کد خبر: ۳۰۸۲۵۸
تاریخ انتشار : ۱۸ فروردين ۱۴۰۴ - ۲۰:۲۴

اقدامات ویژه دستگاه قضا در حوزه مقابله با قاچاق سوخت

 
 
دستگاه قضائی کشور در پی دستور ویژه رئیس قوه قضائیه به مقابله ریشه‌ای، همه‌جانبه و تخصصی با قاچاق سوخت، در ادامه اقدامات گذشته خود به صورت جدی‌تر و تخصصی‌تری به این موضوع در سال ۱۴۰۳ پرداخت.
به گزارش خبرگزاری میزان، یکی از عمده‌ترین چالش‌های اقتصاد ایران قاچاق سوخت و فرآورده‌های نفتی است که سرمایه مردم و کشور را به تاراج می‌برد و موجب اشتغال‌سوزی می‌شود. قاچاق سوخت، از جرایمی است که زیربنای اقتصادی کشور را تحت تأثیر قرار می‌دهد و این موضوع مهم نیازمند نظارت و پیگیری ویژه است. به همین سبب، قاچاق سوخت و فرآورده‌های نفتی از مقولاتی است که عزم راسخ دستگاه قضائی کشور در پیشگیری و مقابله با آن است. با توجه به اینکه پدیده شوم قاچاق سوخت، علاوه ‌بر ضربه زدن به اقتصاد و تولید ملی، زمینه‌ساز جرایم متعدد دیگر نیز می‌شود، بر همین اساس دستگاه قضائی کشور در راستای عمل به وظایف قانونی خود، با تمام توان و بدون اغماض با قاچاقچیان برخورد خواهد کرد.
دستور رئیس قوه قضائیه 
برای مقابله ریشه‌ای و تخصصی با قاچاق سوخت
حجت‌الاسلام والمسلمین محسنی اژه‌ای رئیس قوه قضائیه طی سخنانی در نشست شورای‌عالی قوه قضائیه، (۲۴ دی ۱۴۰۳) درخصوص بحث قاچاق به موضوع قاچاق سوخت پرداخت و اظهارداشت: باید اذعان کنیم که در طول این سال‌ها برای مقابله با قاچاق سوخت، توفیق چندانی نداشته‌ایم؛ اینکه مدام مطرح می‌شود روزانه ۱۵ الی ۲۰ میلیون لیتر سوخت قاچاق می‌شود، ناشی از همین مقوله است؛ فلذا قوه قضائیه به موجب وظایف ذاتی خود نسبت به این موضوع متمرکز شده است؛ در همین راستا، به مقامات قضائی استان هرمزگان و چند استان دیگر دستور داده‌ایم که به‌صورت ریشه‌ای، همه‌جانبه و تخصصی، در موضوع قاچاق سوخت متمرکز شوند.
همچنین رئیس دستگاه قضا در نشست شورای ‌عالی قوه قضائیه(۲۰ اسفند ۱۴۰۳) در زمینه با این موضوع بیان داشت: در حوزه مبارزه با قاچاق سازمان‌یافته نیز قوه قضائیه وظایفی ذاتی دارد؛ در همین بحث ناترازی انرژی، ما به صورت جدی و میدانی در برخی استان‌ها به‌ویژه هرمزگان و تهران به موضوع قاچاق سوخت ورود پیدا کردیم و سایر دستگاه‌ها را نیز به میدان آوردیم؛ به‌نحوی که در این قضیه، هم آسیب‌شناسی صورت گرفت و هم با سرمنشاء‌ها برخورد شد و این روند ادامه خواهد داشت. همچنین خطاب به دولت تاکید می‌کنم که درخصوص مقوله‌ قاچاق، حتی در مواردی که ورود به آنها در زمره وظایف ذاتی و مستقیم قوه قضائیه نیست، اعلام نیاز کنند تا ما مجدانه به کمک و مساعدت بپردازیم.
محسنی اژه‌ای در همایش بصیرتی سیاسی ویژه فرماندهان و کارکنان سپاه پاسداران به گوشه‌ای از اقدامات پیچیده قاچاقچیان سوخت اشاره و تاکید کرد که چنین اقداماتی از عهده افراد عادی بر نمی‌آید و در موعد محاکمه عناصر دخیل در این نوع قاچاق، احتمالا سروصدا‌هایی بلند شود.
اقدامات دستگاه قضائی 
در مقابله با قاچاق سوخت در سال ۱۴۰۳
دستگاه قضائی با موضوع قاچاق سوخت به‌عنوان یکی از چالش‌های جدی اقتصادی و امنیتی کشور، به‌صورت ریشه‌ای و تخصصی در حال مقابله است؛ توقیف ده‌ها شناور حامل سوخت قاچاق در خلیج‌فارس، کشف جاده‌های اختصاصی قاچاقچیان، انهدام شبکه‌های بزرگ قاچاق و نصب میتر‌های سوخت در پالایشگاه‌ها، اقدامات گسترده‌ای است که در سراسر کشور انجام شده است.
