تجارت آزاد ایران و اوراسیا با چشم انداز ۱۰ میلیارد دلاری
موافقتنامه تجارت آزاد ایران و اوراسیا به تصویب رسید و باید این موافقتنامه در اوایل سال آینده اجرائی شود. بر اساس پیشبینیها، تجارت ۱۰ میلیارد دلاری در انتظار ایران و کشورهای عضو این منطقه است.
به گزارش خبرگزاری فارس، جمهوری اسلامی ایران و اتحادیه اقتصادی اوراسیا، شامل ارمنستان، بلاروس، قزاقستان، قرقیزستان و روسیه، با تصویب قانون «موافقتنامه موقت تشکیل منطقه آزاد تجاری بین جمهوری اسلامی ایران و اتحادیه اقتصادی اوراسیا و کشورهای عضو» در خرداد سال ۱۳۹۸ تلاش کردهاند تا مناسبات تجاری خود را گسترش دهند.
بنابراین در ادامه در آبان ماه همان سال موافقتنامه تجارت ترجیحی بین طرفین امضا و اجرائی شد.
دو طرف تجاری توافق کردند که ظرف سه سال از موافقتنامه تجارت ترجیحی به سمت آزادسازی سراسری کالاها و انعقاد تفاهمنامه تجارت آزاد حرکت کنند.
طی این زمان نیز گامهایی برای تصویب موافقتنامه تجارت آزاد ایران و کشورهای عضو اتحادیه اقتصادی اوراسیا برداشته شد.
اما تقریباً دو سال گذشته، توافقنامه تجارت آزاد بین ایران و اوراسیا معطل تصویب در مجالس کشورها مانده بود.
پس از تصویب این توافقنامه در مجالس کشورهای عضو، نهایتاً در دوم دیماه امسال نمایندگان مجلس در جلسه علنی، کلیات و جزئیات گزارش کمیسیون اقتصادی در مورد لایحه موافقتنامه تجارت آزاد بین جمهوری اسلامی ایران و اتحادیه اقتصادی اوراسیا و کشورهای عضو آن را تصویب کردند.
در تاریخ هفتم دیماه، سران کشورهای عضو اتحادیه اقتصادی اوراسیا در نشست شورای عالی این اتحادیه در شهر سنپترزبورگ روسیه، با اعطای موقعیت ناظر به جمهوری اسلامی ایران موافقت کردند.
نکته دیگر درخصوص تجارت آزاد با اوراسیا این است که با توجه به تصویب این موافقتنامه در مجلس، برای اجرائی شدن آن نیاز به تأیید شورای نگهبان بود.
روز یکشنبه، «هادی طحان نظیف» سخنگوی شورای نگهبان، از تأیید لایحه موافقت تجارت آزاد بین جمهوری اسلامی ایران و اتحادیه اقتصادی اوراسیا و کشورهای عضو آن خبر داد.
بنابراین براساس اعلام قبلی پس از تصویب موافقتنامه تجارت آزاد حداکثر طی دو ماه باید این موافقتنامه اجرائی شود که به گفته رئیس سازمان توسعه تجارت این موافقتنامه احتمالا از فروردین و اردیبهشت ماه اجرائی میشود.
دیروز دوشنبه نیز محمد باقر قالیباف رئیسمجلس شورای اسلامی مطابق اصل 123 قانون اساسی، در نامهای به مسعود پزشکیان رئیسجمهور قانون «موافقت نامه تجارت آزاد بین جمهوری اسلامی ایران و اتحادیه اقتصادی اوراسیا و کشورهای عضو آن» را برای اجرا ابلاغ کرد.
«سید محمد اتابک»، وزیر صنعت، معدن و تجارت، اعلام کرده است که تجارت ایران با اتحادیه اوراسیا اکنون
سه میلیارد و ۶۰۰ میلیون دلار است و چشمانداز تجارت ایران با این اتحادیه دستیابی به ۱۰ میلیارد دلار است.
اتحادیه اقتصادی اوراسیا با جمعیتی حدود دویست میلیون نفر، یعنی حدود سه درصد از جمعیت جهان را در برگرفته است.
دسترسی ایران به بازارهای این منطقه با وسعت، جمعیت و ظرفیت میتواند علاوهبر تحکیم همکاری اقتصادی و رشد فزاینده اقتصاد، تجارت و توسعه کشور، فرصتهای شغلی نیز ایجاد کند.
عملیاتی شدن توافقنامه تجارت آزاد ایران و اتحادیه اقتصادی اوراسیا و حضور ایران در این بازار، علاوهبر ایجاد اشتغال، بستر لازم برای جذب سرمایهگذاریهای خارجی و داخلی در مناطق آزاد جنوبی و شمالی را فراهم میکند.
در این مناطق، سرمایهگذاران و تولیدکنندگان از معافیت برای تولید کالاها با هدف صادرات به بازارهای هدف اوراسیا برخوردار هستند و از سوی دیگر، در بازارهای هدف، تجارت کالایی بین اعضا اتحادیه صفر است و اعضای اتحادیه اقتصادی اوراسیا تعرفه خارجی مشترکی برای کالاهایی که از خارج از اتحادیه وارد میشوند، اعمال میکنند.
آزادسازی تجارت، رقابت در تولید را بیشتر کرده و کیفیت کالاها را با هزینه کمتر افزایش میدهد.
با توجه به اینکه اقتصاد ایران عمدتاً دولتی و تحت حمایتهای دولتی است و از توان چندانی برای رقابت با اقتصادهای جهانی را ندارد، ورود به موافقتنامههای منطقهای میتواند زمینههای رقابت ایران را فراهم کند و کشور را برای ورود به عرصه بینالمللی آماده سازد.
اجرای تجارت آزاد ایران و کشورهای عضو اتحادیه اقتصادی اوراسیا در شرایطی که آمریکا تحریمهای ناجوانمردانهای را علیه ایران اعمال کرده، اقدامی مثبت در راستای توسعه تجارت ایران است و میتواند نقش مؤثری در جهت مقاومسازی اقتصاد کشورمان داشته باشد.
بررسی وضعیت تجارت ایران و اوراسیا حاکی از رشد قابل توجه واردات و صادرات بین ایران و کشورهای عضو اتحادیه اقتصادی اوراسیا بوده است.
در سال ۱۳۹۰ کل صادرات به این کشورها ۶۰۷ میلیون دلار بوده که در سال ۱۴۰۲ به یک میلیارد و ۷۰۲ میلیون دلار افزایش یافته است.
ضمن اینکه پس از اجرای موافقتنامه تجارت ترجیحی از سال ۱۳۹۸ شاهد رشد صادرات ایران به کشورهای عضو این منطقه بودهایم.