ترامپ آمریکا را به هم ریخت از خسارت ۷تریلیون دلاری بورس تا تظاهرات در ۵۰ ایالت
سرویس خارجی-
آمریکا در آتش حماقتهای ترامپ میسوزد طوری که تنها در عرض سه روز، بورس این کشور شاهد خسارت 7 تریلیون دلاری بود. دیروز خبر رسید 1000 شهر آمریکا در 50 ایالت این کشور علیه سیاستهای ترامپ به خیابانها آمدهاند.
این روزها همه علیه آمریکا شدهاند، حتی خود آمریکاییها. سه ماه پیش وقتی ترامپ برای بار دوم به قدرت رسید بسیاری از کارشناسان پیشبینی کردند که بازگشت وی پایانی بر «نئولیبرالیسم» و «جهانیسازی اقتصاد» خواهد بود. برخی نیز بازگشت وی را «مهر پایان بر ناتو» و «دموکراسی» خواندند. در داخل آمریکا صدها مقام و دهها هزار کارمند توسط وزارت «کارآمدی» تحت امر «ایلان ماسک» اخراج شدهاند و از مقامات جدید نیز بیش از هر چیزی، آزمون وفاداری به عمل میآورند. اخراج گسترده مهاجران قانونی و غیرقانونی نیز کلید خورده است. اعمال تعرفه علیه کالاهای 180 کشور از 195 کشور جهان از سوی آمریکا را هم به این شرایط اضافه کنید. این یعنی جنگ اقتصادی آمریکا علیه دنیا! موضوعی که «سیانان» از آن به عنوان «قتلعام مالی» نام برده است.
تظاهرات بزرگ در 1000 شهر آمریکا
همین دیروز صدها هزار آمریکایی در پاسخ به دعوت سازمانها و مراکز مردمنهاد، در تظاهراتی تحت عنوان «دست بردارید» در بیش از 1000 شهر آمریکا در 50 ایالت این کشور به خیابانها آمدند تا صدای اعتراض خود را علیه سیاستهای ترامپ و ایلان ماسک در اخراج کارمندان به گوش کاخ سفید برسانند. در بیانیه مشترک ۲۰۰ گروهی که برای سازماندهی این رویداد در سراسر آمریکا همکاری میکنند دلیل راهاندازی این تجمعات بزرگ سراسری را، تلاش برای توقف رویکرد کابینه ترامپ به عنوان «بیشرمانهترین تصاحب قدرت در تاریخ مدرن» ذکر شده است.
منطق شیطانی
منطق ترامپ بسیار ساده و شیطانی است. همه(دوست و دشمن) باید از آمریکا تبعیت کنند در غیر این صورت باید مجازات شوند. تمایل به اشغال سرزمینها، اعمال جنگ تجاری علیه متحدین، حمله به ملت مظلوم یمن و حمایت از نسلکشی رژیم صهیونیستی در غزه از وی شیطانی ساخته است که اگر جهان امروز مقابل او نایستد شاید فردا دیر باشد. ترامپ با فرمان «ملیگرایی اقتصادی» و بازگشت به سیاستهای «مرکانتالیستیِ» قرن 19، اقتصاد آمریکا و جهان را نیز به هم ریخته است. وی اعلام کرده است آزادسازی تجاری به ضرر آمریکا بوده و باید به «دوران سوءاستفاده از آمریکا» پایان داد.
