اذعان خبرگزاری دولت به خلف وعده درباره برق تجدیدپذیرها
سرویس اقتصادی-
درحالی که مقرر بود ظرفیت انرژیهای تجدیدپذیر پیش از آغاز خاموشیها افزایش یابد اما این امر محقق نشد و خاموشی از توسعه این نیروگاهها سبقت گرفت.
به گزارش خبرنگار ما، حواشی بهوجود آمده پیرامون خاموشیهای روزهای پایانی فروردینماه، نگرانیها را درباره وضعیت تامین برق در تابستان بیشتر کرده است.
پس از سالها عقبماندگی در توسعه انرژیهای تجدیدپذیر در ایران، در دولت چهاردهم افزایش
30 هزار مگاواتی تولید برق از انرژی باد و خورشید در دستور کار قرار گرفت.
درنتیجه قرار شد 5000 مگاوات آن در پیک تابستان 1404 بتواند کمکحال کاهش ناترازی شدید برق باشد؛ در ادامه، این رقم 5000 مگاواتی
به 3000 مگاوات تقلیل پیدا کرد.
با این حال به نظر میرسد این وعدهها در عمل اتفاق نخواهد افتاد و خبرگزاری دولت هم به این موضوع اذعان کرده است.
ایرنا گزارش داد: «عباس علیآبادی» وزیر نیرو نیز در ماههای گذشته بر توسعه انرژیهای تجدیدپذیر تاکید کرده بود. وی سال گذشته گفته بود که ظرفیت انرژیهای تجدیدپذیر قبل از پایان سال به یک هزار و ۸۰۰ مگاوات افزایش خواهد یافت.
به تازگی نیز وزیر نیرو درباره برنامههای وزارت نیرو برای توسعه انرژیهای تجدیدپذیر در کشور افزود: ظرفیت تولید برق تجدیدپذیر کشور در زمان شروع به کار دولت چهاردهم ۱۲۰۰ مگاوات بود و در هفت ماهه
گذشته با ایجاد ۴۰۰ مگاوات ظرفیت جدید، به اندازه معادل یکسوم همه سالهای گذشته انرژیهای تجدیدپذیر توسعه یافته است.
وی با بیان اینکه در هفت ماهه گذشته ماهانه به طور میانگین ۵۷ مگاوات به ظرفیت تولید برق تجدیدپذیر کشور افزوده شده است، ادامه داد: اگر در ۲۰ سال گذشته با ۵۰ درصد سرعت هفت ماه گذشته نسبت به توسعه تجدیدپذیرها اقدام شده بود، اکنون باید ظرفیت تولید برق از شش هزار مگاوات فراتر میرفت.
همچنین در برنامه هفتم توسعه که دولت چهاردهم آن را محور اصلی فعالیت خود قرار داده است، افزایش ظرفیت ۱۲ هزار مگاواتی برای تجدیدپذیرها تا پایان برنامه پیشبینی شده است آن هم در شرایطی که تولید برق از این بخش در بهترین شرایط به ۱۵۰۰ مگاوات در کشور میرسد.
طبق آخرین آماری که در سامانه سازمان انرژیهای تجدیدپذیر و بهرهوری برق ایران منعکس شده و مربوط به بهمن ماه سال گذشته است، ظرفیت انرژیهای تجدیدپذیر کشور به 1561 مگاوات رسیده است.
اکنون و با بروز خاموشیهای زودتر از زمان اوج مصرف به نظر میرسد که انرژیهای تجدیدپذیر از روند خاموشیها عقب مانده و این بخش نمیتواند به تامین برق در زمان اوج مصرف کمکی بدهد.
سهم واقعی تجدیدپذیرها
به گزارش تسنیم، سهم تولید برق تجدیدپذیر از کل تولید برق کشور در سال 1403 (تا پایان پاییز) به هفت دهم درصد رسیده است.
حال اگر در سالهای قبل، ضرورت تغییر پارادایم توسعه صنعت برق با توسعه انرژیهای تجدیدپذیر از سوی مسئولان درک میشد و در دستور کار قرار میگرفت و امروز به جای سهم کمتر از یکدرصد تولید برق تجدیدپذیر در تأمین نیاز برقی کشور، بیش از 10 درصد از تأمین برق کشور با تجدیدپذیرها صورت میگرفت؛ بدون شک خاموشیهای بهاره اتفاق نمیافتاد.