مسدود کردن جاده اختصاصی قاچاقچیان سوخت در کوه‌های هشتبندی 
طبق اعلام رئیس کل دادگستری هرمزگان در پی مطالبات مردمی و با توجه به وقوع حوادث دلخراش جاده‌ای در محور‌های مواصلاتی شرق استان هرمزگان که در نتیجه تردد بی‌ضابطه خودرو‌های قاچاقچیان سوخت منجر به جان باختن و مصدومیت تعداد زیادی از هم‌وطنانمان شد، با تصویب شورای تأمین استان هرمزگان و به دستور مقام قضائی، اقدامات ویژه‌ای به منظور مقابله با قاچاق سوخت اجرا شد. در همین راستا؛ مأموران فراجا موفق شدند، ضمن اجرای عملیات ضربتی در مناطق کوهستانی منطقه توکهور و هشتبندی، یکی از جاده‌های اختصاصی و محل‌های عبور کاروان قاچاقچیان سوخت را که در دل کوهستان و به صورت غیرقانونی احداث شده بود، شناسایی کنند. در نتیجه این اقدام، جاده مذکور موسوم به جاده یک تومنی که برای قاچاق سوخت استفاده می‌شد در آبان ۱۴۰۳ مسدود شد تا هزینه بیشتری برای سوخت‌بران غیرمجاز و بر هم‌ زنندگان نظم و امنیت جامعه ایجاد شود.
انهدام خطوط لوله انتقال سوخت قاچاق 
در سواحل جزیره قشم
امید مهدوی‌مجد دادستان عمومی و انقلاب قشم در تاریخ‌(۲۰ بهمن ۱۴۰۳) اعلام کرد: با هماهنگی مقام قضائی و در راستای طرح پاکسازی سواحل، مأموران دریابانی و پاسگاه انتظامی روستای شیب دراز ضمن شناسایی خطوط لوله انتقال سوخت قاچاق در نوار ساحلی این روستا، نسبت به انهدام آن اقدام کردند.این خطوط لوله انتقال سوخت به طول ۵۰۰ متر توسط قاچاقچیان از زیر گل و لای به اعماق دریا کشیده شده بود و از این طریق، سوخت قاچاق به شناور‌های تندرو انتقال می‌یافت که مأموران با هوشیاری موفق شدند این خطوط لوله را از مناطق مورد نظر بیرون کشیده و مسیر انتقال سوخت را قطع کنند.
اتصال نیروگاه سیکل ترکیبی ایسین
 به خط لوله فرآورده‌های نفتی پس از ۱۰ سال
در راستای اجرای دستورات رئیس قوه قضائیه مبنی بر لزوم تمرکز بر پیشگیری و مقابله با قاچاق سوخت و با هدف کمک به دولت به منظور رفع ناترازی انرژی و پیرو ورود‌های سابق دستگاه قضائی به موضوع اتصال نیروگاه سیکل ترکیبی ایسین بندرعباس به خط لوله سراسری انتقال فرآورده‌های نفتی، پس از ضرب‌الاجل‌های دادگستری استان، عملیات اتصال این نیروگاه به خط لوله انتقال فرآورده‌های نفتی تکمیل و به بهره‌برداری رسید.
برخی دیگر از مهم‌ترین اقدامات دستگاه قضا در راستای پیشگیری و مقابله با قاچاق سوخت و فرآورده‌های نفتی در سال ۱۴۰۳ به این قرار است:
- رسیدگی به پرونده‌های قاچاق سازمان‌یافته و شبکه‌ای سوخت در دادگاه‌های ویژه جرایم اقتصادی.
- ارجاع سه پرونده مهم قاچاق سوخت به دادگاه ویژه رسیدگی به جرایم اخلالگران در نظام اقتصادی.
- نصب دستگاه‌های اندازه‌گیری یا میتر در پالایشگاه‌ها، انبارها، لوله‌ها و نفتکش‌ها به منظور جلوگیری از سرقت فرآورده‌های نفتی و قاچاق سوخت در استان 
هرمزگان.
- پاکسازی خور پهنو جگین استان هرمزگان از مخازن و تجهیزات نگهداری سوخت قاچاق
- بازگرداندن ۱۵۰۰ میلیارد تومان از اموال پرونده موسوم به خرید کاتالیست پتروشیمی مارون.
- کشف محل انباشت هزاران لیتر سوخت قاچاق در بخش توکهور و هشتبندی استان هرمزگان و ضبط ۴۵ هزار لیتر گازوئیل قاچاق.
- کشف مشک ماری حاوی ۱۵۳ هزار لیتر سوخت قاچاق در شهرستان میناب.
- دستگیری ۷ نفر از مسئولان و کارمندان شرکت نفت و اداره صنعت، معدن و تجارت در کرمان به اتهام اخذ رشوه و قاچاق سوخت.
- توقیف شناور حامل ۳۰۰ هزار لیتر سوخت قاچاق در دریای عمان.
- کشف مشک ماری حاوی ۱۸۳ هزار لیتر سوخت قاچاق توسط قرارگاه مقابله با قاچاق سوخت شهرستان 
میناب.
