کد خبر: ۳۰۴۱۲۵
تاریخ انتشار : ۳۰ دی ۱۴۰۳ - ۲۲:۴۴
کیهان بررسی می‌کند

روند کُند ترمیم ساختمان‌های ناایمن با گذشت 8 سال از حادثه پلاسکو

 
 
 
سرویس اجتماعی-مهدی برازنده:
با وجود اخطارهای سازمان آتش‌نشانی و ورود دستگاه قضا به پرونده ساختمان‌های ناایمن در تهران، تعداد این ساختمان‌ها از 129 به 67 مورد رسیده و لازم است این روند سرعت بیشتری به خود بگیرد.
به گزارش کیهان، انتشار خبری از چهارراه استانبول تهران در 30 دی 1395 همه مردم را به شوکی بزرگ 
فرو برد؛ ساختمان قدیمی پلاسکو به‌دلیل حریق و نقص ایمنی، با وجود تلاش فداکارانه آتش‌نشانان، نهایتاً فرو ریخت و متاسفانه 16 آتش‌نشان و 5 نفر از کسبه این ساختمان، که یکی از بزرگ‌ترین بازارهای عرضه پوشاک در مرکز تهران بود، زیر آن مدفون شدند و کار آواربرداری این ساختمان تا 10 روز به طول انجامید و خاطره‌ای تلخ در یاد شهروندان و مردم ایران به یادگار گذاشت.
حادثه پلاسکو
 زنگ خطر برای سایر ساختمان‌های ناایمن
به همین مناسبت، مهدی چمران، رئیس شورای شهر تهران روز گذشته در سالگرد وقوع این حادثه در ابتدای جلسه شورای اسلامی شهر تهران، با زنده کردن یاد شهدای آتش‌نشان در آتش‌سوزی ساختمان پلاسکو، اظهار داشت: «آن حادثه کوچک نبود و تعداد زیادی از نزدیک این اتفاق را دیدند و دیدیم آتش‌نشانان و شهرداری بسیار در این حادثه تلاش کردند.»
وی ادامه داد: «بعد از فرو ریختن ساختمان، کار سخت‌تر شد و حتی برای برش آهن‌هایی که در نمای ساختمان کار شده بود، با مشکل رو‌به‌رو شده بودیم. وقتی ساختمان تخریب شد باز کردن و جدا کردن این آهن‌ها مسئله بزرگی بود که دستگاه‌های مختلف از جمله صنایع دفاع به کمک آمدند و وسایلی را به کار بردیم که بتوانند جوش‌ آهن‌ها را از بین ببرد و آهن‌ها را جدا کند. علاوه‌بر این حدس می‌زدند در زیرزمین، تعدادی از آتش نشانان مدفون شده‌اند. به همین دلیل تلاش‌ها چند روز ادامه پیدا کرد تا مطمئن شدند که دیگر کسی نیست و واقعاً کار خطرناکی بود.»
چمران افزود: «شهردار وقت تهران برای حضور شبانه‌روزی در محل حادثه جانفشانی بزرگی داشت. آقای قالیباف چند شبانه‌روز در محل ماند و از منطقه بیرون نیامد تا به نتیجه رسیدند و مطمئن شدند که فرد دیگری مدفون نیست. ما با همین آتش‌نشانانی که به شهادت رسیدند، شاید چند دقیقه قبل از فروریختن ساختمان، دیدار داشتیم و در مورد وضعیت حادثه توضیح می‌دادند اما همراه سر تیم خود وارد ساختمان شدند و به شهادت رسیدند.»
رئیس شورای شهر تهران تأکید کرد: «به هر حال حادثه پلاسکو یک زنگ خطر برای ساختمان‌های نا ایمن چه از نظر آتش‌نشانی و چه از نظر مقاومت است که باید روندی که برای بررسی ساختمان‌ها در این دوره آغاز شده و ساختمان‌های ناایمن را مشخص می‌کنند به خوبی دنبال شود و به نتیجه خوبی برسیم.»
نیمی از ساختمان‌های دولتی 
ایمنی ندارند
قدرت‌الله محمدی، مدیرعامل سازمان آتش‌نشانی تهران نیز در سالگرد حادثه پلاسکو در صحن شورای شهر اظهار داشت: «اگر ضوابط ایمنی در ساختمان پلاسکو رعایت می‌شد، آن ساختمان هنوز پابرجا بود. ساختمان پلاسکو قرار بود به صورت نمایشگاهی باشد اما به انباری از مواد نفتی تبدیل شده بود. متأسفانه پلاسکو سیستم هشدار اتفای حریق نداشت و بنای آن اسکلت فلزی بود اما اکنون همه ساختمان‌ها ملزم به استفاده از پوشش ضد حریق برای اسکلت ساختمان هستند.»
وی در ادامه با بیان اینکه تعداد زیادی ساختمان ناایمن در تهران وجود دارد که  شامل بیمارستان‌ها، اماکن تجاری و اداری است، گفت: «این ساختمان‌ها دارای نقص ایمنی هستند و سازمان آتش‌نشانی یک تنه در حال جنگ است تا به مالکان این دسته از ساختمان‌ها اعلام کند، مال و جانتان در خطر است.»