زلزله اقتصادی در آمریکا
بسیاری از کارشناسان تعرفههای اعمالی را کوتهبینانه فاقد منطق اقتصادی و به ضرر اقتصاد آمریکا عنوان کردهاند که در نهایت باعث افزایش تورم شده و فشار اقتصادی سنگینی به کارگران آمریکایی وارد میکند. بر اساس فرمان اجرائی امضا شده از سوی ترامپ تعرفهها برای بیش از ۱۸۰ کشور اعمال میشوند و از ۱۰ تا نزدیک به ۵۰ درصد متغیر هستند. به گزارش «آکسیوس» در فهرست کشورهایی که دولت دونالد ترامپ بر آنها تعرفه وضع کرده اسامی سرزمینهای گمنامی دیده میشوند که در نوع خود بسیار جالب هستند. بر اساس این گزارش او تعرفههایی را بر جزایر «هرد» و «مکدونالد»، که در اقیانوس هند جنوبی و منطقه زیرقطبی واقع شدهاند، وضع کرده است! این منطقه که عمدتاً خالی از پوشش گیاهی است و در فهرست میراث جهانی یونسکو قرار دارد، اکنون همراه با سرزمین اصلی استرالیا مشمول حداقل
10 درصد تعرفه بر واردات به آمریکا شده است. رسانهها گزارش دادهاند رسیدن به جزیره هرد از بندر فرمنتل در غرب استرالیا با کشتی حدود 10 روز طول میکشد. این جزایر میزبان کلونیهای پنگوئنها، فوکها و پرندگان پروازی هستند. ترامپ حتی رژیم صهیونیستی را هم از وضع تعرفهها مستثنی نکرده و تعرفههای
17 درصدی به کالاهای وارداتی از این رژیم اعمال کرده است.
وال استریت قرمز شد
ترامپ پس از اعمال تعرفهها در شبکه اجتماعی خود یعنی «تروث سوشیال» نوشت: «عمل تمام شد و بیمار رو به بهبودی است.» اما همانطور که پیشبینی میشد اقتصاد بیمار آمریکا با این جراحی نهتنها بهبود نیافته بلکه به شدت آسیب دیده است. بر اساس گزارشها بورس آمریکا در بزرگترین سقوط خود طی سالهای اخیر دستکم 7 تریلیون دلار خسارتدیده و لحظه به لحظه بر میزان این خسارت بزرگ اضافه میشود. شاخص «اساندپی500» روز جمعه ۶ درصد دیگر سقوط کرد. این شاخص یک روز قبلتر هم افت ۴.۸ درصدی را ثبت کرده بود تا سقوط ۹.۱ درصدی را ظرف تنها یک هفته تجربه کند. این بزرگترین کاهش هفتگی شاخص «اساندپی ۵۰۰» از زمان ظهور همهگیری کرونا در پنج سال پیش محسوب میشود. پس از سقوط بازارهای سهام آمریکا سیانان آن را یک « قتلعام مالی» عنوان کرد و نوشت: «هرج و مرج سراسر کره زمین را فراگرفته و از سالمندان آمریکایی تا سرمایهگذاران داخلی و خارجی نگران عواقب فراگیر این تصمیم هستند.»
منتظر تورم و کاهش رشد اقتصادی باشید
«جروم پاول»، رئیس «فدرال رزرو» با اذعان به تاثیر منفی جنگ تعرفهای ترامپ روی اقتصاد آمریکا گفت: «من به عنوان مسئول اقتصادی همیشه باید واقعیت را به مردم بگویم. تعرفههای اعمال شده توسط دولت ترامپ احتمالاً منجر به تورم بالاتر و کاهش رشد اقتصاد میشود. ما با خطر بیکاری و تورم بالا مواجه هستیم و این مشکل است. قیمتها پایین نمیآیند، مردم میدانند که بیشتر میپردازند و حق دارند از این موضوع ناراضی باشند.» شرکت خدمات مالی و بانکداری آمریکایی «جیپیمورگان» هم طی گزارشی که شامگاه جمعه منتشر کرد، هشدار داد که با توجه به تعرفههای اعلامی دونالد ترامپ، اقتصاد این کشور با رشد منفی روبهرو میشود و در نتیجه، اقتصاد ایالات متحده در سال جاری وارد رکود خواهد شد. مایکل فرولی، اقتصاددان ارشد جیپیمورگان در امور آمریکا، روز جمعه طی یادداشتی خطاب به مشتریان این شرکت نوشت: «اکنون پیشبینی میکنیم تولید ناخالص داخلی واقعی
(real GDP) تحت فشار تعرفهها منقبض شود و برخلاف پیشبینی پیشین مبنی بر رشد ۱.۳ درصدی، برای کل سال رشد منفی ۰.۳ درصدی را پیشبینی میکنیم...انتظار میرود که این انقباض پیشبینی شده در فعالیت اقتصادی، باعث کاهش در استخدام و در نهایت افزایش نرخ بیکاری تا ۵.۳ درصد شود.»
