به بهانه مصاحبه اخیر رئیسجمهور با شبکه «NBC»
آقای پزشکیان! ترامپ تروریست است مجازات او قطعی است
سرویس سیاسی-
مسعود پزشکیان در گفتوگو با شبکه آمریکایی NBC، در موضعی تاملبرانگیز و در پاسخ به سؤال خبرنگار این شبکه درباره مجازات ترامپ، اظهار داشت: از ابتدا همچنین قصدی نداشتیم و نخواهیم داشت. این موضع عجیب در تقابل با سخن و موضع صریح رهبر معظم انقلاب درباره مجازات و انتقام عاملان و آمران ترور شهید سلیمانی و سیاست رسمی کشور در ارتباط با ترامپ است.
روز سهشنبه گذشته سید مهدی طباطبایی معاون ارتباطات دفتر رئیسجمهور در پیامی در فضای مجازی از مصاحبه و پیام مهم مسعود پزشکیان رئیسجمهوری اسلامی ایران در گفتوگو با شبکه NBC آمریکا خبر داد.
خبری که پیش از انتشار این گفتوگو، امیدها را برای اتخاذ موضعی هوشمندانه و مبتنی بر اصول کلی و اساسی سیاست خارجی نظام از سوی رئیسجمهور محترم برای افکار عمومی در آمریکا، پررنگتر کرده بود.
با انتشار این مصاحبه در روز چهارشنبه، اتخاذ موضعی عجیب و تامل برانگیز از سوی رئیسجمهور محترم، به ناگاه نگرانیها را درباره تداوم مواضع متناقض و در تضاد با سیاستهای کلی نظام و رهبر معظم انقلاب در حوزه سیاست خارجی روزافزون کرد.
مسعود پزشکیان در این گفتوگو در پاسخ به سؤال خبرنگار NBC با این مضمون که« قول میدهید که اقدامی برای کشتن دونالد ترامپ صورت نگیرد؟» اظهار میدارد: «از ابتدا هم چنین قصدی نداشتیم و نخواهیم داشت.»
غلطی کردند، بایستی انتقام پس بدهند
این موضع عجیب پزشکیان در حالی عنوان میشود که رهبر معظم انقلاب حضرت آیتالله العظمی خامنهای در ۲۶ آذر ۱۳۹۹ در بیانات خود در این ارتباط فرمودند: «قاتل سلیمانی و آمر به قتل سلیمانی باید انتقامشان را پس بدهند؛ آن به جای خودش محفوظ است. اگر چه به گفته یک عزیزی، کفش پای سلیمانی هم بر سرِ قاتل او شرف دارد و سرِ قاتل او هم برود، فدیه کفش سلیمانی هم نمیشود؛ این هست امّا بالاخره غلطی کردند، بایستی انتقام پس بدهند؛ هم آمر، هم قاتل بدانند که در هر زمان ممکن، هر وقت ممکن شد - ما دنبال وقت ممکن هستیم- باید انتقامشان را پس بدهند.»
ایشان همچنین در ۱۱ آبان ۱۴۰۱ نیز بر این موضع تأکید کردند و فرمودند: «ما هرگز شهادت شهید سلیمانی را فراموش نخواهیم کرد؛ این را بدانند. حرفی زدیم در این مورد، پای آن حرف ایستادهایم. در وقت خودش، سر جای خودش انشاءالله انجام خواهد گرفت.»
نتیجه پالسهای مثبت به آمریکا چه بود؟
تکرار این قبیل مواضع که پیشتر در نشست خبری رئیسجمهور با خبرنگاران در شهریورماه سال جاری و همچنین در مواضع تاملبرانگیز آقای پزشکیان در نیویورک مسبوق به سابقه بوده و ارسال سیگنالهای مثبت بسیار از سوی رئیسجمهور و برخی از اطرافیان وی در ارتباط با آمریکا و غرب، در طی مدت اخیر نه تنها به کوچکترین واکنش و قدم مثبتی از سوی آنان روبهرو نشده است که بالعکس در هر مورد با پاسخی گستاخانهتر روبهرو شده است.
کافی است که رئیسجمهور محترم نگاهی به لیست تحریمهای آمریکا در ماههای سپری شده از دولت چهاردهم بیندازند و مروری بر مواضع دولتمردان دموکرات دولت بایدن و همچنین افراد کابینه احتمالی ترامپ داشته باشند تا متوجه موضع آشکار دولت پیشین و آتی آمریکا در ارتباط با کشورمان بشوند.
موضع تامل برانگیز رئیسجمهور در حالی عنوان شده است که در همین روزها، سازمان ضدایرانی «اتحاد علیه ایران هستهای(UANI)» که ید طولا و نقش مهمی در اقدامات خصمانه آمریکا بر علیه کشورمان در دولتهای مختلف دموکرات و جمهوریخواه داشته، لیست بلندبالایی از اقدامات خصمانه گوناگون بر علیه کشورمان را در گزارش هفت صفحهای خود با عنوان « برنامه 100 روزه برای دولت جدید ترامپ در رابطه با ایران» برای پیشنهاد به وی تدارک دیده است.
نکته حائز اهمیت این است که این سازمان با پشتوانه مالی میریام ادلسون (بیوه شلدون ادلسون) به عنوان دومین حامی مالی بزرگ کمپین انتخاباتی 2024 ترامپ و دیگر سرمایهداران نزدیک به وی اداره شده و تعداد بسیاری از سیاستمداران دموکرات و جمهوریخواه آمریکایی و همچنین مقامات اطلاعاتی صهیونیست، در این سازمان حضور داشته و از آن حمایت میکنند و از این رهگذر تاثیر زیادی بر سیاستهای آمریکا بر علیه ایران داشته است.
