ترامپ علیه همه، همه علیه ترامپ
ترامپ با بیان این که دیگر احمق نخواهیم بود دستور تشدید جنگ تعرفهای آمریکا تقریباً علیه همه کشورها را صادر کرده است موضوعی که با واکنش گسترده سایر کشورها مواجه شده است اتحادیه اروپا در همین زمینه اعلام کرده است این نهاد قاطعانه پاسخ جنگ تعرفهای آمریکا را خواهد داد.
جنگ تعرفهای آمریکا علیه سایر کشورها از روز شنبه رسماً کلید خورد. در جعبه ابزار آمریکا علیه سایر کشورها غیر از تحریم، تعرفه و جنگ چیز دیگری برای فشار وجود ندارد و هر رئیسجمهوری بسته به بینشی که دارد از این ابزارها به صورت منفرد یا در کنار هم استفاده میکند. ترامپ مدعیست که به دنبال جنگ نیست و تحریمها نیز چندان در پیشبرد سیاستها کارساز نبودهاند لذا وی از تعرفهها برای پیشبرد سیاست خارجی خود استفاده میکند اما به گفته کارشناسان وضع تعرفهها نیز در نهایت جدای از بروز تلاطم در اقتصاد جهانی باعث افزایش تورم و قیمت حاملهای انرژی در آمریکا شده و صدها هزار کارگر آمریکایی را نیز بیکار خواهد کرد. بنیاد مالیات، یک اندیشکده غیرحزبی آمریکایی، تخمین زده است که تعرفههای ترامپ منجر به افزایش متوسط مالیات ۸۳۰ دلاری برای هر خانوار در آمریکا میشود. قانونگذاران دموکرات هم تصمیم ترامپ را به عنوان تصمیمی که علیرغم وعده کمپین انتخاباتی او برای کاهش تورم باعث افزایش قیمتها میشود، محکوم کردهاند. گروههای تجاری مانند اتاق بازرگانی آمریکا از این تعرفهها انتقاد کردهاند. با وجودی که ترامپ به تاثیرات داخلی این تعرفهها معترف است اما وی ظاهراً تصمیم گرفته است این جنگ تعرفهها را تا آخر ادامه دهد. روزنامه «وال استریت ژورنال» در این رابطه نوشته است ترامپ روز یکشنبه اعتراف کرد که تعرفههای بزرگ او علیه مکزیک و کانادا ممکن است «برخی دردها» ایجاد کند، اما در نهایت منجر به«یک عصر طلایی» جدید خواهد شد. جالب است که او وعده یک آینده روشن را میدهد در حالی که دردها از هماکنون آغاز شده است. وال استریت ژورنال اصرار ترامپ به ادامه این جنگ را به شدت مورد انتقاد قرار داده و آن را «احمقانهترین جنگ تجاری در تاریخ» خوانده است.
ترامپ با این وجود همچنان به ادامه جنگ تجاری اصرار دارد وی روز دوشنبه نیز طی اظهاراتی و در استدلال چرایی جنگ تعرفه علیه سایر کشورها گفت: دیگر کشور احمقی نخواهیم بود. به گزارش ایسنا ترامپ در شبکه اجتماعی خود نوشت: «آن روزها تمام شد! آمریکا با کانادا، مکزیک و چین (و تقریباً همه کشورها!) کسریهای عمده دارد، ۳۶ تریلیون دلار بدهکار است و ما دیگر «کشور احمقی» نخواهیم بود. محصول خود را در آمریکا بسازید و هیچ تعرفهای وجود نخواهد داشت! چرا آمریکا باید تریلیونها دلار را در یارانه دادن به کشورهای دیگر از دست بدهد، و چرا این کشورهای دیگر باید بخش کوچکی از هزینهای را که شهروندان آمریکا برای داروها میپردازند، به عنوان مثال بپردازند؟» او مجددا با تکرار اظهارات گذشته خود، ادعا کرد: «خشن اما واقعی! بنابراین، کانادا باید پنجاه و یکمین ایالت گرامی ما شود. مالیات بسیار کمتر، و حفاظت نظامی بسیار بهتر برای مردم کانادا و بدون هرگونه تعرفه!». ترامپ روز یکشنبه همچنین اعلام کرد که کمکهای مالی واشنگتن به آفریقای جنوبی را به دلیل آنچه که رفتار بد این کشور با طبقه خاصی از مردم خوانده قطع میکند. ترامپ توضیح بیشتری ارائه نکرده اما آفریقای جنوبی از زمان جنگ غزه پروندهای را علیه رژیم صهیونیستی در ارتباط با نسلکشی و جنایات جنگی این رژیم در دیوان بینالمللی دادگستری باز کرده است.
