kayhan.ir

کد خبر: ۳۰۶۱۰۴
تاریخ انتشار : ۳۰ بهمن ۱۴۰۳ - ۲۱:۳۰

اخبار ویژه

 
 
زوروی غربگرایان در آرژانتین کلاهبردار از آب در آمد
 
برخی رسانه‌های فارسی‌زبان فکر می‌کردند تنظیم مناسبات اقتصادی به راحتی اجرای چند دستورالعمل ساده نئولیبرالی و خصوصی‌سازی لجام‌گسیخته است. آنها حتی بعضاً خاویر میلی را معجزه آرژانتین نامیدند. اما او موجب بزرگ‌ترین کلاهبرداری تاریخی از مردم آرژانتین شد.
این تحلیل را وب‌سایت «عصر ایران» درباره تمجیدهای برخی از هم‌طیفان خود منتشر کرد و درباره عملکرد رئیس‌جمهور آمریکازده آرژانتین نوشت: «خاویر میلی در تقلیدی ناشیانه از ایلان ماسک و ترامپ، میم کوینی را معرفی کرد که تبدیل به یکی از بزرگ‌ترین کلاهبرداری‌های تاریخ کریپتو شد. زمانی که او در یک انتخابات کم‌رونق رأی آورد، بسياری از کارشناسان رئیس‌جمهور شدن وی را نشانه ناامیدی کامل مردم آرژانتین از ساختارهای موجود دانستند و حتی گفتند آرژانتینی‌ها همچون یک بیمار سرطانی ناامید از علم پزشکی به رمالی روی آورده‌اند. 
خاویر میلی از ابتدا هم چهره‌ای جنجالی و نمایشی بود. وی اره‌برقی به دست، با شعار تعدیل اقتصادی و ساختاری به جان همان اندک ساختارهای اقتصادی و سیاسی و بوروکراتیک به جامانده در آرژانتین افتاد. موضع‌گیری‌های عجیب و غریب وی اما گویا برای برخی رسانه‌های فارسی‌زبان جالب بود. کسانی که فکر می‌کنند سیاست‌ورزی و تنظیم مناسبات اقتصادی به راحتی اجرای چند دستورالعمل ساده نئولیبرالی برای خصوصی‌سازی لجام‌گسیخته و حرف‌های تمامی ساختارهای بوروکراتیک است. حتی بعضاً خاویر میلی را معجزه آرژانتین در رسانه‌های خود نامیدند. اما آقای جادوگر، اره‌برقی به‌دست نهایتاً در آخرین پرده از شعبده‌بازی خود یک فکاهی به تمام معنا به جای گذاشت که به گفته یکی از نمایندگان پارلمان آرژانتین، آبروی این کشور را در سطح جهانی برد.
خاویر میلی که خودش را در نقش افسانه‌ای «زورو» اما ورژن لیبرتاریت و نئولیبرالیستی معرفی می‌کرد، در یک پروژه کلاهبرداری بزرگ کریپتویی(رمزارز) میلیاردها دلار را در کمتر از 5 ساعت جیب مردم عادی را زد.
نمایندگان مخالف دولت آرژانتین اخیراً اعلام کردند خاویر میلی رئیس‌جمهور جنجالی این کشور، به دلیل تبلیغ یک میم‌کوین کلاهبرداری که ارزش آن به سرعت سقوط کرد، با استیضاح در کنگره رو‌به‌رو خواهد شد. میلی روز جمعه در شبکه اجتماعی ایکس، ارز ناشناخته لیبرا را معرفی کرد که پس از آن، ارزش هر واحد آن به نزدیک ۵ دلار رسید. تنها چند ساعت بعد، ارزش این ارز دیجیتال ۹۵ درصد سقوط کرد. در این بین نزدیک به ۴ میلیارد دلار ناگهان دود شد و به هوا رفت. 
اتاق فناوری مالی آرژانتین اعلام کرد این مورد یک کلاهبرداری از نوع راگ پول (Rug Pull) است. رئیس‌جمهوری آرژانتین پس از انتقادات، تبلیغات خود را حذف کرد. اما این پایان ماجرا نیست. او حتی بعد از استیضاح در خطر شکایت قضائی و کیفری هم قرار دارد. وکلای آرژانتینی علیه خاویر میلی، به دلیل تبلیغ ارز دیجیتال کلاهبرداری در دادگاه کیفری شکایت کردند.
لئاندرو سانتورو، نماینده پارلمان آرژانتین گفت: «این رسوایی که ما را در سطح بین‌المللی شرمنده می‌کند، نیازمند ارایه درخواست استیضاح علیه رئیس‌جمهوری‌ست».
آرژانتین، سرزمین چهره‌های جنجالی و مشهور است. احتمالاً خاویر میلی هم‌نامش در تاریخ به اندازه چه‌گوارا و مارادونا ماندگار خواهد شد. اما نه به عنوان یک اسطوره بلکه به عنوان یک شومنِ کلاه‌بردار!».
یادآور می‌شود خاویر میلی، چهره‌ای به شدت طرفدار آمریکا و ترامپ است. با این وجود برخی رسانه‌های فارسی‌زبان طی ماه‌های گذشته سعی کرده بودند از این کلاهبردار پوپولیست، تصویر یک اصلاح‌طلب موفق بسازند و او را به عنوان الگو جا بزنند.
 
