با اقدام مردم و تبلیغ رسانهها صورت بگیرد
ضرورت کاهش مصرف روغن برای ارتقای ضریب سلامتی
مردم ایران سالانه دو برابر دنیا روغن مصرف میکنند که علاوه بر خروج پنج میلیارد دلار ارز، ۱۱۰ هزار میلیارد تومان هزینه روی دست وزارت بهداشت و درمان میگذارد.
مردم باید کاهش مصرف روغن نباتی و قند و شکر را جدی بگیرند. افزایش بیماریهای قلبی – عروقی و دیابت، حاصل مصرف شدید این مواد غذایی است. مصرف روغن نباتی، تقریباً، دو برابر میانگین مصرف جهانی است. میانگین مصرف روغن در کشور ۲۱ کیلوگرم و در جهان ۱۲ کیلوگرم است.
شاید برخی تصور کنند که انگیزه توصیه به کاهش مصرف روغن و شکر، صرفاً کمک به کاهش خروج ارز از کشور است. این در حالی است همه دولتها در ایران، در همه سالها، روغن نباتی را تامین کردهاند و حالا هم روغن در انبار تولیدکنندگان هست و با تمهید دولت، به بازار عرضه خواهد شد اما واقعاً، دلیل اصلی توصیه به کاهش مصرف روغن و شکر، ارتقای سلامتی مردم است.
به گزارش خبرگزاری فارس، وزارت جهاد کشاورزی بارها برنامه کاهش وابستگی به روغن را تدوین کرده اما این وابستگی از ۹۰ درصد پایین نیامده است. سالانه پنج میلیارد دلار ارز برای واردات روغن خام و دانه روغنی از کشور خارج میشود؛ این رقم معادل یک هفتم درآمد نفتی کشور در سال ۱۴۰۲ است.
با اینحال، خروج ارز را میتوان با افزایش تولید داخلی کاهش داد اما بیماریها را چگونه باید کاهش داد؟ متهم درجه یک بیمارهای قلبی و عروقی مصرف بیش از اندازه روغن است که در دیواره رگها رسوب میکند.
البته بیماریها، هزینههای سنگینی برای مردم ایجاد میکند. در سال ۱۴۰۲، هزینههای کلی بیماریهای قلبی و عروقی در کشور به ۱۱۰ هزار میلیارد تومان رسید که علاوهبر فشار بر معیشت مردم، تقریباً معادل نیمی از کل بودجه کشور شد.
علی مظفری؛ کارشناس سلامت معتقد است که با اصلاح مصرف در حد استاندارد جهانی نیمی از نیاز کشور به روغن کم میشود و صرفهجویی دو میلیارد و 500 میلیون دلاری خواهد داشت. از سویی باعث کاهش بیماریهای قلبی و عروقی خواهد شد. لازم است رسانه ملی به جای چیپس و پفک، کاهش مصرف روغن را تبلیغ کند.
کشورها برای کاهش وابستگی به روغن خوراکی وارداتی اقداماتی انجام دادهاند که شامل تبلیغ کاهش مصرف به میزان استاندارد جهانی و تغییر ذائقه مردم از روغنهای پرمصرف به گزینههای جایگزین است در کنار اینها برای افزایش تولید برنامه کشت فراسرزمینی را پیاده میکنند. البته در ایران، وضعیت سلامتی مردم به گونهای است که بهتر است برای یک مدت طولانی، مصرف روغن را به شدت کم کنند و پس از افزایش ضریب سلامتی به استفاده از روغنها و کرههای حیوانی رو بیاورند.