- توقیف ۲ فروند شناور حامل ۱۵۰ هزار لیتر سوخت قاچاق در آب‌های خلیج‌ فارس.
- انهدام باند بزرگ قاچاق سوخت در سواحل بندرعباس با دستگیری ۲۰۰ متهم و کشف بیش از ۷۰۰ هزار لیتر سوخت قاچاق.
- توقیف شناور حامل سوخت قاچاق در دریای عمان و دستگیری ۶ نفر از قاچاقچیان و کشف و ضبط بیش از ۶۰ هزار لیتر سوخت قاچاق.
- شناسایی ده‌ها گروه متعلق به قاچاقچیان سوخت در فضای مجازی در استان هرمزگان.
- دستگیری چهار متهم و تشکیل پرونده قضائی برای غرق کردن شناور حامل هزاران لیتر فرآورده‌های نفتی توسط قاچاقچیان سوخت در استان 
هرمزگان.
- کشف محل دپو هزاران لیتر سوخت قاچاق در یکی از روستا‌های ساحلی بندرعباس و جمع‌آوری و معدوم کردن آن.
- توقیف سه فروند شناور حامل سوخت قاچاق در خلیج‌فارس و کشف و ضبط بیش از ۵۰۰ هزار لیتر سوخت.
- تشکیل ۹ هزار پرونده در شعب تعزیرات حکومتی استان خراسان جنوبی در ۱۰ ماه نخست سال ۱۴۰۳ و جریمه نقدی به میزان ۷۰۰ میلیارد 
تومان.
- کشف یک تونل زیرزمینی انتقال سوخت قاچاق در یکی از روستا‌های بندرعباس با قاچاق روزانه حدود ۱۰ هزار لیتر سوخت.
- کشف خط لوله دو کیلومتری سرقت سوخت هواپیما از خطوط انتقال در بندرعباس.
- کشف مشک‌های ماری حاوی ۶۶۰ هزار لیتر سوخت قاچاق توسط قرارگاه مقابله با قاچاق سوخت استان هرمزگان.
- کشف و ضبط ۶۷۲ هزار و ۲۶۵ لیتر سوخت قاچاق در سه ماهه‌(آذر، دی و بهمن) سال ۱۴۰۳ در مرز باشماق مریوان.
- کاهش تردد خودرو‌های حامل سوخت قاچاق در مرز هرمزگان و کرمان با اقدام ویژه دستگاه قضائی.
- تشکیل قرارگاه مبارزه با قاچاق سوخت در خوزستان.
- تشکیل شعب ویژه رسیدگی به پرونده تصادفات قاچاقچیان سوخت در استان هرمزگان.
- تخریب ۵ پنج ساختمان دخیل در امر قاچاق سوخت با دستور قضائی در روستای ایسین بندرعباس.
- کشف کارگاه تولید مشک‌های ماری برای قاچاق سوخت در بندرعباس.
- کشف ۷۲ هزار لیتر سوخت قاچاق در پایتخت.
- راه‌اندازی سیستم میترینگ بنزین برای مقابله با قاچاق سوخت در بزرگ‌ترین پالایشگاه میعانات گازی جهان با پیگیری دادگستری استان هرمزگان.
- توقیف شناور حامل ۶۰۰ هزار لیتر سوخت قاچاق در آب‌های خلیج‌فارس.
- کشف مخازن زیرزمینی حاوی ۳۰۰ هزار لیتر سوخت قاچاق در شهرستان جاسک استان هرمزگان.
- کشف محل دپو ۸۴ هزار لیتر سوخت قاچاق در شهرستان سیریک استان هرمزگان.
- کشف ۷۰ هزار لیتر گازوئیل در پارسیان و جاسازی مخزن فرآورده‌های نفتی در ترانس برق در بندر خمیر.
- دستگیری ۳۰ قاچاقچی سوخت در مرز باشماق مریوان.
- کشف ۸۰۰ هزار لیتر سوخت قاچاق توسط دریابانی استان هرمزگان.
این موارد تنها بخشی از اقدامات قوه قضائیه در راستای مقابله با قاچاق سوخت و فرآورده‌های نفتی است که در سال ۱۴۰۳ انجام شده است و برخورد جدی با قاچاقچیان با همکاری مراجع انتظامی و اطلاعاتی در سال‌های آتی نیز در دستگاه قضائی کشور همچنان ادامه خواهد داشت و اقدامات ضربتی به منظور توقیف تمامی اموال حاصل از قاچاق و مجازات قاچاقچیان با قدرت هر چه بیشتر پیگیری می‌شود.
این قبیل اقدامات آثار مهم و مؤثری در حوزه انرژی خواهد داشت، از جمله اینکه منجر به کشف باندهای سازمان‌یافته و حرفه‌ای قاچاق سوخت در کشور، پیشگیری از وقوع جرم، کاهش سرانه مصرف سوخت در کشور از طریق دستگیری قاچاقچیان و کاهش ناترازی انرژی می‌شود.