بحران سیاسی در آلمان آقای صدر اعظم برکنار میشود
«اولاف شولتس»، صدراعظم آلمان روز دوشنبه در کسب رای اعتماد نمایندگان پارلمان این کشور ناکام ماند تا پرجمعیتترین عضو و بزرگترین اقتصاد اتحادیه اروپا، در مسیر برگزاری انتخابات زودهنگام قرار گیرد.
بحران سیاسی آلمان، بزرگترین قدرت اقتصادی اروپا همچنان ادامه دارد و پیشبینی میشود با این وضعیت اقتصادی این کشور در سال آینده میلادی وضعیت دشواری را تجربه کند. خلاء سیاسی موجود در این کشور و البته فرانسه -به گفته کارشناسان- جدای از تشدید بحران اقتصادی اتحادیه میتواند موضع واحد اروپا در برابر بحرانهای پیش روی اتحادیه را نیز به شدت تضعیف کند.
در آلمان دولتِ ائتلافیِ سهحزبیِ این کشور ماه گذشته در پی کنار رفتن وزیر دارایی از حزب دموکرات آزاد در آستانه سقوط قرار گرفت. وزیر دارایی آلمان بر کاهش بودجه خدمات عمومی و هزینههای دولت تأکید داشت و صدراعظم آلمان او را برکنار کرد و در نتیجه کابینه ائتلافی که با رای پارلمان به قدرت رسیده بود از هم پاشید. «شولتس» پس از سقوط ائتلاف در ۶ نوامبر(16 آبان ) یک دولت اقلیت را رهبری میکرد. با توجه به این که قانون اساسی آلمان پس از جنگ جهانی دوم اجازه انحلال «بوندستاگ» (پارلمان آلمان) توسط خودش را نمیدهد، کسب رای اعتماد دوباره صدراعظم از نمایندگان پارلمان لازم بود. به همین دلیل شامگاه دوشنبه به وقت ایران نشست بوندستاگ برگزار شد اما «شولتش» نتوانست رای اعتماد را دوباره کسب کند و پارلمان رسماً رای اعتماد خود را از صدراعظم این کشور پس گرفت تا بحران سیاسی این کشور عمیقتر شود. یورونیوز در این باره نوشته است که، بوندستاگ در مجموع ۷۳۳ کرسی دارد و شولتز برای جلب رای اعتماد دوباره پارلمان باید ۳۶۷ رای به دست میآورد. بر اساس قوانین آلمان، رئیسجمهور آلمان تنها زمانی میتواند پارلمان را منحل و اعلام برگزاری انتخابات کند که صدراعظم به عنوان رئیس دولت فراخوان رأی اعتماد دهد و در پارلمان آرای لازم را به دست نیاورد. اولاف شولتس اواخر آبان برگزاری جلسه رأی اعتماد پارلمان به دولت خود در روز ۲۶ آذر را پذیرفته بود و دوشنبه با رأی منفی اکثریت مواجه شد... رهبران احزاب اصلی پس از ناکامی صدراعظم آلمان در کسب رای اعتماد پارلمان، پیشنهاد کردند که انتخابات پارلمانی در ۲۳ فوریه(5 اسفند) برگزار شود. شولتس قرار است تا زمان برگزاری انتخابات به عنوان رئیس دولت موقت به کار خود ادامه دهد....طبق گزارش نشریه «پولیتیکو»، با رأی عدم اعتماد پارلمان به شولتس، سیطره شکننده او ضعیفتر و راه برای یک انتخابات زودهنگام که انتظار میرود در آن شولتس شکست بخورد هموار شده است. بر اساس گزارشها این ششمین بار در تاریخ آلمان است که چنین رأیگیری برگزار شده و چهارمین بار است که رئیس کشور موفق به اخذ رأی اعتماد از پارلمان نمیشود. آخرین باری که صدراعظم آلمان رای اعتماد خود را از دست داد در سال ۲۰۰۵ و در زمان «گرهارد شرودر»، صدراعظم وقت سوسیال دموکرات بود که پس از آن، «آنگلا مرکل» رهبری آلمان را بر عهده گرفت و این کار را برای ۱۶ سال بعد ادامه داد.
گردش به راست در آلمان
نشریه انگلیسی «اکونومیست» اما پیشبینی کرده است که حزب راستیِ «دموکرات مسیحی» در انتخابات زودهنگام آلمان پیروز انتخابات خواهد شد. این نشریه از چرخش دولت آلمان به سمت راست خبر داد و پیشبینی کرد که «فریدریش مرز» رهبر حزب محافظه کار دموکرات مسیحی آلمان صدراعظم بعدی آلمان شود. این رسانه غربی، مقابله با مهاجران غیرقانونی، جذب سرمایهگذاری خارجی، تسهیل تزریق سرمایه به شرکتهای آلمانی و تقویت رفاه عمومی را از جمله برنامههای «مرز» عنوان کرد و افزود: اقتصاد آلمان در شش سال گذشته رشد اندکی داشته و صنایع بزرگ آلمان با مشکلاتی مثل قیمت بالای انرژی، مالیاتهای سنگین، دیوان سالاری و کمبود نیروی کار مواجه هستند و صنایع خودروسازی این کشور نیز نتوانستهاند با رشد سریع خودروهای برقی چینی رقابت کنند. این هفته نامه انگلیسی، حل مسئله «ترمز بدهی» را از دیگر چالشهای پیش روی دولت جدید آلمان معرفی کرد و نوشت: «مرز» و شرکایش در دولت ممکن است محدودیتهای ایجاد شده در حوزه ارائه وامهای دولتی را کاهش دهند تا سرمایهگذاری در حوزه زیرساختها و حوزه دفاعی افزایش یابد.