kayhan.ir

کد خبر: ۳۰۵۵۸
تاریخ انتشار : ۰۴ آذر ۱۳۹۳ - ۱۹:۵۷

ظریف: احساس می‌کنم مردم ایران همه چیز به دست آوردند!

پس از برگزاری مذاکرات یک هفته‌ای وین و 9 دور مذاکره گام نهایی، طرفین به این نتیجه رسیدند که مذاکرات تا دهم تیرماه سال 1394 تمدید شود و ماهانه 700میلیون دلار از پول‌های بلوکه شده فروش نفت به حساب ایران واریز شود. واکنش‌ها به این نتیجه متفاوت بوده است.


 آورده نقدی توافقنامه ژنو
پایگاه خبری بلومبرگ گزارش داد که براساس برآوردهای رسمی دولت آمریکا، توافق ژنو 2میلیارد دلار کمتر از آنچه از ابتدا پیش‌بینی می‌شد، برای ایران آورده مالی داشته است.
«آیپک» قدرتمندترین لابی صهیونیست‌ها در آمریکا، به‌رغم سکوت در طول مذاکرات، بلافاصله پس از پایان مذاکرات هسته‌ای، با صدور بیانیه‌ای از نمایندگان کنگره خواست تا تحریم‌ها علیه ایران را تشدید کنند.
در بخشی از بیانیه «کمیته امور عمومی آمریکایی اسرائیل» آمده است: «کنگره برای آنکه به مذاکرات فرصتی بدهد، برای یکسال تشدید تحریم‌ها را به تعویق انداخت. حالا وقت آن است که کنگره با حمایت هر دو حزب، تحریم‌های تازه‌ای به تصویب برساند.»
این بیانیه می‌افزاید: ما به کنگره توصیه می‌کنیم که به وظیفه سنتی و حساس خود در راستای کسب اطمینان از اینکه توافق نهایی به درستی تمامی راه‌های ایران برای رسیدن به تسلیحات هسته‌ای را نابود می‌کند، عمل کند.
تشدید تحریم‌ها
به دنبال انتشار این بیانیه، سه نماینده ارشد حزب جمهوری‌خواه که از چند ماه دیگر رهبری اکثریت سنای آمریکا را بر عهده می‌گیرند با انتشار بیانیه‌ای، از کاهش قدرت چانه‌زنی آمریکا در میز مذاکرات به دلیل تمدید مکرر زمان مذاکره با ایران اظهار نگرانی کردند و گفتند: «ما باور داریم که این آخرین دور از تمدید مذاکرات باید با تشدید تحریم‌ها و الزام دولت به ارسال هرگونه توافقی به کنگره و اخذ موافقت این نهاد همراه باشد».
در همین راستا، «جف راتک»سخنگوی وزارت خارجه آمریکا در اولین کنفرانس خبری پس از اعلام نتیجه مذاکرات ایران و 1+5 در وین گفت: دولت و سنا شدیداً برای رسیدن به نقطه‌نظر مشترک در خصوص تحریم‌ها مذاکره می‌کنند.
سخنگوی وزارت خارجه آمریکا از رایزنی‌های فشرده دولت و کنگره آمریکا در خصوص پرونده هسته‌ای ایران هم پرده برداشت و گفت:‌ «ما به مذاکرات فشرده خود با کنگره ادامه خواهیم داد و بهتر است برخی مسائل در این خصوص (پرونده هسته‌ای ایران) در جلسات غیرعلنی مورد بررسی قرار بگیرند.»
سخنگوی دستگاه دیپلماسی در ادامه باز هم به روابط دولت و کنگره بر سر پرونده هسته‌ای ایران پرداخت و گفت که «جان کری» و اعضای تیم دیپلماتیک آمریکا در وین با رهبران کنگره و سنا ارتباط مستمر داشته‌اند و این ارتباط باز هم حفظ خواهد شد.
علاوه بر این، «ادرویس» رئیس کمیته روابط خارجی مجلس نمایندگان آمریکا با اشاره به تمدید مذاکرات هسته‌ای ایران و 1+5 خواستار اقدامات سخت‌تر علیه تهران شد. رئیس کمیته روابط خارجی مجلس نمایندگان آمریکا درباره تمدید مذاکرات هسته‌‌ای با ایران گفت: تمدید مذاکرات بهتر از یک توافق بد است.
وی همچنین معتقد است که باید در این ۷ ماه عرصه اقتصادی را بر ایران تنگ‌تر کرد.
خوشحالی فابیوس
 از تعلیق هسته‌ای
لوران فابیوس، وزیر خارجه فرانسه در مصاحبه با یک شبکه رادیویی فرانسوی گفت: مذاکرات هسته‌ای در مسائل کلیدی به پیشرفت‌های خوبی رسیده است.
وی افزود: در زمینه محدود کردن غنی‌سازی ایران حرکت خوبی صورت گرفته است.
در همین حال، «جان برد»، وزیر خارجه کانادا نیز به تمدید مذاکرات واکنش نشان داد و گفت: فرایند مذاکرات نمی‌تواند بی‌انتها باشد و اُتاوا تا زمانی که رضایت پیدا کند، تحریم‌ها را همچنان به صورت کامل علیه تهران حفظ می‌کند.
خبرنگار روزنامه صهیونیستی «هاآرتص» در حالی که مذاکرات هسته‌ای ایران و گروه موسوم به 1+5 پایان یافته بود، گزارش داد که «سعود الفیصل» وزیر خارجه عربستان همچنان در وین پایتخت اتریش به سر می‌برد.
فیصل روز یکشنبه به صورت غیرمنتظره به وین سفر کرد و «جان کری» وزیر خارجه آمریکا در هواپیمای شخصی وی، با او دیدار کرد. کری در این دیدار فیصل را در جریان روند مذاکرات هسته‌ای قرار داد.ساعتی بعد خبرگزاری تاس روسیه به نقل از یک منبع آگاه گزارش داد که مواضع عربستان و رژیم‌صهیونیستی بر روند مذاکرات هسته‌ای تأثیر منفی گذاشته است.
 ظریف: باید از زیاده‌خواهی دست برداشت
محمدجواد ظریف وزیر امور خارجه کشورمان در پایان مذاکرات وین در جمع خبرنگاران گفت: مهمترین دستاورد ما این است که برنامه هسته‌ای که نتیجه تلاش دانشمندان و مقاومت مردم ماست امروز به صورت کامل ادامه دارد.
ظریف افزود: برای ارزیابی اثر تحریم‌ها کافی است به تعداد سانتریفیوژ‌ها نگاه کنید، ما زمانی 200 سانتریفیوژ داشتیم و امروز بیش از 20هزار داریم.