افزایش احساسات ضدآمریکایی
جنگ تعرفهای آمریکا علیه سایر کشورها احساسات ضدآمریکایی را در کشورهایی که هدف تحریمها قرار گرفتهاند به شدت افزایش پیدا کرده است. در کانادا شهروندان این کشور در پاسخ به تهدید رئیسجمهور آمریکا مبنی بر اعمال تعرفه بر کالاهای کانادایی، پویشهای متنوعی برای تحریم محصولات ساخت آمریکا راهاندازی کرده و از هموطنان خود میخواهند تا از محصولات تولید داخل استفاده کنند. روز شنبه نیز در یک مسابقه هاکی روی یخ، گروهی از هواداران کانادایی هنگام اجرای سرود ملی آمریکا اقدام به هو کردن کردند. در مکزیک هم در پی طرح اتهاماتی از سوی ترامپ علیه مکزیک و پاسخ رئیسجمهور مکزیک، فرمانداران ۳۱ ایالت مکزیک و مکزیکوسیتی در بیانیه مشترکی از «کلودیا شینباوم» رئیسجمهور کشورشان حمایت کردند. اتحادیه اروپا متحد سنتی آمریکا نیز از جنگ تعرفهای آمریکا به شدت برآشفته است. اروپا در واکنش به اقدامات اخیر دونالد ترامپ، رئیسجمهوری آمریکا اعلام کرد که در صورت تحقق تهدیدها و تعرفهها، قاطعانه پاسخ خواهد داد. به گزارش ایرنا از فایننشال تایمز، کمیسیون اروپا تاکید کرد که اتحادیه اروپا به هر شریک تجاری که به طور غیرمنصفانه یا خودسرانه بر کالاهای اتحادیه اروپا تعرفه وضع کند، قاطعانه پاسخ خواهد داد. فایننشال تایمز در گزارش خود نوشت که مقامات اتحادیه اروپا از تابستان گذشته اقدام به تهیه برنامههای احتمالی برای جنگ تجاری با ترامپ کردهاند. بروکسل جزئیات این اقدامات تلافیجویانه را مخفی نگه داشته است تا باعث تحریک ترامپ در اعمال تعرفهها نشود. «فرانسوا بایرو»، نخستوزیر فرانسه نیز از کشورهای اتحادیه اروپا خواست که اگر ترامپ به تهدید تعرفهای خود ادامه داد، با یکدیگر متحد باشند. وی در مصاحبهای تاکید کرد که اگر هر کدام به دنبال منافع خود باشیم، ناپدید خواهیم شد. روزنامه نیویورک تایمز هم در آستانه اجلاس سران کشورهای عضو اتحادیه اروپا نوشت که با مواضع اخیر دونالد ترامپ در قبال بودجه دفاعی اعضای ناتو و تمایل آمریکا به تصاحب جزیره دانمارکیگرینلند، بروکسل به دنبال خوداتکایی در امور دفاعی و نمایش اتحاد است. به نوشته نیویورک تایمز، در میان مقامها و تحلیلگران این اتفاق نظر وجود دارد که اروپا فاقد سامانههای دفاعی حیاتی مانند پدافند هوائی و موشکی یکپارچه، توپخانه و موشکهای دوربرد، ماهواره و هواپیماهای سوخترسان بوده و در حال حاضر به آمریکا متکی است. تحلیلگران میگویند که جایگزینی این سیستمها حداقل پنج یا شاید ۱۰ سال طول میکشد. گزارشها همچنین نشان میدهد که اتحادیه اروپا مصمم به دفاع از موضع دانمارک در رابطه با جزیره گرینلند است و حتی مقامات نظامی اتحادیه اروپا اعلام کردهاند برای دفاع از این جزیره در مقابل زیادهخواهی ترامپ اتحادیه اروپا باید در این جزیره نیروی نظامی مستقر کند.
