیریتی در تولید و عرضه واحدهای مسکونی بود.
وی اظهار داشت: مصوب شد که ۲۰ هزار میلیارد تومان تسهیلات کمک ودیعه قرضالحسنه چهار درصدی در اختیار خانوارهای تحت پوشش نهادهای حمایتی قرار گیرد.
صادق با بیان اینکه در این راستا هنوز وارد سرانه خانوار و اینکه چه مبلغی به هر خانوار تعلق میگیرد نشدهایم، یادآوری کرد: البته برای تامین نیازهای همه افراد دهکهای اول تا چهارم، بیش از
۱۰۰ هزار میلیارد تومان نیاز است.
وی گفت: در سالهای گذشته نرخ درصد افزایش اجاره بها به صورت دستوری بین ۲۰ تا ۲۵ درصد تعیین و به کل کشور ابلاغ میشد اما طبق مصوبات امروز (یکشنبه)، مقرر شد این موضوع استانی بوده و در شورای مسکن هر استان و مطابق نرخ تورم هر استان تصمیم گیری و تایید شود.
اتصال ۴۵۰ هزار مسکن حمایتی به تسهیلات بانکی
صادق یادآور شد: در پنج سال گذشته ثبتنامهایی در مسکن حمایتی انجام شد و احراز سکونت پنج ساله، فقط یک میلیون و ۵۰۰ هزار نفر از این افراد واجد شرایط مسکن حمایتی بودند.
وزیر راه و شهرسازی خاطرنشان کرد: از این تعداد ۸۰۰ هزار نفر آورده نقدی از ۴۰ میلیون تا بیش از ۲۰۰ میلیون تومان در بازه پنج ساله یاد شده، سپرده به دولت دادند.
وی یادآور شد: بیش از ۵۰ درصد از این
۸۰۰ هزار نفر به تسهیلات بانکی وصل نشده بودند. مطابق تاکیدات رئیسجمهور باید تعهدات دولتهای قبل تعیین تکلیف شود؛ لذا یکی از چالشهای اصلی ما وصل کردن این افراد به تسهیلات بانکی بود.
صادق با یادآوری اینکه در ماههای گذشته بیش از ۷۰ هزار واحد به تسهیلات بانکی متصل شدند، اظهار داشت: همچنین فرصت زمانی یک ماهه به منظور حل و فصل مشکلات تعهدات بانکی و پروانههای ساخت داده شد.
مسکنهای بیمشتری
وزیر راه یادآور شد: امروز مسکنهای ساختهشدهای داریم که هیچ استقبالی از سکونت در آنها نمیشود و سالهاست که خالی مانده است، همچنین اراضی داریم که واگذار شده اما امکانات لازم را به آن اراضی نبردهایم.
این عضو کابینه دولت چهاردهم تاکید کرد: همه تلاش ما این است که نکات فنی را در چارچوب قوانین و اعداد و ارقام مشخص شده در برنامهها ببینیم و پیمانکاران، شهرداریها، خیرین، انبوهسازان و غیره را نیز پای کار بیاوریم.
وی اضافه کرد: همچنین باید اولویتبندی داشته باشیم زیرا منابع موجود در کشور محدود است؛ در این پیوند اولویتها را به محرومان و روستاییان خواهیم داد.
صادق اظهار داشت: امروز بیشترین نیاز و مشکلات ما در کلانشهرها و مراکز استانها است. از حدود ۱۴۰۰ شهر موجود در کشور، بیش از ۱۲۰۰ مورد آنها مشکل اساسی تامین زمین و مسکن ندارند، بلکه ۸۵ مشکلات اراضی و مسکن در پایتخت، کلانشهرها و مراکز استانها است.
صادق بیان داشت: در برخی شهرها زمین وجود دارد اما متقاضی نیست. کلانشهرها اساساً نباید توسعه پیدا کنند زیرا ناترازیها زیاد میشود. همچنین در تهران و سایر کلانشهرها توسعه به معنای رفتن به ارتفاع نیست زیرا آسیبهای آن بیشتر است.