kayhan.ir

کد خبر: ۳۰۴۷۵۹
تاریخ انتشار : ۱۰ بهمن ۱۴۰۳ - ۲۰:۲۸
آمریکا روی موج هرج و مرج

پولیتیکو: ترامپ پنتاگون را به هرج و مرج کشانده است

 
 
 
سرویس خارجی-
منابع آگاه در گفت‌وگو با «پولیتیکو» از بروز 
هرج و مرج و ایجاد چالش‌های گسترده در وزارت دفاع آمریکا به دنبال فرمان اجرائی «دونالد ترامپ» مبنی بر توقف هزینه‌ها و مخارج خبر می‌دهند.
ترامپ هنوز از راه نرسیده، آمریکا را به هرج و مرج کشانده است. فرامین اجرائی وی آشفتگی گسترده‌ای را در سرتاسر آمریکا به دنبال داشته است. در دولت دوم وی «وفاداری»، به مهم‌ترین کلید واژه در انتخاب مقامات و کارمندان دولت تبدیل شده است. ترامپ بارها طی ماه‌های گذشته از عدم وفاداری مقامات دولت اول خود گلایه و نسبت به انتخاب آنها ابراز پشیمانی کرده بود به همین دلیل در دولت دوم خود «انتقام» و «اخراج» را در دستور کار خود قرار داده است. همین دستور کار، آشوب را در کل دولت فدرال در پی داشته است. «نیویورک تایمز» هفته گذشته گزارش داده بود که ترامپ، ممکن است بیش از ۵۰ هزار کارمند دولتی را اخراج کند. حالا وبگاه «آکسیوس» با وضوح بیشتری به این طرح پرداخته و نوشته است که کاخ سفید پیشنهاد داده است تا «صدها هزار»! کارمند دولت فدرال در ازای دریافت مزایایی استعفا دهند. بر اساس این گزارش دولت آمریکا به کارمندان فدرال خود پیشنهاد داده است که در صورت استعفای داوطلبانه پیش از 
6 فوریه(18 بهمن) حقوق 8 ماه خود را به‌عنوان غرامت دریافت کنند. وبگاه آکسیوس در گزارش خود می‌نویسد ایمیلی به کارمندان دولت در حال ارسال است تا تمامی افراد از این موضوع آگاه شوند. بر اساس این گزارش کاخ سفید انتظار دارد که 5 الی 10 درصد از کارمندان دولت این طرح را بپذیرند که می‌تواند صد‌ها هزار نفر را شامل شود. طبق محاسبات، این اقدام می‌تواند تا 100 میلیارد دلار در سال هزینه‌ها را کاهش دهد. این یکی از آخرین طرح‌های «بی‌سابقه» کاخ سفید برای اجبار کارمندان دولت به ترک شغل‌های خود و جایگزینی آن‌ها با «افراد وفادار» است؛ سیستمی که قوانین فدرال یک قرن پیش آن را تغییر دادند. این طرح شامل تمامی کارکنان دولت به جز کارمندان اداره پست، فعالان در زمینه مهاجرت و امنیت ملی و همچنین نظامیان می‌شود.
 سردرگمی در پنتاگون 
طبق نوشته پولیتیکو پنتاگون نیز از این آشفتگی و هرج و مرج بی‌نصیب نمانده است. طبق این گزارش، ارتش نیز در هفته جاری برای عمل به فرمان‌ ترامپ دچار سردرگمی بسیاری شده است؛ به ویژه پس از آنکه مقام‌های ارشد وزارت دفاع آمریکا با هدف عمل به فرمان‌ اجرائی ترامپ به سرعت وارد عمل شدند و مخارج را متوقف کردند اما اندکی بعد، از این فرمان عقب‌نشینی کردند! گفته می‌شود مقامات ارشد پنتاگون، دستور ترامپ در مورد «گوناگونی، تنوع و شمول» را به اشتباه تفسیر کردند و به همین منظور قراردادهای ارتش را برای تسلیحات جدید متوقف کردند. از همین رو، پنتاگون اعلام کرد که هیچ تواقفی در کار نیست؛ وضعیتی که به نوشته پولیتیکو نشان‌دهنده عدم اطمینان بسیار زیاد در مورد فهرست بلندبالای فرمان‌های اجرائی ترامپ است.
