kayhan.ir

کد خبر: ۳۰۳۹۳۸
تاریخ انتشار : ۲۶ دی ۱۴۰۳ - ۲۱:۱۲

مهارت ایران در دور زدن تحریم‌ها آمریکا را ناتوان کرده است (خبر ویژه)

 
 
روش‌های ایران برای دور زدن تحریم‌های آمریکا و صادرات نفت خود آن‌قدر پیچیده است که آمریکا نتوانسته و نمی‌تواند مسیر آن را مسدود کند.
این خبر را نیویورک‌تایمز به نقل از کارشناسان جهانی صادرات نفت منتشر کرد و نوشت: نیکلاس برنز، سفیر ایالات‌متحده در چین گفت که دولت بایدن آخرین فشار را با هدف متقاعد کردن چین به توقف انتقال تجهیزات به روسیه برای جنگ در اوکراین انجام می‌دهد. او گفت که نزدیک به ۴۰۰ شرکت چینی به روسیه محصولات دومنظوره، آنهائی که کاربردهای نظامی و تجاری دارند، عرضه کرده‌اند. 
در حالی ‌که به‌زودی دونالد ترامپ در آمریکا بر سر کار می‌آید، برنز نگرانی‌های دولت آمریکا درباره روسیه و همچنین همسویی چین با ایران و کره‌شمالی را با وزرای چینی در سلسله جلساتی مطرح کرده است. برنز گفت که این سیاست‌های چین، با تمایل پکن برای ایفای نقش پیشرو در طرح‌های بین‌المللی نظم جهانی، مانند سازمان تجارت جهانی و توافق پاریس درباره تغییرات آب و هوایی، همخوانی ندارد و چینی‌ها نمی‌توانند هر دوطرف را داشته باشند. آنها باید در این‌جا تصمیم بگیرند. برنز همچنین گفت از آنجا که چین مقادیر زیادی نفت از ایران می‌خرد، باید از نفوذ خود استفاده کند تا ایران را متقاعد سازد که مانع از حمله یمنی‌های مورد حمایت تهران به کشتی‌های تجاری در دریای سرخ شود. 
وزارت خارجه چین به این اظهارات واکنش نشان نداد؛ اما مقامات چینی ارائه هرگونه محصول دومنظوره مانند پهپادهای نظامی به روسیه یا اوکراین را رد کرده‌اند. مقامات چینی همچنین گفته‌اند در حالی ‌که غرب به‌دلیل برنامه هسته‌ای ایران، فروش نفت این کشور را تحریم کرده، سازمان این کار را انجام نداده است. بنابراین چین هیچ تعهد قانونی برای اجتناب از خرید نفت ایران احساس نمی‌کند.
به گزارش شرکت کپلر در وین که متخصص در ردیابی محموله‌های نفتی است، چین واردات نفت ایران را طی دو سال گذشته چهار برابر کرده است و سال گذشته بیش از ۹۰درصد از صادرات نفت ایران را خریداری کرد.
طی چند ماه گذشته ایران تحولات زیادی را تجربه کرد؛ از جمله حملات نظامی مستقیم بین ایران و اسرائیل و ترور برخی مقامات ارشد حزب‌الله که از متحدان نزدیک تهران است. چین در واکنش به این اقدام، یکی از چهار معاون نخست‌وزیر خود را برای دیدار با رئیس‌جمهور ایران در ماه گذشته به تهران فرستاد و ژانگ در تهران گفت: «چین از ایران در حفاظت از حاکمیت ملی، امنیت، تمامیت ارضی و حقوق و منافع مشروعش حمایت می‌کند.»
آندون پاولوف، تحلیلگر ارشد کپلر، گفت که انتظار می‌رود دولت بایدن لیست سیاه نفتکش‌های حامل نفت روسیه یا ایران را گسترش دهد و چین احتمالاً این کشتی‌ها را از ورود به بنادر خود منع خواهد کرد. رویترز گزارش داد که مقامات استان شاندونگ، اصلی‌ترین نقطه ورود چین برای نفت ایران، ممنوعیت ورود نفتکش‌های در لیست سیاه را از بنادر این کشور آغاز کرده‌اند. اما پاولوف گفت روش‌های ایران برای ارسال نفت به چین آن‌قدر مبهم است که پیش‌بینی اثربخشی چنین اقداماتی دشوار است.