پس از هیاهو درباره اهمیت سلامت مردم صورت گرفت
دستور دولت برای سوزاندن مازوت در نیروگاهها!
در بند ششم مصوبه اخیر شورای اقتصاد درخصوص راهکارهای اضطراری و کوتاهمدت برای رفع ناترازی تولید و مصرف گاز طبیعی، دستور سوزاندن نفت کوره (مازوت) در ماههای سرد امسال به استانداریهای سراسر کشور داده شده است.
به گزارش نود اقتصادی، «حمید پورمحمدی» رئیس سازمان برنامه و بودجه مصوبات جلسه 24 آبان ماه شورای اقتصاد را ابلاغ کرد.
در این مصوبه خطاب به دستگاههای اجرائی آمده است: شورای اقتصاد در جلسه 14 آبان ماه گزارش سازمان برنامه و بودجه کشور درخصوص راهکارهای اضطراری و کوتاه مدت برای رفع ناترازی تولید و مصرف گاز طبیعی در ماههای سرد سال 1403 را بررسی و دستورالعمل آن به شرح زیر را تصویب کرد.
1- وزارت نفت با همکاری سازمان برنامه و بودجه کشور، وزارت امور اقتصادی و دارایی و وزارت صمت مکلف است در اسرع وقت تعرفههای جدید گاز بخش خانگی را با برخورداری از آثار بازدارنده مشهود برای مصارف نامتعارف و غیرضرور طراحی و جهت تصویب به هیئت وزیران ارائه نماید.
2- وزارت نفت از طریق شرکت ملی گاز ایران مکلف است ظرف مدت 15 روز از ابلاغ این مصوبه دستورالعمل و قرارداد موضوع توسعه شرکتهای کارور با هدف صرفهجویی در مصرف گاز را تهیه و ابلاغ نماید.
ضروری است در این دستورالعمل ساز و کارهای ارائه گواهی سپرده گاز با ویژگی قابلیت معامله در بورس یا واگذاری طی توافق دو جانبه و تضمین قراردادی عدم قطع در شرایط مدیریت مصرف در ازای تحقق صرفهجویی در مصرف گاز پیشبینی شود.
شرکت ملی گاز موظف است تا یک ماه پس از ابلاغ دستورالعمل فوق نسبت به انعقاد قرارداد با شرکتهای کارور اقدام نماید.
3- صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران موظف است با همکاری وزارت نفت و وزارت نیرو اقدامات لازم را برای فرهنگسازی در زمینه کاهش مصرف گاز طبیعی و برق در بخشهای مختلف در ماههای سرد سال 1403 به انجام رساند.
4- دستگاههای اجرائی با ابلاغ معاون اول رئیسجمهور مکلف به تعیین دمای آسایش و محدوده زمانی مصرف برای تجهیزات گرمایشی در ساختمانها و تأسیسات مربوطه در ماههای سرد سال هستند.
5- ابلاغ کاهش ساعات کاری واحدهای تجاری بزرگ، تعطیلی و یا کاهش ساعت کاری واحدهای آموزشی و اداری در شرایط اوج مصرف بر اساس مصوبه کارگروه تامین پایدار سوخت زمستانی سال 1403 انجام میپذیرد.
6- استانداریهای سراسر کشور با همکاری دادستانهای مراکز استان همکاری لازم جهت مصرف نفت کوره (مازوت) در نیروگاهها و صنایع توسط وزارت نفت را به عمل آورند.
کمبود سوخت، نیروگاهها را از کار انداخت
به گزارش خبرگزاری مهر، در حالی اخیراً «کرامت ویس کرمی» مدیرعامل شرکت پخش گفته است سوخت تحویلی بیشتر از سال گذشته بود که ابتدای مهرماه «ساناز جعفرزاده» مدیرکل برنامهریزی شرکت برق حرارتی در این راستا گفته بود امسال نسبت به سال گذشته شش درصد گاز کمتری دریافت شده است و این مسئله سبب شده مصرف گازوئیل حدود دو برابر سال گذشته شود.
جعفرزاده افزود: همچنین مصرف مازوت در نیروگاهها نیز تقریباً دو برابر سال گذشته است. از سویی دیگر برای سوخت زمستان یک ملاحظهای روی موجودی مخازن وجود دارد و تقریباً ۴۳ درصد مخازن خالیتر از سال گذشته است.