در هفت ماه نخست فعالیت دولت چهاردهم (ابتدای شهریور تا پایان اسفند 1403) با افزایش
400 مگاواتی ظرفیت اسمی تولید برق تجدیدپذیر، متوسط افزایش ظرفیت تولید برق تجدیدپذیر به ماهانه 57 مگاوات رسید.
اگرچه این نرخ رشد، نسبت به گذشته افزایش محسوسی دارد؛ اما نسبت به نیاز کشور در زمینه توسعه تجدیدپذیرها، هدفگذاری 30 هزار مگاواتی دولت چهاردهم در زمینه توسعه ظرفیت برق تجدیدپذیر در چهار سال و حتی هدفگذاری 12 هزار مگاواتی برنامه هفتم توسعه، یک حرکت لاکپشتوار و بسیار کُند محسوب میشود.
در واقع اگر دولت چهاردهم در زمینه توسعه تجدیدپذیرها با سرعت هفت ماه نخست فعالیت خود، مسیر را ادامه دهد، بههیچوجه به هدفگذاریهای این حوزه دست پیدا نخواهیم کرد.
نعمتزاده مشاور رفع ناترازی انرژی شد!
در حالی که مشکل ناترازی انرژی روز به روز بزرگتر شده و نیازمند اقدامات مهمی است، «محمد اتابک»، وزیر صنعت، معدن و تجارت، در اقدامی «محمدرضا نعمتزاده» را به عنوان مشاور عالی ناترازی انرژی در این وزارتخانه منصوب کرد.
به گزارش خبرگزاری دانشجو، به نظر میرسد که دولت چهاردهم در برخورد با مشکلات موجود در حوزه انرژی از جمله ناترازی، تنها در حال بازی با مسائل است و توجهی به اینکه ناترازی انرژی در حال تبدیل شدن به یک بحران در کشور است، ندارد.
انتصاب نعمتزاده، وزیر سابق صنعت، معدن و تجارت، به عنوان مشاور عالی وزیر صمت در امور رفع ناترازی انرژی، یکی از نشانهای بیتوجهی به مسائل مهم و اساسی کشور است.
نعمتزاده، به عنوان کسی که سنی از آن گذشته و به نظر میرسد توانایی کارهای بزرگ را نداشته باشد، قرار است در حوزه پر مسئلهای همچون ناترازی انرژی در یک وزارتخانه مهم و مرتبط با انرژی فعالیت کند. ۸۰ سال سن، برای یک فرد که باید در چنین سمت مهمی فعالیت کند و تصمیمات سرنوشتساز بگیرد، کار آسانی نیست.
صنعت ایران به دلیل نبود انرژی کافی، قطعی مکرر برق و گاز، استهلاک تجهیزات، عدم سرمایهگذاری کافی، در برخی مواقع بازیهای قیمتی انرژی و... در شرایط مناسبی قرار ندارد و تولید با مشکل مواجه شده است.
سؤال اینجاست که در چنین شرایطی انتخاب فردی که بازنشسته شده و عمر کاری آن به پایان رسیده، کار درستی است؟
بر اساس این گزارش، اقدامات و اظهارات مسئولان در دولت جدید در رابطه با ناترازی انرژی شگفتآور است. وزیر نیرو در شرایطی که از دهه ۷۰ تاکنون تنها 1200 مگاوات برق تجدیدپذیر در کشور تولید شده به یک باره قول تولید ۳۰ هزار مگاوات برق تجدیدپذیر طی چهار سال را میدهد!
از طرفی درست زمانی که وزارت نیرو جدول قطعی برق را در روز ۱۸ فروردین منتشر میکند، «محمدرضا عارف»، معاون اول رئیسجمهور بیان میکند که در سال جدید مشکل ناترازی برق نخواهیم داشت.
این در حالی است که با توجه به شرایط موجود سال جاری یکی از سختترین سالهای پیشرو در حوزه انرژی است.
با تمام موارد گفته شده اکنون وزیر صمت بار دیگر مردم را غافلگیر کرد و در شرایطی که باید با تمام توان با مشکلات مواجه کند، یک شخص سالخورده را در چنین مسند مهمی نشاند.
آیا وقت آن نرسیده که دولت به جای بازیهای سیاسی و مدیریتی، با توجه بیشتری به مشکلات کشور از جمله بحران انرژی نگاه کند؟ این انتصاب نه تنها راهحل محسوب نمیشود بلکه به نوعی نمک پاشیدن روی زخم مردم و صاحبان صنایعی است که با مشکلات عدیدهای در این شرایط ناترازی فعالیت میکنند.