نایبرئیس کمیسیون تلفیق بودجه ۱۴۰۴ خبر داد
افزایش 28 هزار میلیارد تومانی درآمد دولت از تعرفه 100 درصدی واردات خودرو
نایبرئیس کمیسیون تلفیق بودجه ۱۴۰۴ خبر داد: درآمدهای دولت از محل واردات خودرو به 128 هزار میلیارد تومان رسید؛ در حالی که قبلاً 100 هزار میلیارد تومان پیشبینی کرده بود.
به گزارش خبرگزاری مهر، اختلاف دولت و مجلس درخصوص میزان واردات خودرو در سال ۱۴۰۴ در نهایت با حکم مجمع تشخیص مصلحت نظام به نفع دولت به پایان رسید؛ آنطور که محسن زنگنه نماینده مجلس دو روز پیش اعلام کرد طبق این مصوبه، ارز واردات خودرو از ۳.۳ میلیارد یورو به دو میلیارد یورو کاهش و تعرفه واردات خودرو نیز از ۶۰ درصد به ۱۰۰ درصد افزایش یافت.
همچنین به گزارش خبرگزاری تسنیم، محسن زنگنه؛ نایبرئیس کمیسیون تلفیق بودجه ۱۴۰۴ گفت: به دلیل اعتراضات مکرر دولت و همراهی برخی از اعضای مجمع، رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام تصمیم گرفت که ابتدا اصل ورود مجمع به این موضوع را رأیگیری کند که البته رأی آورد. هرچند رأی مرزی بود. سپس تعرفه 100 درصد را به رأی گذاشتند که مجمع نیز به آن رأی داد.
او تصریح کرد: از نظر ما، واقعاً مجمع صلاحیت ورود به مصوباتی که اصراری نیستند و شورای نگهبان و هیئت عالی نظارت قبلاً بر آنها ایرادی نگرفتهاند را ندارد اما مجمع، این کار را انجام داد. حالا این موضوع را باید حقوقدانها بررسی کنند. اگر این رویه تکرار شود عملاً قانونگذاری در مجلس تضعیف خواهد شد.
نایبرئیس کمیسیون تلفیق بودجه ۱۴۰۴ اظهار کرد: اگر قرار بر این باشد که هر مصوبهای که منابع دولت را کاهش میدهد در مجمع تصمیمگیری شود؛ عملاً قانونگذاری در مجلس تضعیف خواهد شد. هیئت عالی نظارت باید مغایرتها را بررسی کند؛ یعنی مغایرت مصوبه با سیاستهای کلی. مثلاً باید بگوید این کار شما با سیاستهای ابلاغی مغایرت دارد.
سود 28 هزار میلیارد تومانی دولت
زنگنه با بیان اینکه زمانی که ما قانون بودجه را مینوشتیم، برای اینکه بتوانیم جلوی تأثیر افزایش قیمت ارز را بر حقوق گمرکی واردات بگیریم، میانگین قیمت ارز اسفند ماه 1403 را مبنای حقوق دولتی قرار دادیم، گفت: با افزایشی که در قیمت ارز در ماههای اخیر داشتیم، میانگین قیمت ارز تقریباً 64 هزار تومان (اگر ارز توافقی را در نظر بگیریم) است.
او افزود: این افزایش نرخ ارز سبب میشود تا درآمدهای دولت از محل واردات خودرو به 128 هزار میلیارد تومان برسد، در حالی که قبلاً 100 هزار میلیارد تومان پیشبینی کرده بود. یعنی 28 هزار میلیارد تومان افزایش درآمد داریم که با همین 64 هزار تومان محاسبه شده است. اگر با همان تعرفه واردات 60 درصدی در نظر بگیریم اما حدود 77 هزار میلیارد تومان نصیب دولت میشود.
پیشنهاداتی که بررسی هم نشد
نایبرئیس کمیسیون تلفیق بودجه سال 1404 با اشاره به امکان استفاده از مسیر واردات در برابر صادرات خود برای واردات خودرو گفت: حرفی که ما در مورد خودرو میزدیم این بود که اگر صادرکننده را مجبور میکنید موبایل وارد کند، خودرو را نیز به آن اضافه کنید.