مدیرکل دفتر برنامهریزی و بهرهبرداری تولید شرکت برق حرارتی ادامه داد: سال گذشته در مجموع موجودی سوخت مخازن تقریباً به عدد ۸۸ درصد رسید، اما پیشبینی میشود تا پایان امسال این رقم به ۷۷ درصد برسد. اکنون موجودی مخازن نفت و گاز ۴۴ درصد است و ضرورت دارد محدودیتی که در تخصیص گاز نیروگاهی در شرکت ملی گاز وجود دارد، رفع شود.
تولید برق بیشتر با دریافت سوخت کمتر
«ناصر اسکندری» سرپرست معاونت راهبری تولید شرکت برق حرارتی هم در گفتوگویی با اشاره به اینکه از ابتدای سال تاکنون برق تولیدی نیروگاههای حرارتی نسبت به مدت مشابه سال گذشته دو درصد افزایش یافته است، افزود: این میزان افزایش تولید در حالی است که سوخت معادل مصرفی از سوی نیروگاهها برای تحقق این رقم تنها یک درصد بیشتر از سال گذشته بوده است.
وی با بیان اینکه سوخت اصلی تمامی نیروگاههای حرارتی کشور بر مبنای گاز طبیعی طراحی شده است، ادامه داد: نیروگاههای کشور امسال به صورت تجمیعی نسبت به سال گذشته پنج میلیارد مترمکعب گاز کمتری دریافت کردهاند و طبیعتاً این کمبود باید از طریق سوخت مایع (نفتگاز و نفتکوره) جبران شود.
اسکندری با تاکید بر اینکه ذخیره سوخت مایع نیروگاههای حرارتی در شرایط خوبی قرار ندارد، گفت: سال گذشته در این بازه زمانی موجودی مخازن سوخت مایع نیروگاهها حدود سه و دو دهم میلیارد لیتر بود اما این رقم در سال جاری با کاهش دو میلیارد لیتری به حدود یک و دو دهم میلیارد لیتر رسیده است.
مقصر شرکت پالایش و پخش فرآوردههای نفتی است
«مالک شریعتی»، عضو کمیسیون انرژی مجلس هم در گفتوگویی در این راستا گفت: قانون مانعزدایی از صنایع برق کشور که سال ۱۴۰۱ تصویب شده در ماده دو تکالیف وزارت نفت و وزارت نیرو را در حوزه تأمین سوخت نیروگاهها مشخص کرده است.
وی خاطرنشان کرد: وزارت نیرو گفته نسبت به کاهش ذخایر سوخت مایع نیروگاهها هشدار دادیم و از وزارت نفت خواستیم مخازن تکمیل شود چون میزان ذخایر سوخت مایع نیروگاهها عمدتاً گازوئیل و مازوت سوخت اضطراری است. ذخایر نسبت به سال قبل در همین مدت تقریباً نصف شده است و این یک هشدار جدی بود که در جلسات داده شد و قبلاً اعلام کردند این ذخایر کاهش یافته و باید تکمیل شود.
عضو کمیسیون انرژی ادامه داد: اتفاق دیگر این است که در تابستان امسال نیز قدری با وجود نزدیک به شش درصد تأمین گاز نیروگاهها کاهش یافته در حالیکه میزان تقاضای سالانه افزایش مییافت و حتی در زمان زمستان باید افزایش مصرف سوخت را داشته باشیم، مجبور شدیم در تابستان سوخت مایع استفاده کنیم. وی افزود: زمان اوج مصرف تابستان که گاز نباید مشکلی داشته باشد، گاز تأمین نشده یعنی وزارت نفت تأمین نکرده است، به هر دلیلی که وجود دارد که آنها میگویند ناترازی گاز داشتیم و بر اساس آن تابستان سوخت مایع استفاده شده است.
شریعتی با بیان اینکه این عدم یکپارچگی مدیریت، مشکل ایجاد کرده است، گفت: البته چون در گزارش کمیسیون ارائه کردند و پیشبینی از دو ماه قبل اعلام شده بود وزارت نفت باید تمهیداتی میداشت؛ تحلیل من این است که مقصر شرکت پالایش و پخش فرآوردههای نفتی است و اگر هم تولید داخل به اندازه کافی نبود باید نسبت به تصمیم در سطوح بالای کشور هشدار میدادند و اقدام میکردند و واردات گازوئیل اتفاق میافتاد، چون اورژانسیترین حالت بود؛ اما متأسفانه در این خصوص تدبیر نشده است.