 
هنر جا زدن باجگیر آمریکایی به عنوان اهل معامله
 
رئیس مستعفی (برکنارشده) جبهه اصلاحات و نهاد اجماع‌ساز آن با وجود اذعان به رویکرد اشغالگرانه و باج‌خواهانه ترامپ، به جای اینکه هم‌طیفان شیدای مذاکره با ترامپ را تخطئه کند، ادعا کرد ترامپ در زمین تندروهای خودمان بازی می‌کند!
بهزاد نبوی درباره مذاکره با ترامپ به ایسنا گفت: من درباره مذاکره با آمریکا در دوره ریاست‌جمهوری ترامپ پیشنهادی ندارم و نظرم در این زمینه شبیه نظر آقای علی لاریجانی است که اخیراً درباره مذاکره با آمریکا گفته است که هول نشویم و ولع پیدا نکنیم. من معتقدم که در روابط خارجی باید به تدریج بررسی و ارزیابی کنیم که مواضع طرف مقابل ما چگونه است؟ مواضع ترامپ قابل محاسبه نیست. او سعی دارد خلیج مکزیک را سر خود به خلیج آمریکا تبدیل کند یا کانال پاناما را به کانال آمریکا تبدیل کند. می‌گوید ‌گرینلند را به من بدهید و کانادا را ایالت پنجاه‌ویکم آمریکا می‌نامد. باید ارزیابی کنیم که ترامپی که این مواضع را در سطح جهانی دارد، چه موضعی نسبت به ایران دارد.
او در عین حال افزود: ترامپ مواضعی که با چند مرحله تغییر و تیزتر شدن درباره ایران اعلام کرده این است که تسلیم بدون قید و شرط یا نابودی! که طبیعی است که هیچ دولت مستقلی نمی‌تواند به آن پاسخ مثبت بدهد. قبل از مواضع اخیر ترامپ، پیشنهاد من «آتش‌بس» در روابط دو دولت بود، ولی این مواضع نشان داد که ترامپ فعلاً در زمین تندورهای خودمان بازی می‌کند ولی از آنجایی که او اهل معامله است، باید منتظر مواضع نهائی‌اش ماند.
سخنان بهزاد نبوی مبنی بر این که ترامپ فعلاً در زمین تندروهای خودمان بازی می‌کند، در حالی است که منتقدان مذاکره با ترامپ، به خوی باج‌طلب و تعامل‌ناپذیر ترامپ استناد می‌کنند و این همان چیزی است که نبوی هم بدان اذعان دارد. اگر این برداشت از واقعیت ترامپ (بدون بزک مزدوران ترامپ) را به غلط بتوان تندروی نامید، خود بهزاد نبوی هم شامل این برچسب غلط و کج‌فهمانه می‌شود. و اگر ارزیابی درست و دقیقی است که هست، چرا برچسب زده می‌شود؟! از سوی دیگر ایده واهی داشتن به مذاکره با همین مقام تعامل‌ناپذیر در حالی است که امثال نبوی تجربه دولت قبلی ترامپ را هم دارند که دنبال دیکته کردن باج‌خواهی‌های خود در کنار زیر پا گذاشتن توافق موجود (برجام) بود و با این وجود باید سؤال کرد که آقای نبوی می‌گوید باید بررسی کنیم سیاست ترامپ درباره ایران چیست؟! ترامپ اهل معامله است، دقیقاً یعنی چه؟ این که علناً دانمارک و غزه و کانال پاناما و کانادا از آن ماست یا باید به ما فروخته و واگذار شود، در فهم آقای نبوی یعنی اهل معامله بودن؟!
یادآور می‌شود بهزاد نبوی رئیس جبهه اصلاحات و نهاد اجماع‌ساز آن بود که در اثر فشار سوپررادیسکال‌های این طیف، مجبور به کناره‌گیری اجباری شد. در این‌باره روزنامه همدلی در خبری با عنوان «عبور از خاکریز چریک پیر» نوشته بود: «به نظر می‌رسد که نوبت به بهزاد نبوی رسیده که مواضعش به‌شدت مورد انتقاد قرار بگیرد. چریک پیر، در مصاحبه‌ با هم‌میهن، رسماً با اعتراضات [آشوب صهیونیستی 1401] مخالفت کرده و گفته «ما اصلاح‌طلبان قطعاً نمی‌توانیم با معترضان کف خیابان که شعارهای براندازانه می‌دهند، همسو شویم.» این اظهارات، خیلی زود با واکنش کسانی مواجه شد که از او عبور کرده‌اند».
 