 به گزارش ایرنا این نشریه یادآور شده است که سایر فرامین ترامپ نیز چالش‌هایی را در دولت ایجاد کرده است. اما وضعیت در وزارت دفاع پیچیده‌تر از سایر نهادها است. بر اساس این گزارش تمامی چالش‌های به وجود آمده برای پنتاگون در کنار وزیر دفاع تازه منصوب شده که هیچ‌گونه سوابق کاری این چنینی ندارد و به دنبال اثبات شایستگی خود است، وضعیت این وزارتخانه را پیچیده‌تر کرده است. به گزارش پولیتیکو یک مقام ارشد دفاعی، هرج و مرج در پنتاگون را ناشی از بیم و هراس ارتش از دامنه دستورات ترامپ و اخراج‌های بزرگ دانست. گفتنی است رئیس‌جمهور هفته گذشته دریاسالار «لیندا فاگان» فرمانده گارد ساحلی را هم برکنار کرد. 
اخراج کارمندان آژانس توسعه بین‌المللی آمریکا
اما در ادامه این اخراج گسترده مقامات دولت سابق و جایگزینی آنها با نیروهای وفادار ترامپ 60 تن از کارمندان آژانس توسعه بین‌المللی آمریکا را با طرح این ادعا که موجب تضعیف دستورات اجرائی دولت وی می‌شوند از کار تعلیق کرد. به گزارش راشاتودی، این اقدام ترامپ به دنبال صدور فرمان اجرائی وی مبنی بر تعلیق 90 روزه کمک‌های خارجی آمریکا به منظور بررسی کامل هزینه‎های این کشور صورت می‌گیرد. بر اساس آنچه که رویترز و آسوشیتدپرس در گزارش‌های خود عنوان کرده‌اند گفته شده برخی از اقدامات آژانس بین‌المللی توسعه آمریکا جهت دور زدن دستورات اجرائی رئیس‌جمهور این کشور طراحی شده است. طبق دستور دولت ترامپ،‌ کارمندان تعلیق شده از کار تا اطلاع ثانوی با برخورداری از حقوق و مزایای کامل در مرخصی اداری قرار می‌گیرند و این روند تا زمانی که بررسی‌های دولت ترامپ از عملکرد آژانس تکمیل نشود، ‌ادامه خواهد داشت. برخی از منتقدان بر این باورند که این اقدام ترامپ اثرگذاری به شدت منفی را بر سازمان مذکور داشته و در نوع خود سعی داشته تا آن دسته از افرادی که به دنبال در نظر گرفتن معافیت در مورد برخی برنامه‌های مهم هستند را وادار به سکوت کند. در همین راستا فاینشنال تایمز نیز به تازگی افشا کرده است که برخی از دیپلمات‌های آمریکایی خواستار در نظر گرفتن بعضی معافیت‌ها جهت اجرائی شدن پروژه‌های ضروری و حیاتی مرتبط با اوکراین شده‌اند. فرمان توقف 90 روزه ارسال کمک‌های خارجی از سوی ترامپ منجر به توقف بسیاری از برنامه‌ها و اخراج کارمندان زیادی در سراسر جهان شده است.