محمدی افزود: «متأسفانه 50 درصد ساختمان‌های ارگان‌های دولتی ایمنی ندارد و بودجه‌ای هم برای ایمن‌سازی آن‌ها لحاظ نمی‌شود. در تهران هفته‌ای یک الی 2 حریق انبار و روزانه 400 حادثه رخ می‌دهد که رقم زیادی است و نباید این‌طور باشد؛ ما انتظار داریم همه دستگاه‌ها کمک کنند تا بخشی از این نابسامانی‌ها برطرف شود.»
کاهش ساختمان‌های ناایمن
 با ورود دستگاه قضا
جلال ملکی، سخنگوی سازمان آتش‌نشانی نیز با بیان اینکه حوادثی مانند کلینیک سینا اطهر و متروپل آبادان نشان داد از حادثه پلاسکو درس عبرت نگرفته‌ایم، در صحن شورای شهر اظهار داشت: کاهش تعداد ساختمان‌های ناایمن از 129 به 68 نشان می‌دهد عده‌ای پای کار آمدند، اما علت آن از روی ارادت به فرهنگ ایمنی نبود، بلکه ورود دستگاه قضا و استفاده از اختیارات قانونی این نهاد مانند پلمب بود که مالکان را ملزم به ایمن‌سازی کرد.»
وی درباره وضعیت ایمنی ساختمان علاءالدین نیز افزود: «در مواردی که با مجموعه‌ای از مباحث ایمنی مواجه هستیم، بخش‌های مرتبط با حوزه آتش‌نشانی به حوزه کاری ما مربوط می‌شود؛ علاءالدین در این زمینه اقداماتی انجام داده ‌اما منجر به دریافت تأییدیه نشده است، از نظر نظام مهندسی و سازه‌ای نیز نواقصی دارد.»
پیشنهادات آتش‌نشانی
 برای مقابله با ساختمان‌های ناایمن
گفتنی است درباره اهمال کاری در ایمن‌سازی ساختمان‌های ناایمن، در یک آبان‌ماه امسال با سخنگوی آتش‌نشانی شهرداری تهران گفت‌وگو کردیم. جلال ملکی در این باره به کیهان گفت: «از زوایای مختلف باید این مسئله را مشاهده کرد. یکی از موضوعات این است که آتش‌نشانی قدرت اجرائی ندارد و به نظر می‌رسد که وقت آن رسیده تا آتش‌نشانی به ضابط قضائی تبدیل شود. در غیر این‌ صورت زمان زیادی تلف می‌شود و ضمناً بسیاری از صاحبان مشاغل اهمیت چندانی به تذکرات آتش‌نشانی نمی‌دهند، چرا که می‌دانند آتش‌نشانی اقدام خاصی نمی‌تواند انجام دهد. در حوادث تلخی مثل آتش‌سوزی پلاسکو یا بیمارستان سینا اطهر و امثالهم، وقتی آتش‌نشانی قدرتی در اجرای قانون نداشته باشد، عملاً کاری نمی‌توان از پیش برد.»
وی در ادامه افزود: «وقتی تخلف واحدهای ناایمن به چرخش اداری و مکاتبات اداری و کارهای اضافی سپرده شود و دستگاه‌های مختلف امور را به یکدیگر پاسکاری کنند، می‌بینیم که پس از سه سال، کار چندانی در جهت رفع نقص ایمنی واحدها نمی‌افتد. در بسیاری از نقاط دنیا این روش حاکم نیست و مثلاً حتی در جاهایی که آتش‌نشانی و پلیس یکی هستند، اعمال قانون به صورت یکسان انجام می‌شود.»
سخنگوی آتش‌نشانی شهرداری تهران اظهار داشت: «یکی دیگر از دلایل اهمال‌کاری در رعایت نکات ایمنی، ضعف قانونی است. وقتی «قانون» شفاف نیست و یک‌سری موضوعات کلی مطرح کرده و جزئیات را نادیده گرفته است، دست متخلفان یا اهمال‌کاران باز است. به عنوان مثال دو کارخانه که در کنار یکدیگر قرار گرفته‌اند، یکی به دلیل ترس از قانون، فرهنگ و باور و اعتقادش هزینه می‌کند و سیستم اطفای حریقش را مجهز می‌کند و آموزش مسائل ایمنی را می‌بیند، اما کارخانه کنار آن هیچ‌یک از این نکات ایمنی را رعایت نمی‌کند و آخر سال نیز برای تمدید مجوز فعالیت‌شان به اتحادیه مذکور باید هزینه‌ای «یکسان» پرداخت کنند، این در حالی است که باید برای واحدی که تاییدیه ایمنی آتش‌نشانی دارد، مثلاً 70 درصد تخفیف لحاظ کرد و حتی آن واحد متخلف را بیمه نکرد.»
ملکی در پایان با ذکر یک سؤال، به کیهان گفت: «آموزش‌وپرورش، صداوسیما و رسانه‌های مختلف از نظر ایمنی چه آموزش‌هایی به مردم و صاحبان مشاغل داده‌اند؟ متاسفانه فقط زمانی که حوادثی مثل شادآباد رخ می‌دهد و یا سالگرد حادثه پلاسکو فرا می‌رسد و شب چهارشنبه‌سوری است، اکثر رسانه‌ها نسبت به مسائل ایمنی حساس می‌شوند، این در حالی است که وقتی همه دستگاه‌ها وظایف خودشان را در حوزه ایمنی به درستی انجام دهند، می‌شود انتظار یک شهر ایمن داشت.»