برنامه پاکستان برای گشایش گذرگاه جدید مرزی با ایران در نقطه چدگی-کوهک
دولت پاکستان دستور نهائی را برای گشایش چهارمین گذرگاه مرزی با جمهوری اسلامی ایران در نقطه چدگی (ایالت بلوچستان) و کوهک (در سیستان و بلوچستان) با هدف تسهیل تجارت مشترک، ایجاد فرصتهای شغلی و جلوگیری از قاچاق ابلاغ کرد.
دستورالعمل گشایش گذرگاه جدید مرزی با ایران از سوی زبیر شاه قائممقام اداره کل ترانزیت و تجارت مرزی پاکستان توسط سازمان درآمدهای ملی این کشور FBR صادر شد که طی آن از تمامی مراجع ذیربط دولت فدرال و ایالتی پاکستان خواسته شده تا اقدامات لازم برای تامین زیرساختهای گذرگاه مرزی را اتخاذ کنند.
سازمان درآمدهای ملی پاکستان اعلام کرد که گذرگاه جدید مرزی در نقطه چدگی واقع در شهرستان پنجگور ایالت بلوچستان همجوار با منطقه مرزی کوهک در استان سیستان و بلوچستان ایران تاسیس میشود.
دولت پاکستان هدف از گشایش گذرگاه جدید مرزی با جمهوری اسلامی ایران را حمایت از معیشت مرزنشینان دو کشور همسایه، افزایش حجم تجارت، ایجاد فرصتهای شغلی به ویژه توقف تجارت غیرقانونی در قالب قاچاق عنوان کرده است.
روزنامه پاکستانی داون امروز گزارش داد که تصمیم جدید دولت این کشور برای افزایش گذرگاه رسمی مرزی با ایران با استقبال ساکنان ایالت بلوچستان و جامعه بازرگانی آن همراه شده است.
محمد ایوب میرانی رئیس اتاق بازرگانی و صنایع کویته و دیگر مسئولان این شهر ضمن ابراز خرسندی از اقدامات مثبت پاکستان در مسیر تجارت آسان با ایران گفتند: ایجاد این گذرگاه از مطالبات دیرینه بازرگانان بلوچستان بوده و در مجامع مختلف تلاشهایی برای گشایش این گذرگاه مرزی برای تقویت فعالیتهای تجاری میان دو کشور صورت گرفته است.
اوایل خرداد امسال پاکستان با هدف تقویت مراودات تجاری با جمهوری اسلامی ایران فعالیت دو گذرگاه مشترک مرزی تفتان (میرجاوه) و گبد (ریمدان) را ۲۴ ساعته کرد.
میرجاوه، ریمدان و پیشین سه گذرگاه اصلی مرزی (گذرگاه تفتان، گبد و ممد) است که از این طریق پاکستانیها وارد ایران میشوند و تجارت دو کشور نیز از این سه مسیر رسمی صورت میگیرد.
جمهوری اسلامی ایران همه ساله میزبان هزاران نفر از زوار و گردشگران از شهرهای مختلف پاکستان است که با هدف زیارت اماکن مذهبی در شهرهای ایران و عتبات عالیات در عراق به ایران سفر میکنند.
به گزارش ایرنا؛ مسیر ایران نزدیکترین و به صرفهترین مسیر تجارت دوجانبه، ترانزیت و برای سفر زوار و گردشگران پاکستانی محسوب میشود.
نخستوزیر پاکستان از همکاری ایران قدردانی کرد
خبر دیگر اینکه، شهباز شریف، نخستوزیر پاکستان طی سخنانی در جلسه روز سهشنبه کابینه دولت در شهر اسلامآباد نسبت به تاسیس گذرگاه جدید مرزی با ایران در نقطه
«چدگی- کوهک» ابراز خرسندی کرد.
وی افزود: پاکستان از همکاری کشور برادر خود جمهوری اسلامی ایران در این خصوص قدردانی میکند زیرا افزایش معابر رسمی بین دو کشور به توسعه تجارت کمک فراوانی میکند.
نخستوزیر پاکستان تاکید کرد: معتقدیم که با گشایش این گذرگاه، ضمن توسعه تجارت قانونی با ایران میتوانیم جلوی پدیده قاچاق را نیز بگیریم.
پرونده مانع زدایی در تجارت با ایران روی میز مجلس پاکستان
در همین زمینه، کمیته عملکردی مجلس سنا در مورد مشکلات مناطق کمتر توسعه یافته، به ریاست سناتور شاهذیب دُرانی روز سهشنبه تشکیل جلسه داد تا در مورد ابتکارات راهاندازی شده توسط وزارت بازرگانی پاکستان برای ارتقای تسهیلات تجاری محلی، از جمله دلایل تاخیر در فعال سازی کامل بازارچههای مرزی با ایران در مناطق کمتر توسعه یافته، بحث کند.
مقامات وزارت بازرگانی پاکستان در این جلسه از راهاندازی بازارچههای مرزی با ایران و افغانستان توسط دولت خبر دادند. در عین حال به اطلاع اعضای کمیته سنا رسانده شد که افغانستان این پیشنهاد طرف پاکستانی را رد کرده است.
سناتور منظور احمد کاکر در این جلسه اظهار داشت که در دیدار اخیر یک هیئت پارلمانی با مقامات ایرانی (اشاره به نشست گروهی از نمایندگان پارلمان پاکستان از ایالت بلوچستان با سفیر ایران در اسلامآباد)، طرف ایرانی تاکید کرد که بهرهبرداری کامل بازارچههای مرزی به دلیل تاخیر دولت پاکستان میسر نشده است.
رئیس کمیته عملکردی سنای پاکستان به منظور شناسایی علت تأخیر از مسئولان وزارت بازرگانی خواست تا ظرف مدت یک هفته جزئیات ارتباطات با مسئولان ایرانی را به مجلس ارائه دهند.
علاوهبر این، کمیته مذکور درباره دستورالعملهای سیاستی در مورد گواهی مبدأ برای کالاهای با مبدا ایرانی و راههای پیشرو برای سادهسازی مسائل تجاری میان دو کشور بحث کرد.
مقامات وزارت بازرگانی پاکستان اعلام کردند که به دلیل تحریمهای آمریکا علیه ایران، تجارت با این کشور از طریق کانالهای بانکی امکانپذیر نیست.
این کمیته به بانک مرکزی و وزارت بازرگانی پاکستان دستور داد تا یک جلسه مشترک در مورد این موضوع برگزار کنند.