وی خاطرنشان کرد: به هیچ عنوان قصد نداریم از تمام 7 ماه و هفت روزی که تا پایان تمدید توافق ژنو دیده شده استفاده کنیم بلکه تلاش داریم در نزدیک‌ترین زمان به تفاهم سیاسی و بعد از آن به تدوین تفاهم به صورت مجموعه فنی و سیاسی برسیم.
وزیر امور خارجه کشورمان تصریح کرد: اگر امروز زمان توافق را تمدید می‌کنیم با این هدف است که فرصت کوتاهی برای رسیدن به توافق فراهم کنیم.
ظریف افزود: امروز در شرایطی قرار داریم که پروژه ایران هراسی در دنیا شکست خورده است.
وی همچنین گفت: تعداد قابل توجهی از گروه‌های فشار و برخی گروه‌هایی که آینده خود را در خصومت، تنش و درگیری می‌بینند، امروز خوشحال نیستند و در آینده هم انشا‌لله کمتر خوشحال باشند.
رئیس دستگاه دیپلماسی ایران افزود: احساس می‌کنم مردم ایران همه چیز را به دست آوردند.
وزیر امور خارجه تصریح کرد: امروز کسی درباره بستن برنامه غنی‌سازی ما صحبت نمی‌کند و امروز درباره از بین بردن برنامه صلح‌آمیز ما صحبت نمی‌کند.
ظریف تاکید کرد: برای رسیدن به راه‌حل باید از هر گونه زیاده‌خواهی دست برداشت.
وی خاطرنشان کرد: اطمینان داریم که ظرف چند هفته و اگر اراده کافی سیاسی وجود داشته باشد چند روز امکان رسیدن به چارچوب سیاسی وجود دارد و بعد باید از آن جا به سمت جزییات اجرایی برویم.
ظریف در پاسخ به سوال خبرنگار نیویورک‌تایمز در مورد اینکه رهبر ایران تا چه میزان در جریان تصمیمات تیم ایرانی بوده و اینکه ایده‌های جدیدی که در مذاکرات مطرح شده، چه بود، گفت: «بگذارید این را بگویم که همه طرفین ایده‌هایی را مطرح کرده‌اند، و مجموعه‌ای از ایده‌های مختلف روی میز مذاکره آمده و تنها یک طرف نیست که پیشنهاد آورده باشد، ما نیز طرح‌ها و ایده‌های تازه‌ای آورده‌ایم.» در پایان دهمین دور مذاکرات جامع هسته‌ای در وین، ظریف و اشتون، بیانیه مشترک این دور از مذاکرات را قرائت کردند.در بخشی از این بیانیه آمده است:ایران و کشورهای 1+5 مجدداً تاکید می‌کنند که کماکان تعهدات خود در برنامه اقدام مشترک را به صورت موثر و به موقع اجرا خواهند کرد. همچنین در بخش دیگری از بیانیه مشترک آمده است: از آژانس بین‌المللی انرژی اتمی خواسته خواهد شد که به نظارت بر اقدامات داوطلبانه وفق برنامه اقدام مشترک ادامه دهد.
تعلیق تحریم‌های اتحادیه اروپا، همزمان با تمدید محدودیت‌ها
اتحادیه اروپا روز سه‌شنبه با صدور بیانیه‌ای اعلام کرد تعلیق تحریم‌های ایران به واسطه تعیین ضرب‌الاجل جدید در مذاکرات هسته‌ای، برای هفت ماه دیگر تمدید شده است.
در ادامه این بیانیه آمده است: «در حالی که باقی تمهیدات محدودکننده اتحادیه اروپا علیه ایران همچنان به قوت خود باقی است، تعلیق اجازه می‌دهد تا: صدور مجوز بیمه و حمل و نقل مرتبط با فروش نفت خام به مشتریان کنونی، واردات، خرید یا انتقال محصولات پتروشیمی ایران و همچنین مبادلات طلا و فلزات گرانبها با دولت ایران و نهادهای عمومی، افزایش صورت‌گرفته در سقف مجاز مبادلات مالی به و از ایران هم همچنان پابرجاست.»