هجوم آمریکاییها به فروشگاهها
آشوب در بازارهای مالی و سقوط تاریخی بورس آمریکا مردم این کشور را به شدت نگران کرده است. گزارشها نشان میدهد که مردم و شرکتها در سراسر آمریکا به خرید عمده یا ذخیره کالاهای اساسی، از خودرو گرفته تا دانههای قهوه قبل از تاثیر تعرفهها بر قیمتها شتافتهاند. نگرانیها از افزایش تورم و رشد منفی اقتصادی آمریکا همزمان شده است با انتشار تصاویر گلف بازی ترامپ که این مسئله نیز به شدت دموکراتهای آمریکا را عصبانی کرده است.
انگلیس به دنبال ائتلاف ضدآمریکایی
همزمان با تشدید نگرانیهای جهانی از رکود اقتصادی ناشی از تعرفههای جدید «دونالد ترامپ» دولت انگلیس هم تلاشهایی را برای تشکیل یک ائتلاف بینالمللی با هدف مقابله با سیاستهای جنجالی کاخ سفید و دفاع از نظم تجارت آزاد جهانی، آغاز کرده است. در همین رابطه منابع نزدیک به دفتر نخستوزیر انگلیس اعلام کردند که «کر استارمر» طی روزهای آینده تماسهایی با رهبران کشورهای همپیمان خواهد داشت تا از طریق تبادل اطلاعات و هماهنگی مشترک، از تشدید بحران اقتصادی ناشی از جنگ تجاری جلوگیری شود.
بنابراین گزارش، لندن در نظر دارد تا گروهی را مشابه ائتلاف حامیان اوکراین، برای حمایت از تجارت آزاد تشکیل داده و در همین چارچوب، نقش فعالی ایفا کند. نخستوزیر انگلیس، جمعه شب در تماس تلفنی با نخستوزیران ایتالیا و استرالیا بر ضرورت هماهنگی کشورهای همفکر برای حفظ ثبات اقتصادی و امنیت جهانی تأکید کرده است.
امکان تکرار بحران دهه 30
«فرید زکریا» تحلیلگر شبکه «سیانان» هم سیاست تعرفهای ترامپ را «بزرگترین خطای سیاستگذاری» دانست که در عمر خود دیده و گفت که چنین تصمیمی بر خلاف اقتصاد مبتنی بر بازار آزاد است. به گزارش ایرنا، او به شبکه سیانان گفت: «هرگز چنین چیزی ندیدهام و نتیجه فاجعهبار آن را هم اکنون بازارهای سهام، اوراق قرضه و کالا نشان میدهند... در گذشته تنها ۲ بار بازارها دچار چنین تلاطمی شده بودند: دوران همهگیری کرونا و بحران مالی جهانی سال ۲۰۰۸... با این حال در آن ۲ مورد، واقعاً بحران جهانی رخ داده بود در صورتیکه در شرایط کنونی خطای سیاستگذاری منجر به بحران جهانی شده است».
روزنامه فایننشال تایمز هم سیاستهای تجاری رئیسجمهوری آمریکا را «تغییر قابلتوجه در روند جهانی شدن» ارزیابی کرد و نوشت: «ترامپ به شدت تلاش میکند مانع از پیشرفت این روند شود.»
به نوشته روزنامه فایننشال تایمز، شدت تعرفههای ترامپ بر اقتصادهایی مانند چین و ویتنام به این معنی است که اروپا اکنون در آمادهباش برای هجوم محصولات آسیایی مانند کالاهای برقی و ماشینآلات به بازارهای خود است. مقامهای اروپایی میگویند که کمیسیون اتحادیه اروپا در حال آمادهسازی تعرفههای اضطراری جدید برای واکنش به این تعرفههای آمریکایی است و آنها نظارت بر جریان واردات را افزایش دادهاند.
نشریه اکونومیست هم در سرمقاله خود هشدار داد که افزایش تعرفههای تجاری از سوی آمریکا و تلافی کردن آن از سوی سایر کشورهای جهان میتواند آن را به سمت بحران تجاری در دهه 1930 پیش ببرد.