سهو لسان یا تاثیر از مشاوران نااهل
موضع اخیر رئیسجمهور محترم در ارتباط با موضوع مجازات عاملان و آمران ترور ناجوانمردانه شهید سلیمانی در حالی بیان شده است که پیشتر و در دوران رقابتهای انتخاباتی، انتخاب کلمهای نامناسب و ناشی از سهو لسان از سوی پزشکیان در ارتباط با قهرمان ملی ایران شهید سپهبد قاسم سلیمانی، انتقادات وسیعی را به همراه داشت.
این سو برداشت گرچه با توضیح پزشکیان در مناظره بعد، برای افکار عمومی مشخص و برطرف گردید ولی تکرار مواضعی همچون عدم عزم ایران برای مجازات عاملان و آمران ترور شهید سلیمانی یعنی ترامپ و دیگر سران جنایتکار آمریکا در زمان شهادت شهید سلیمانی، نگرانیهای موجود در ارتباط با تاثیر مشاوران نااهل، سادهاندیش، کارنابلد و با کارنامه مردود در برجام را پیش از پیش کرده است.
رئیسجمهور محترم در حالی که صادقانه به ناآشنایی خود نسبت به حوزه سیاست خارجی اذعان داشته و از دعوت کارشناسان سیاست خارجی سخن به میان میآورد، در واقعیت و در مدت زمان طی شده از دولت چهاردهم عنان مواضع دولت و موضعگیریهای خود در این حوزه را نه به دست کارشناسان واقعی که به دست افرادی سپرده است که نابلدی خود در این حوزه و ناآگاهی خود نسبت به منطق علم روابط بینالملل را بارها و بارها نشان دادهاند و کارنامه آنان مملو از تجربیات شکستخورده از کرنش در برابر غرب و بیاعتنایی و گستاخی بیشتر غرب در برابر این به اصطلاح اعتمادسازیها است.
افرادی که پیشتر در دوران دولت اصلاحات و دولت حسن روحانی، نه تنها با کرنشهای خود رهاوردی را برای کشور به ارمغان نیاوردند که بالعکس دولتمردان آمریکایی را در ناجوانمردی و گستاخی خود نسبت به کشورمان جریتر کردند. محور شرارت خواندن ایران و اقدامات و مواضع خصمانه آمریکا و بیتعهدی این کشور نسبت به تعهدات خود در برجام در برابر موجی از عقبنشینیهای دولتهای اصلاحات و روحانی گوشه کوچکی از کارنامه مردود این افراد است.
جناب آقای رئیسجمهور! شما بارها، متنهای تنظیم شده را کنار گذاشته و سعی کردید تا به زبانی ساده با ملت سخن بگویید، متنهایی که همین قبیل افراد آنها را تنظیم کرده و سعی بر این داشته و دارند که راه شکست خورده روحانی و برجامیهای دولت وی را بار دیگر بر شما نیز غالب کرده و مجددا کشور را در دور باطلی قرار دهند که پیش از این در بروکسل و سعدآباد و برجام تجربه شده و کاستیها و ضررهای بیشمار آن آشکار گشته است.
نگاهی بر عملکرد چندین ماهه سیاست خارجی دولت چهاردهم نشانگر این است که متاسفانه در حالی که وزارت امور خارجه و شخص وزیر مواضعی انقلابی و مبتنی بر اصول سیاست خارجی نظام را اتخاذ کردهاند، سیاست خارجی دولت و حوزه رئیسجمهور، به واسطه تسلط افراد مورد اشاره در این گزارش راه متفاوتی را در پیش گرفته که سعی در تکرار تجربه دولت روحانی در دوران مسعود پزشکیان دارند.
اتخاذ مواضع عجیب و تامل برانگیز از سوی رئیسجمهور محترم علاوهبر القای دوگانگی در مواضع نظام و اختلاف میان رویکرد کلی نظام و سیاست دولت، نوعی دیگر از دوگانگی را میان دولت و وزارت امورخارجه نیز به نمایش میگذارد که دست مذاکرهکنندگان دولت چهاردهم را در هر مذاکره احتمالی نیز خالیتر کرده و فضا را برای سوءاستفاده دشمن به واسطه احساس شکاف میان ارکان کشور آماده میسازد.
کیهان باردیگر به واسطه رویکرد دلسوزانه و علاقه خود به پزشکیان، وی را از تکیه بر افراد و حضور و تسلط افرادی که پیش از این حتی یک تجربه موفق را نیز در سیاست خارجی دولت اصلاحات و روحانی به ثبت نرسانده و کشور را در وضعیت بحرانی به دولت نهم و سیزدهم تحویل دادند، برحذر میدارد.
جناب رئیسجمهور، تجربه دولت مرحوم هاشمی رفسنجانی، دولت اصلاحات و دولت روحانی به وضوح نشان داد که حسن نیت ایران، نه تنها با حسن نیت متقابل روبهرو نشد که متأسفانه در بسیاری از موارد، دشمن به اشتباه آن را به عنوان نشانهای از ضعف کشور تلقی کرده و این امر موجب گستاخی و زیادهخواهی بیشتر از سوی آنها گردید.