اعترافگیری در پنتاگون
از سوی دیگر برنامه پاکسازی نهادهای آمریکا از افراد غیر وفادار به ترامپ نیز همچنان ادامه دارد و خبرها حاکی از آن است که مقامات به ماموران این نهاد دستور دادهاند به پرسشنامهای که میتواند میزان نقش آنها در بررسی پروندههای مرتبط با شورش کنگره را مشخص کند، پاسخ دهند. به کارکنان افبیآی آمریکا دستور داده شد تا به پرسشنامهای در مورد هر کاری که ممکن است در مورد پروندههای جنائی مربوط به حمله ۶ ژانویه ۲۰۲۱ (17 دی 1399)به ساختمان کنگره آمریکا انجام داده باشند پاسخ دهند، و این باعث ایجاد ترس در مورد دور جدیدی از اخراجها در این نهاد اجرای قانون شده است. به گزارش ایسنا فهرست سؤالات این یادداشت که توسط رویترز مشاهده شده است، به کارکنان دستور میدهد تا عنوان شغلی خود، نقشی که در تحقیقات مربوط به شورش ۶ ژانویه توسط حامیان «دونالد ترامپ» ایفا کردهاند و اینکه آیا آنها به نظارت بر چنین تحقیقاتی کمک کردهاند یا خیر را بنویسند. رویترز میافزاید دموکراتها و دیگر منتقدان گفتهاند تیم ترامپ در حال پاکسازی افبیآی و مقامات وزارت دادگستری است که در پروندههای جنائی علیه ترامپ و آشوبگران ۶ ژانویه نقش داشتند. بر اساس گزارشها ترامپ دستکم 1500 تن از مجرمان یورش به کنگره آمریکا را نیز عفو کرده است. در همین حال «امیل بوو» معاون موقت دادستان کل آمریکا روز جمعه از افبیآی خواست که تا ظهر روز سهشنبه (امروز) فهرستی از همه کارمندانی را که در پروندههای ۶ ژانویه کار کردهاند، به او تحویل دهد. او همچنین خواسته است تا لیستی از کسانی را دریافت کند که روی پرونده جنائی سال گذشته علیه رهبران گروه حماس در ارتباط با جنگ غزه کار میکردند. او همچنین هشت مقام ارشد افبیآی را از مقر این آژانس و همچنین رؤسای دفاتر میدانی میامی و واشنگتن دیسی را اخراج کرد.امیل بوو طی روزهای گذشته هم دهها دادستان وزارت دادگستری آمریکا را اخراج کرد که روی دو پرونده جنائی علیه ترامپ کار میکردند؛ یکی شامل اقدامات انجام شده برای لغو نتایج انتخابات ۲۰۲۰ و دیگری مربوط به مدیریت اسناد محرمانه دولتی.
تظاهرات در لسآنجلس
خبر دیگر این که هزاران نفر از مردم معترض به اخراج دستهجمعی برنامهریزی شده توسط «دونالد ترامپ» روز یکشنبه در جنوب کالیفرنیا راهپیمایی کردند و از جمله در مرکز شهر لسآنجلس، یک بزرگراه را برای چندین ساعت مسدود کردند. به گزارش ایسنا، معترضان صبح در خیابان تاریخی «اُلورا» لسآنجلس جمع شدند و به سمت شهرداری راهپیمایی کردند. آنها خواستار اصلاحات در تصمیم مهاجرتی ترامپ شدند و بنرهایی با شعارهایی مانند «هیچکس غیرقانونی نیست» حمل کردند.