 
مسئول نوسانات بازار ارز دولت است، نه بانک مرکزی
 
یک نماینده سابق مجلس از طیف اعتدال گفت: مسئول اصلی نوسان بازار ارز و طلا، دولت است نه بانک مرکزی.
روزنامه آرمان از از قول عزت‌ا... یوسفیان‌ملا پرسید: «نوسان قیمت ارز و طلا عملکرد اقتصادی دولت را تحت تأثیر قرار داده. چرا دولت در مدیریت بازار سرمایه موفق نبوده است؟» و او پاسخ داد: من معتقدم عملکرد اقتصادی دولت به همه اعضای دولت ارتباط پیدا می‌کند و نه به یک عضو خاص. وزرا یک وظایف وزارتخانه‌ای دارند و یک وظایف دولتی و به همین دلیل نیز هفته‌ای دوبار بین رئیس‌جمهور و وزرا جلسه برگزار می‌شود. به عنوان مثال اگر عملکرد یک استاندار را بخواهیم مورد بررسی قرار بدهیم نمی‌توان وزیر امور خارجه و یا وزیر کشور را مواخذه کرد. تعیین استاندار برعهده دولت است و دولت باید در مقابل عملکرد استانداری که انتخاب کرده پاسخگو باشد. وزیر کشور در این زمینه تنها پیشنهاد‌دهنده است و این دولت است که استانداران را انتخاب می‌کند.
نوسان بازار ارز نیز اتفاقی است که به کلیت دولت ارتباط دارد و نه یک مدیر. در ماجرای افزایش قیمت ارز تنها رئیس بانک مرکزی مقصر نیست و اگر دولت نتوانسته بازار ارز را مدیریت کند، تمام مسئولیت این اتفاقات برعهده تمام دولت است. در واقع همه اعضای دولت نسبت به هم مسئولیت تضامنی دارند و عملکرد هر کدام به دیگری ارتباط پیدا می‌کند. به همین دلیل نمی‌توان تنها بانک مرکزی را مقصر این وضعیت تلقی کرد و بلکه کلیت دولت در این زمینه مقصر بوده است. نکته مهمی که در این زمینه وجود دارد این است که دولت، اقدام مؤثری برای مدیریت و کنترل بازار ارز و طلا انجام نداده و هر صحبتی که در این زمینه شده نیز براساس گمانه‌زنی‌ها و حرف‌‌های کوچه‌و‌بازاری بوده است.
یوسفیان اضافه کرد: آقای روحانی زمانی که رئیس‌جمهور بود به صراحت عنوان کرد که مسئول اصلی ارز دولت است و دولت ارز را در اختیار مردم قرار می‌دهد. در شرایط کنونی نیز همه اعضای دولت در این زمینه مسئولیت دارند و همه باید پای کار بیایند تا این وضعیت را مدیریت کنند. 
وی در پاسخ این سؤال که آیا تغییرات مدیران می‌تواند باعث کنترل و مدیریت وضعیت بازار ارز شود؟، گفت: مدیریت بازار ارز به همه اعضای دولت باز می‌گردد و همه دستگاه‌ها باید وظایف خود را به خوبی انجام بدهند. اینکه آقای طیب‌نیا به جای آقای فرزین رئیس کل بانک مرکزی شود چیزی تغییر نمی‌کند و ایشان تنها کلید خزانه را در اختیار می‌گیرد. اینکه چه کسی ارز وارد و چه کسی خارج می‌کند و به چه قیمت می‌فروشد همچنان پابرجاست. به همین دلیل نیز من معتقدم اگر همه اعضای دولت احساس مسئولیت نکنند اینکه انتظار داشته باشیم با تغییر یک نفر شرایط تغییر کند انتظار خوش‌بینانه‌ای است. نظام اقتصادی باید اصلاح شود که با اراجیف ترامپ قیمت ارز تغییر نکند. اگر نظام اقتصادی اصلاح شود شاهد چنین وضعیتی نخواهیم بود. این در حالی است که تاکنون اقدامی در این زمینه صورت نگرفته است. نکته دیگری که در وضعیت بازار ارز نقش دارد مسائل سیاسی است. این در حالی است که مسائل اقتصادی باید در فضای اقتصادی تصمیم‌گیری شود نه سیاسی. در سال‌ها و بلکه دهه‌های اخیر اغلب تصمیم‌گیری‌هایی که برای اقتصاد کشور صورت گرفته به صورت سیاسی بوده است. این وضعیت امروز هم وجود دارد. دولت آقای پزشکیان نیز اگر می‌خواهد وضعیت اقتصادی کشور را مدیریت کند نباید اجازه بدهد برای اقتصاد به صورت سیاسی تصمیم‌گیری کنند.
 