زنگنه افزود: نکته بعدی که دوستان مجمع به آن توجه نکردند این است که در متن مصوبه آورده بودیم که منابع ارزی مورد تأیید بانک مرکزی، از جمله ارز ایرانیان خارج از کشور، میتواند تأمین شود. یعنی بانک مرکزی میتوانست با یک تدبیر خوب، بخش عمده یا حتی تمام این ارز را از طریق ارز ایرانیان خارج از کشور تأمین کند؛ بدون اینکه به ارز صادرکنندگان آسیب برساند. متأسفانه بانک مرکزی و دولت به شدت مخالفت کردند. بعد از اینکه این رأی نیاورد پیشنهاد دیگری دادیم که حداقل به اندازه نصف ارزی که به سیکیدیها به واردات خودرو اختصاص داده شود اما دوستان این پیشنهاد را نیز مطرح نکردند و بر مصوبه خود اصرار کردند.
نایبرئیس کمیسیون تلفیق بودجه سال 1404 زنگنه با تاکید براینکه حرفی که ما داریم این است که چطور میشود ما بالغ بر 30 تا 38 میلیارد دلار ارز را به برخی وزارتخانههایی میدهیم و میگوییم شما تعیین کنید این ارز به چه کسی تخصیص داده شود، افزود: وقتی شما به این وزارتخانهها سر میزنید، میبینید یک کارشناس آنجا نشسته و تصمیم میگیرد 30 میلیارد دلار ارز به چه کسی داده شود. در حالی که پشت صف تقاضا 80 میلیارد دلار وجود دارد. سال گذشته هشت میلیارد یورو ارز نیمایی به سیکیدیها داده شد اما خودرویی که به دست مردم میرسد واقعاً با چه شرایطی و با چه نرخ ارزی به دست مردم رسید؟
مونتاژ در اولویت است؟
گفتنی است، به گزارش خبرگزاری مهر، طی سالهای گذشته و با ممنوعیت واردات خودرو و انحصاری شدن بیش از پیش بازار خودرو، زمینه برای توسعه خودروهای مونتاژی در ایران رونق گرفت تا جایی که حتی دو خودروساز بزرگ کشور- ایران خودرو و سایپا- نیز تمایل خود را به توسعه مونتاژ به جای تولید داخل نشان دادند.
این در حالی است که رهبر معظم انقلاب فرمودند؛ مونتاژ هم نوعی واردات است. نکتهای که در مورد مونتاژکاران ایرانی وجود دارد این است که محصولات خود را با نرخهای نجومی به فروش میرسانند.
آخرین آمار رسمی گمرک ایران از میزان واردات قطعات خودرو طی نیمه نخست امسال نیز نشان میدهد که فقط طی شش ماه ۲۹۲ هزار تن اجزا و قطعات خودرو به ارزش دو میلیارد و 900 میلیون دلار وارد کشور شده بود که عمده مقاصد وارداتی نیز چین، امارات متحده عربی و ترکیه بوده که به ترتیب ۷۰ درصد، ۱۴ درصد و شش درصد از ارزش کل اجزا و قطعات خودرو وارداتی به کشور را به خود اختصاص داده است.
همچنین گزارشی که گمرک ایران از میزان ارز تخصیصی به شرکتهای بزرگ در سال ۱۴۰۲ منتشر کرده بود نشان میداد که شرکتهای مونتاژکار با دریافت سه میلیارد و ۱۶۳ میلیون دلار در صدر دریافتکنندگان ارز بودند؛ به گونهای که شرکت صنایع خودروسازی مدیران در سال گذشته بالغ بر یک میلیارد دلار ارز دریافت کرده که نسبت به سال ۱۴۰۱ افزایش ۸۹ درصدی را نشان میدهد.
همچنین شرکت کرمان موتور ۷۴۷ میلیون و ۹۱۲ هزار دلار ارز دریافت کرده که نسبت به سال ۱۴۰۱ بیانگر رشد ۷۵ درصدی است. شرکت کوروش موتور آریا ۶۳۴ میلیون و ۴۸۱ هزار دلار ارز گرفته که افزایش ۵۷ درصدی را نشان میدهد.