چکش ترامپ بالای سر وزارت دادگستری
ترامپ فشارهای خود را بر سر وزارت دادگستری نیز تشدید کرده است. بر اساس گزارش‌ها «ترامپ با گرفتن چکشی بالای سر وزارت دادگستری آمریکا که آن را متهم به پیگرد قضائی ناعادلانه خود کرده، دست به اخراج‌های ناگهانی و تنزل درجه انبوهی از پرسنل کهنه‌کار این وزارتخاانه زده و باعث تحیر آنها شده است.» به گزارش ایسنا، خبرگزاری فرانسه، در مطلبی پیرامون عزل و نصب‌ها و تصفیه‌های اخیر «دونالد ترامپ»، رئیس‌جمهور آمریکا در میان مقام‌های وزارت دادگستری این کشور نوشته است: «جک اسمیت، بازرس ویژه دو پرونده تحقیقات قضائی سابق علیه ترامپ در ارتباط با تلاش برای لغو نتایج انتخابات ۲۰۲۰ و نگهداری اسناد محرمانه، قبل از آنکه این چهره جمهوریخواه بتواند وعده انتخاباتی‌اش برای اخراج کردن او را عملی کند استعفا کرد اما روز دوشنبه دست‌کم ۱۲ عضو تیم او از این وزارتخانه اخراج شدند.» بر اساس این گزارش در سراسر وزارت دادگستری آمریکا نیز مقام‌های عالی‌رتبه متعددی از جانب دولت جدید ترامپ تنزل درجه یافته یا به سمت‌های دیگر منتقل شده‌اند و این اقدامات پرسنل کارکشته را برآشفته است. به نوشته خبرگزاری فرانسه یک مقام بلندپایه وزارت دادگستری آمریکا گفت آن دسته از مقام‌هایی که اخراج شدند «نقشی چشمگیر» در پرونده پیگرد قضائی علیه ترامپ ایفا کرده بودند. بر اساس این گزارش ترامپ که خود اولین رئیس‌جمهور سابق محکوم شده از بابت ارتکاب جرم در آمریکا است، در سخنرانی خود در روز مراسم تحلیفش وعده داد به «استفاده شرورانه، خشونت‌آمیز و ناعادلانه از وزارت دادگستری همچون یک سلاح» پایان می‌دهد. گفته می‌شود در پنتاگون نیز تنزل درجه ژنرال‌های منتقد ترامپ در دستور کار قرار گرفته است.
قطع بیمه 72 میلیون آمریکایی
رسانه‌های آمریکایی همچنین اعلام کردند که در پی دستور دونالد ترامپ مبنی بر توقف کمک‌های دولت فدرال، آژانس‌های «برنامه کمک درمانی دولتی برای افراد کم درآمد» اعلام کردند که دسترستی آنها به منابع مالی فدرال که بیش از ۷۲ میلیون آمریکایی کم درآمد را پوشش می‌دهد، قطع شده است. به گزارش ایرنا، شبکه خبری سی‌ان‌ان آمریکا روز سه‌شنبه به وقت محلی اعلام کرد: آژانس‌های «مدیکید» ایالتی یا همان «برنامه بیمه درمانی دولتی برای افراد کم‌درآمد» یا «برنامه کمک درمانی دولتی» روز سه‌شنبه اعلام کردند که نتوانسته‌اند به منابع مالی فدرال برای برنامه بیمه سلامت که بیش از ۷۲ میلیون آمریکایی کم‌درآمد را تحت پوشش دارد، دسترسی پیدا کنند. سی‌ان‌ان در گزارش خود می‌افزاید: «این موضوع ابتدا توسط حداقل یکی از آژانس‌های ایالتی و نمایندگان دموکرات گزارش شد و سپس کاخ سفید آن را تایید کرد. این عدم دسترسی در حالی رخ داده است که دولت ترامپ مدعی شده است که برنامه کمک درمانی دولتی به همراه برخی برنامه‌های دیگر کمک‌های فدرال، تحت تاثیر توقف گسترده منابع مالی فدرال، قرار نخواهد گرفت.» «کارولین لیویت» سخنگوی کاخ سفید روز سه‌شنبه به وقت محلی مدعی شد که توقف کمک‌های فدرال از سوی کاخ سفید بر افرادی که در آمریکا مستقیماً کمک دریافت می‌کنند، تأثیر نخواهد گذاشت.
ساز جدایی کالیفرنیا
خبر دیگر از آمریکا این که روند جدایی ایالت کالیفرنیا از دولت مرکزی آمریکا با صدور مجوز برای جمع‌آوری امضا جهت ارائه درخواست برپایی همه‌پرسی رسماً کلید خورد. به گزارش مهر، روزنامه انگلیسی ایندیپندنت در این باره نوشت: ساکنان ایالت کالیفرنیای آمریکا در حال حاضر می‌توانند به تجزیه این ایالت از آمریکا در سال ۲۰۲۸ رأی مثبت بدهند، چرا که سازماندهی کنندگان این درخواست مجوز رسمی برای جمع‌آوری امضا در این خصوص را دریافت کرده‌اند. کالیفرنیا 
پرجمعیت‌ترین ایالت آمریکا است و بر اساس اعلام صندوق بین‌المللی پول پنجمین شهر اقتصادی دنیا به شمار می‌رود.