 
رها کردن قیمت دلار از سوی تیم اقتصادی دولت تعجب‌آور بود
 
یک فعال اصلاح‌طلب می‌گوید تکلیف فرماندهی اقتصادی دولت روشن نیست و به همین علت، اتفاقات تورم‌سازی مانند رها کردن اهرم دلار از سوی تیم اقتصادی دولت اتفاق می‌افتد.
اشرف بروجردی(عضو حزب منحله مشارکت و معاون اجتماعی وزیر کشور در دولت خاتمی) به روزنامه اعتماد گفت: یکی از مطالبات اصلی و مهم مردم، بهبود نحوه زیست و مشکلات معیشتی‌شان است که مبتلا به اکثریت جامعه است. متأسفانه افزایش نرخ دلار، سکه، خودرو و... مردم را نگران کرده است. دولت اگر می‌خواهد مشکلات اقتصادی را حل کند باید از صاحب‌نظران و نخبگان اقتصادی استفاده کند. بسیاری از این افراد تیم اقتصادی دارند و در بخش‌های مختلف می‌توانند به دولت کمک کنند. دکتر پزشکیان هم جدا از اعضای کابینه، باید تیم اقتصادی خود را داشته باشد و نظرات آنها را بشنود و عمل کند. دولت، علی طیب‌نیا را به عنوان فرمانده اقتصادی معرفی کرد، اما هنوز نقش جدی برای ایشان لحاظ نشده و مشخص نیست کدام یک از تصمیمات اقتصادی اخیر با مشورت و هماهنگی طیب‌نیا 
اتخاذ شده است.
بروجردی افزود: برخی تصمیمات دولت در حوزه اقتصاد مبتنی بر رویکردهای سال‌های قبل و بدون لحاظ کردن شرایط اقتصادی امروز جامعه است. رها کردن اهرم دلار برای رسیدن به نقطه تعادلی احتمالی، یکی از تصمیماتی است که اخیراً از سوی تیم اقتصادی دولت اتخاذ شده است. تعادل که در شرایط تحریمی برقرار نمی‌شود. افراد و جریاناتی از این راهبردها سود می‌برند که اتفاقاً جیب پر پولی دارند و در گذران زندگی روزمره‌شان مشکلی ندارند. 
وی گفت: چرا چند نفر کارشناس خبره و نخبه وارد میدان نمی‌شوند که قیمت‌ها را کنترل کنند. این افراد اگر قرار بود، قیمت‌ها را کنترل کنند که اوضاع مردم این نبود. آیا قیمت تخم‌مرغ کنترل شد، قیمت شیر، ماست، پنیر، روغن و ... کنترل شد؟ این انتخاب‌ها آیا به افزایش کارآمدی دولت کمک می‌کند؟ ما در ایران چهره‌ای چون مؤمنی را داریم، مسعود نیلی را داریم و سایر اقتصاددانانی که می‌توانند راهکار ارائه کنند. چرا از این ظرفیت‌ها استفاده نمی‌شود؟
