کد خبر: ۳۰۰۵۳۹
تاریخ انتشار : ۰۶ آذر ۱۴۰۳ - ۲۱:۲۵
در نشست تخصصی امنیت غذایی مطرح شد

هشدار نسبت به وابستگی شدید کشور در واردات نهاده‌های دام و طیور

 
 
 
سرویس اقتصادی-
معاون توسعه بازرگانی وزارت جهاد کشاورزی هشدار داد: از 
25 میلیون تن واردات محصولات کشاورزی، 17 میلیون تن مربوط به نهاده‌های دام و طیور است. 
به گزارش خبرنگار ما، احمد خانی نوذری در دومین نشست تخصصی یازدهمین همایش سالانه اقتصاد مقاومتی با عنوان «تنوع مبادی و اصلاح الگوی واردات غذای اساسی» درخصوص امنیت غذایی و حجم وابستگی کشور به خارج گفت: ایران ۱۲۰ تا ۱۳۰ میلیون تن محصول تولید می‌کند که سه چهارم آن زراعی و یک‌سوم آن باغی است اما نیاز کشور ۱۵۰ میلیون تن است؛ به طور متوسط ۲۵ میلیون تن وابستگی ما برای واردات کالاهای اساسی است اما سه چهار قلم آن ۱۶ تا 17 میلیون تن است. پس اولین چالش ما تنوع کم کالاهایی است که در سبد تامین نیاز ماست.
او با بیان اینکه مسئله دیگر ریسک وزنی چند قلم کالا با وابستگی زیاد است، افزود: بیش از ۹۰ درصد این سه چهار قلم که وابستگی زیاد داریم از طریق واردات تامین می‌شود. وقتی تمرکز را روی چند قلم کالا محدود قرار می‌دهید و ۹۰ درصد آن هم وابسته به واردات است که از کشورهای دوردست هم تأمین می‌شود این یک عملیات سنگین لجستیکی را می‌طلبد.
 فراموشی کشت فراسرزمینی
معاون توسعه بازرگانی وزارت جهاد کشاورزی افزود: ما در حال حاضر 
۱۰ میلیون تن ذرت، دانه و کنجاله سویا چهار میلیون و 500 تا پنج میلیون تن و جو تقریبا دو تا سه میلیون تن وارد می‌کنیم در صورتی که در کشورهای دیگر جایگزین‌های دیگری دارد.
خانی ادامه داد: ما به طور کلی در حوزه تأمین نیازمان برای تأمین محصولات پروتئینی مثل مرغ وابستگی سنگین به کنجاله سویا داریم در حالی که در کشورهای دیگر محصولات جایگزین کنجاله سویا در سبد نیاز خود گذاشته‌اند.  وی درخصوص کشت فراسرزمینی نیز گفت: در سال ۹۵ آیین‌نامه کشت فراسرزمینی تدوین و ابلاغ شده اما تاکنون تقریباً هیچ کالایی از طریق کشت فراسرزمینی وارد ایران نشده است.
خرید کالا از دوست با واسطه دشمن!
همچنین «صدرالله دولت»؛ مدیرعامل سابق شرکت پشتیبانی امور دام در این نشست گفت: ما ۷۰ مبدا ورودی داریم که پراکنش مناسبی در مرزهای کشور دارند. شاید ما از لحاظ کمی مبدا ورودی مشکلی نداریم و تعداد قابل قبولی است. چالش اصلی این است که زیرساخت تجاری در این مبادی ورودی توسعه پیدا نکرده است. در شمال چند مانع داریم که یکی تعداد کشتی‌ها و تعداد اسکله‌هاست. در دهه گذشته کمبود سیلو در شمال کشور باعث آزار تجار شده بود. بسیاری از پایانه‌های مرزی را می‌توانیم به بندر خشک تبدیل کنیم. 
او با اشاره به اینکه برخی از مبادی ورودی را باید تخصصی کرد، افزود: نگاه توسعه‌ای به پایانه‌های جنوبی مخصوصاً چابهار می‌تواند تجارت ما با پاکستان را عمق ببخشد. چرا باید برنج وارداتی از هند و پاکستان در بندر امام خمینی تخلیه شود. واردات از پاکستان را از راه زمینی و از هند را از طریق بندر چابهار انجام بدهیم. باید انگیزه ایجاد کرد که بخش خصوصی در این زمینه وارد شود.
مدیرعامل سابق شرکت پشتیبانی امور دام گفت: دو کشور بزرگ در تامین کالای اساسی برای ما روسیه و قزاقستان است. کشور برزیل ۳۰۰ میلیون تن ذرت و سویا تولید می‌کند اما در حال حاضر ما ۹۰ درصد کالاهای اساسی مورد نیاز خود را از کشورهای دوست با مباشرت کشور‌های دشمن خود وارد می‌کنیم!
دولت تاکید کرد: ۹۰ درصد همین کالاها از روسیه و برزیل قابل تامین است. چه دلیلی دارد محصولی که از برزیل تامین می‌کنیم با واسطه شرکت‌های اروپایی باشد. به استثنای سال ۹۸ که توانستیم یک میلیون تن با تهاتر از برزیل کالا وارد کنیم بعد از آن همواره از طریق شرکت‌های اروپایی وارد کرده‌ایم.