نکتهای درباره مراسم انتخاب بهترین کتاب دفاع مقدس و مقاومت
مبدأ ؟ مسیـر؟ یا مقصـد ؟
ابوالقاسم وردیانی
با ده دقیقه تاخیر خودم را به موزه ملی انقلاب اسلامی و دفاع مقدس و آیین اختتامیه بیستودومین دوره انتخاب بهترین کتاب دفاع مقدس، رساندم.
هوا خیلی سرد بود و مدعوین یکی یکی و دوتا دوتا میآمدند. عاقبت با تاخیر مراسم شروع شد و سخنرانان شروع به سخن کردند. در خلال صحبت این عزیزان مواردی به ذهنم ر سید که به نظر میرسد یا به طور کلی از آن غفلت کردهایم و یا به صورت مطلوب به آن نپرداخته ایم.
بزرگوارانی که در این مراسم سخن گفتند، از سردار کارگر عزیز گرفته تا نایب رئیس مجلس و وزیر فرهنگ، همه در بایدها و نبایدها سخن گفتند و البته سخنها هم بسیار درست و کارشناسانه بود اما در مورد اینکه چگونه باید به این بایدها و نبایدها رسید و برنامه بلندمدت، برای رسیدن به این نقطه مطلوب چیست، حرفی به میان نیامد.
همه میدانیم که برگزاری این قبیل مراسم بسیار بسیار لازم و مفید است اما این ابتدای راه است و تا مقصد فاصله زیادی دارد. این قبیل مراسم به ما فرصت بازاندیشی و بازنگری در تولید آثار مطلوبتر ادبیات دفاع مقدس را میدهد و اینکه بعد از این چه باید بکنیم و مسیر چیست و مقصد کدام است.
اینکه در این مراسم گفته شود که کتاب دفاع مقدس باید بتواند حکمتافزایی کند، سخنی بسیار درست است اما چگونه، و متولیان این امر در رسیدن به این مهم چه برنامهای و یا حتی چه پیشنهادی داشته و یا دارند؟
اینکه ما باید برای هر شهید یک کتاب داشته باشیم، سخنی بسیار صواب و درست است، اما با چه کیفیتی و اینکه چگونه باید در این حجم تولید، به کیفیت مطلوب هم رسید؟ کتابی که خوانده نشود با کتابی که اصلا نوشته نشده هیچ فرقی ندارد.
به نظر میرسد که لازم است بعد از هر مراسم، گروهی تشکیل شود و به بررسی آثار منتخب بپردازد و معیارهایی علمی و درستی که بر مبنای آن آثار انتخاب شدهاند، استخراج و معیارهای سلیقگی-اعم از سلیقه شخصی، سیاسی، جناحی، جانبدارانه و... - کنار گذاشته شوند و در این مسیر، فرآیند داوری هم نقد و آسیبشناسی شود تا در مراسم بعدی داوری هم به نقطه مطلوب نزدیکتر شود و تا جایی که من میدانم این کار انجام نشده و یا اگر هم انجام شده باشد، بدون خروجی مفیدی برای ارتقای سطح ادبیات دفاع مقدس بوده است که اگر انجام شده بود ما شاهد اتفاقات بهتری در این حوزه بودیم.
و در نهایت باید نتیجه این بررسیها و بایدها و نبایدهای نویسندگی و روش رسیدن و یا نزدیکشدن به کمال مطلوب در این حوزه، مدون و موضوعبندی شده و به صورت کلاس و یا متون آموزشی در اختیار نویسندگان علاقهمند قرار گیرد تا عیار آثار مکتوب ادبیات دفاع مقدس بالاتر رفته و انشاءالله هر سال قدمی رو به جلو برداشته باشیم.
امیدوارم که عزیزان و دستاندرکاران این وقایع فرهنگی مهم و تاثیرگذار، به این موارد به صورت جدیتر و کاربردیتر بنگرند و نتیجهبخشی و جنبه آموزشی و پیشبرنده این مراسمات را از نظر دور ندارند.