معاون وزیر جهاد کشاورزی:
گوشت و مرغ برای ماه رمضان تأمین شده است
معاون امور تولیدات دامی وزارت جهاد کشاورزی از افزایش تولید گوشت قرمز در سال ۱۴۰۳ به ۹۲۳ هزار تن خبر داد و گفت: با نزدیک شدن به ماه رمضان، برنامهریزیهای لازم برای تأمین نیاز بازار برای تولید گوشت قرمز و سفید انجام شده است.
به گزارش ایسنا، «محمدابراهیم حسننژاد» اعلام کرد: یکی از بخشها و استعدادهای مهمی که در کشور ما وجود دارد بخش دامپروری است. سالیانه حدود ۹۲۰ هزار تن تولید گوشت قرمز داریم و در سال ۱۴۰۳ میزان تولیدات به حدود ۹۲۳ هزار تن رسید. در سال ۱۴۰۲ میزان تولید گوشت قرمز کشور حدود ۹۰۸ هزار تن بود. بخشی از این تولیدات مربوط به احیای دام بود. از این جهت که ما از سال ۱۳۹۹ که درگیر خشکسالی و کمبود نهادههای دامی بودیم تعدادی از نهادههای دامی ما از بین رفتند اما خوشبختانه جبران شد. وی افزود: ۵۵ درصد این تولید در واحدهای صنعتی و دام سنگین رخ میدهد و بخشی نیز در اختیار واحدهای پرواربندی قرار میگیرد و در این واحدها پس از کامل شدن وزن به کشتارگاهها تحویل داده میشود. ۴۵ درصد تولید گوشت قرمز نیز در روستاها و واحدهای صنعتی صورت میگیرد و عمدتا نیز به گوشت گوسفند مربوط است.
معاون وزیر جهاد کشاورزی با بیان اینکه در حوزه واحدهای دامداری روستایی ضریب برهگیری در واحدها معمولا از بعد بهداشتی و تغذیه پایین است، گفت: بنابراین یکی از برنامههای مهم در این زمینه، بهبود بازدهی تولیدمثل در دام سبک است. کشور ما با توجه به وسعت مراتع، ظرفیت بالایی در دام سبک دارد. بنابراین، لازم است برنامهریزیهایی انجام شود تا با افزایش برهزایی و ارتقای برهگیری، تولید گوشت قرمز در طول سال افزایش یابد.
حسننژاد گفت: با نزدیک شدن به ماه رمضان، برنامهریزیهای لازم برای تأمین نیاز بازار برای تولید گوشت قرمز و سفید انجام شده و نیاز کشور از طریق تولیدات داخل تامین میشود و حتی طی یک ماه گذشته برای تکمیل ذخایر شرکت پشتیبانی از محل تولید داخل شرکت، اقدام به خرید از مرغداران کرد.
وی ادامه داد: تاکنون بیش از ۱۵ هزار تن گوشت مرغ خریداری و ذخیره شده است. در ارتباط با تخممرغ نیز بیش از نیاز کشور تولید شده و علاوهبر آن بیش از ۱۳۵ هزار تن در سال جاری صادر شده و تولیدات ما نیاز داخل را تامین میکند و مازاد آن نیز صادر میشود.
معاون امور تولیدات دامی وزارت جهاد کشاورزی، گفت: به طور کلی به جز واردات گوشت قرمز برای تنظیم بازار، سایر فرآوردههای دامی کشور بهطور کامل از تولید داخلی تأمین میشود. حسننژاد درباره موانع موجود در مسیر خودکفایی، تصریح کرد: ما در این حوزه موانع نداریم، بلکه محدودیتهایی داریم که باید برطرف شوند. یکی از موضوعات بسیار مهم، سرمایه در گردش است که واحدهای پرواربندی بهشدت به آن نیاز دارند. در سال گذشته تلاش کردیم با کمک مجلس ردیفی را مبنی بر کسر یک درصد از قیمت نهادههای وارداتی در بودجه پیشبینی کنیم. خوشبختانه این موضوع در بودجه سال ۱۴۰۳ گنجانده شده بود و در بودجه سال ۱۴۰۴ نیز تکرار شد. وی افزود: علاوهبر تسهیلاتی که وجود دارد، در بعد گوشت قرمز نیز این ردیف بودجهای در نظر گرفته شد که به تامین سرمایه در گردش واحدهای پرواربندی بسیار کمک میکند.
معاون وزیر جهاد کشاورزی، سنتی بودن سیستمهای پرورشی، کوچک بودن اندازه گلهها و بازده پایین تولید را از دیگر مشکلات دانست و اظهار کرد: در دام سبک، به دلیل سنتی بودن روشهای پرورش، بازده تولید پایین است. همچنین، نوسانات قیمت نهادههای دامی باعث افزایش هزینه تمامشده تولید و فشار اقتصادی بر دامداران شده است.
حسننژاد در مورد ضرورت واردات گوشت قرمز توضیح داد: واردات گوشت قرمز با دو هدف انجام میشود. یکی تأمین نیاز مراکز پرمصرف و دیگری تنظیم بازار برای خانوارها. واردات گوشت منجمد هم نیاز مراکزی مانند صنایع تولید سوسیس و کالباس، پادگانها، بیمارستانها و مراکز آموزشی را تأمین میکند. این اقدام از ورود این مراکز به بازار گوشت قرمز خانوار جلوگیری کرده و مانع از ایجاد نوسان در قیمتها میشود. معاون امور تولیدات دامی وزارت جهاد کشاورزی در نهایت تصریح کرد: گوشت گرم نیز برای تأمین نیاز خانوارها و تنظیم قیمت بازار وارد میشود. هدف این است که مردم بتوانند با قیمت مناسب به این محصول دسترسی داشته باشند.