(این بخش از اظهارات بروجردی در حالی است که مؤمنی و نیلی دیدگاه اقتصادی کاملاً متعارضی دارند و سیاست‌های اقتصادی تعدیل‌گرایانه افرادی مثل نیلی در دولت‌های ‌هاشمی و روحانی، همواره مورد اعتراض عدالت‌گرایانی مثل مؤمنی بوده است.)
فعال سیاسی اصلاح‌طلب در ادامه گفته است: آقای پزشکیان؛ اگر هدف شما بهبود وضعیت زندگی مردم است، باید از امروز نوش‌دارو برای مردم تدارک ببینید نه پس از مرگ سهراب! مردم باید دولت را همراهی کنند تا دولت توفیق یابد. هر طرح و ایده و راهبردی از سوی دولت در صورتی موفق می‌شود که مردم با آن همراهی کنند. مردم هم زمانی با دولت همراهی می‌کنند که احساس کنند در مسیر درستی قرار دارد و مطالبات آنها را پیگیری می‌کند. 
عضو حزب منحله مشارکت در ادامه با نسخه‌پیچی سیاسی رادیکال گفت: در دولت دوم سید محمد خاتمی لوایحی برای افزایش اختیارات رئیس‌جمهور به مجلس ارسال شد که این لوایح نه تایید و نه رد شد. در واقع این لوایح مسکوت مانده‌اند. چرا؟ خوب است لایحه افزایش اختیارات رئیس‌جمهور که زمان آقای خاتمی مطرح و ابلاغ شد و به مجلس ارسال شد، بلاتکلیف مانده است، مورد بررسی قرار گیرد. 
لایحه اختیارات مورد اشاره بروجردی، دستپخت تندروهای سیاسی در دولت خاتمی و متضمن نقض قانون اساسی و خنثی کردن اختیارات قانونی مجلس و دستگاه قضائی(ایجاد دولت خودکامه و مستبد) بود و به همین علت هم از تصویب بازماند. از سوی دیگر همچنان که این فعال سیاسی اذعان می‌کند، مشکل از اختیارات نیست بلکه از فقدان برنامه و ستاد و فرماندهی اقتصادی مشخص در دولت است و در کنار آن، شبکه سیاسی رادیکال و فربهی که با بودنش در اتاق‌های سیاست‌گذاری و مشاوره دولت، اجازه تصمیم‌سازی فنی و کارشناسی برای حل مشکلات اقتصادی را نمی‌دهند و نسخه‌های مقابله‌جویانه سیاسی یا تسلیم‌طلبانه در سیاست خارجی 
می‌پیچند.