kayhan.ir

کد خبر: ۳۰۶۴۵۳
تاریخ انتشار : ۰۶ اسفند ۱۴۰۳ - ۲۱:۰۰
مشاور مالیاتی اتاق اصناف برآورد کرد

فرار مالیاتی ۱۶ هزار میلیارد تومانی طلافروشان در یک‌سال

 
 
 
درحالی که بر اساس اعلام سازمان امور مالیاتی، طلافروشان در سال ۱۴۰۲ نیم همت مالیات پرداخت کرده‌اند، اما مشاور امور مالیاتی اتاق اصناف تهران برآورد کرده است، این صنف در سال باید 16 هزار و 800 میلیارد تومان مالیات بر درآمد پرداخت کند.
به گزارش خبرگزاری تسنیم، صنوف بزرگی مانند طلافروشان و صراف‌ها در کشور در حال فعالیت هستند که گردش مالی بالایی دارند، ولی فعالیت آن‌ها به اندازه کافی شفاف نیست و ساز و کار و سیستم دقیقی برای نظارت بر آن‌ها ایجاد نشده تا بتواند گردش مالی و مالیات آن‌ها را به درستی مشخص شود. این موضوع توسط سازمان امور مالیاتی نیز تأیید می‌شود.
سامانه جامع تجارت که برای ثبت معاملات طلافروشان راه‌اندازی شده با مقاومت مواجه شد، به طوری که حتی اقدام به تعطیلی مغازه‌های خود کردند و رایزنی‌های زیادی با مسئولان دولتی برای عدم اجرای آن انجام دادند. البته گفته می‌شود در روزهای اخیر اقدامات قاطع و جسورانه‌ای توسط سازمان امور مالیاتی در این ارتباط در جریان است و حساب برخی از طلافروشان را مسدود کرده است.
بر اساس گزارش‌های سازمان امور مالیاتی کشور در حوزه اصناف و مشاغل، حدود هشت میلیون مؤدی فعال هستند که نیمی از این قشر مالیاتشان صفر است و نیم دیگر مالیاتی شش درصدی را از کل مالیات پرداخت می‌کنند.
«محمدرضا جعفریان»، مشاور امور مالیاتی اتاق اصناف تهران، با بیان اینکه بعد از تصویب مالیات بر ارزش افزوده، اصل طلا از مالیات معاف شده است، گفت: ما اعتقاد داشتیم که طلا یک سرمایه است و می‌تواند برای کشور درآمدزایی کند که هنوز هم این اعتقاد وجود دارد. به یاد دارم که در دوره ریاست جمهوری آقای احمدی‌نژاد و بعد از تحریم‌های نفتی ایران، جلسه‌ای ساعت 9 شب درباره لزوم تولید و صادرات طلا به‌جای نفت برگزار شد، زیرا ما اعتقاد داشتیم می‌توانیم این کار را کنیم؛ در منطقه خاورمیانه و کشورهای حاشیه خلیج‌فارس در سال حدود 500 تن طلا خریداری می‌کنند که می‌توان بخشی از این بازار را به‌وسیله متخصصان ایران تأمین کرد.
وی ادامه داد: صادرات طلا اکنون نیز وجود دارد، اما شفاف نیست، زیرا طلای خام به‌صورت قاچاق وارد کشور می‌شود و در ایران روی آن ارزش افزوده ایجاد و بعد صادر می‌شود. هنوز نیز دقیقاً نمی‌دانیم چقدر طلا به‌صورت قانونی و چقدر به‌صورت غیرقانونی به کشور وارد و ساخته می‌شود.
جعفریان اظهار داشت: طلافروشان در صورتی که می‌خواهند به‌صورت دقیق میزان درآمد خالص آن‌ها محاسبه شود، باید پایانه فروشگاهی نصب کنند. اگر پایانه فروشگاهی را فعال و عملیاتی کنند آنگاه تمام هزینه‌های طلافروشان توسط سازمان امور مالیاتی قبول می‌شود و مالیات براساس درآمد واقعی محاسبه می‌شود.
وی با بیان اینکه بر اساس ماده 131 قانون مالیات‌های مستقیم نرخ مالیات طلافروشان 15 الی 25 درصد است، گفت: یعنی اگر درآمد طلافروشان در سال تا 200 میلیون تومان باشد میزان مالیات آن‌ها 15 درصد است، از 200 تا 400 میلیون تومان 20 درصد است، از 400 میلیون به بالا درآمد سالیانه 25 درصد است.
اگر به‌طور میانگین میزان مالیات بر درآمد طلافروشان را 20 درصد با گرمی چهار میلیون تومان (نرخ میانگین طلا در امسال) در نظر بگیریم حدود 
16 هزار و 800 میلیارد تومان مالیات بر درآمد در سال باید پرداخت کنند و میزان مالیات بر ارزش افزوده این صنف باید حدود هشت و نیم همت در سال باشد. درحالی که بر اساس اعلام سازمان امور مالیاتی، طلافروشان در سال ۱۴۰۲ نیم همت مالیات پرداخت کرده‌اند.
مشاور امور مالیاتی اتاق اصناف تهران درخصوص نصب پایانه‌های فروشگاهی هم گفت: وزارتخانه‌های کشاورزی، اقتصاد، کار، بانک مرکزی و غیره باید پای کار بیایند تا سامانه‌های فروشگاهی در کل کشور ایجاد شود، اما در حال حاضر با یکدیگر همدل نیستند. بعد از گذشت چند سال از اجرای طرح سامانه‌های فروشگاهی، هنوز اطلاع‌رسانی لازم صورت نگرفته است و برای مردم و اصناف مزایای این طرح به‌خوبی شرح داده نشده است.
وی ادامه داد: در صورتی که قانون مرتبط با پایانه‌های فروشگاهی در کشور اجرا و این دستگاه‌ها نصب شود، شفافیت اقتصادی هم رخ می‌دهد و دیگر کالای قاچاق در کشور وجود ندارد و اتفاقات خوبی در کشور رقم خواهد خورد.
به گفته جعفریان، اصنافی که بیشتر از 18 میلیارد تومان گردش مالی در سال دارند باید پایانه فروشگاهی را به‌طور قطعی استفاده کنند و فراخوان نیز شده‌اند و در صورتی که نصب نکنند در آینده نزدیک گرفتار و با جریمه‌های سنگین سازمان امور مالیاتی مواجه خواهند شد.