پس از اتصال شبکه بانکی دو کشور
رسانههای خارجی: ایران و روسیه دلارزدایی را تقویت کردند
رسانههای خارجی درخصوص اتصال شبکه کارتهای بانکی ایران و روسیه گزارش دادند این دو کشور به منظور مقابله با تحریمهای آمریکا به دلارزدایی بیشتر در مبادلات تجاری روی آوردند.
به گزارش خبرگزاری فارس؛ پایگاه خبری الجزیره در گزارشی با عنوان «شبکه میر روسیه در ایران...آیا جایگزینی برای سیستم سوئیفت ایجاد خواهد کرد»؛ آورده است: مقابله با تحریمهای غرب همواره یکی از دغدغههای مشترک ایران و روسیه بوده است و موضوع کاهش تبعات تحریم بخش بزرگی از گفتوگوهای سران دو کشور را در سالهای گذشته به خود اختصاص داده است. تهران و مسکو پیوند سیستمهای بانکی را راهی مؤثر برای تسهیل مبادلات مالی دور از سیستم مالی جهانی سوئیفت یافتهاند.
بر اساس گزارش این رسانه قطری، حدود یک ماه پس از دیدار ولادیمیر پوتین، رئیسجمهور روسیه و آیتالله علی خامنهای، رهبر عالی ایران در تیرماه ۱۴۰۱ در تهران، دو طرف از آغاز معاملات فیمابین به ریال ایران و روبل روسیه خبر دادند و به دنبال آن هم تهران از حصول توافق برای یک سیستم مشترک پرداخت خبر داد.
روایت اروپاییها از امکان ایران در مقابله با تحریم
پایگاه خبری انگلیسی ایندیپندنت با تیتر «تهران و مسکو به دنبال رویارویی با تحریمهای غربی» نوشته است: «استفاده از کارتهای بانکی ایران در روسیه ممکن شده است» زیرا این موضوع با اتصال سیستمهای بانکی دو کشور در آخرین تلاش برای مقابله با تحریمهای غرب امکانپذیر شده است.
خبرگزاری فرانسه نیز با اعلام خبر اتصال شبکههای بانکی ایران و روسیه به یکدیگر آورده است: شبکه خبری جمهوری اسلامی ایران روز دوشنبه با پخش تصاویری از روند برداشت پول با استفاده از کارت بانکی ایرانی از دستگاهی در روسیه، از امکان استفاده از کارتهای بانکی ایرانی در روسیه خبر داد. این عملیات با اتصال شبکه ایرانی «شتاب» مورد استفاده بین بانکها با همتای روسی خود «میر» امکانپذیر شد.
این رسانه افزوده است: این طرح در سایر کشورهایی مانند عراق، افغانستان و ترکیه که روابط مالی و اجتماعی گستردهای با ایران دارند، اعمال خواهد شد.
عزم ایران و روسیه در برابر تحریمکنندگان
روزنامه الشرقالاوسط نیز آورده است: مسکو و تهران به طور رسمی روند اتصال سیستمهای پرداخت ملی خود را تکمیل کردهاند که به مسافران دو کشور اجازه میدهد از کارتهای اعتباری کشور خود برای خرید در ایران یا روسیه استفاده کنند.
این روزنامه افزوده است: ایرانیان در حال حاضر میتوانند در روسیه پول برداشت کنند و در آینده میتوانند از کارتهای خود برای خرید در فروشگاهها استفاده کنند؛ بهخصوص که ایران و روسیه هر دو به دنبال مقابله با عواقب تحریمها بر اقتصاد خود هستند.
خبرگزاریهای اسپوتنیک و ریانووستی روسیه و رسانههای دیگری نظیر المصری الیوم مصر، البیان امارات، 24 مغرب و... نیز این خبر را پوشش دادند.
بازتاب در رسانههای لبنانی و فلسطینی
پایگاه خبری عرب ۴۸ متعلق به فلسطینیان ساکن سرزمینهای اشغالی ۱۹۴۸ نیز گزارش داد، ایران و روسیه برای مقابله با تحریمهای غربی شبکههای بانکی خود را به یکدیگر متصل کردند.
وبگاه خبری المیادین نیز در خبری با عنوان «بهمنظور غلبه بر تحریمها سیستمهای بانکی ایران و روسیه به یکدیگر متصل شدند»، آورده است: دو کشور ایران و روسیه در جدیدترین تلاش خود برای مقابله با تحریمها توافق درخصوص اتصال شبکههای بانکی خود به یکدیگر را عملی کردند.
این رسانه عرب زبان افزوده است: دو کشور ایران و روسیه عزم خود را برای استفاده از ارزهای محلی در مبادلات دوجانبه و توسعه همکاریهای بانکی بهمنظور غلبه بر تحریمهای اعمال شده علیه خود و محدودکردن سلطه دلار آمریکا در معاملات مالی دوجانبه جزم کردهاند. ژوئن گذشته، تهران و مسکو توافقنامهای را برای تقویت همکاریهای خود در بخش بانکی امضا کردند.
العهد لبنان نیز در تیتری با عنوان «برای مقابله با تحریمها شبکههای بانکی ایران و روسیه به یکدیگر متصل شدند» آورده است: ایران و روسیه عزم خود را برای استفاده از ارزهای محلی در معاملات دوجانبه و توسعه همکاریهای بانکی بین دو کشور جزم کردهاند تا بر تحریمهای تحمیلی علیه هر دو کشور فائق آینده و سلطه دلار آمریکا در معاملات مالی دوجانبه را محدود کنند.
استقبال بخش خصوصی از اتصال «میر» و «شتاب»
اتصال شبکههای کارت بانکی ایران و روسیه با استقبال بخش خصوصی نیز مواجه شده است. «عبدالله مهاجر دارابی»؛ نایبرئیس اتاق بازرگانی ایران و روسیه در گفتوگو با ایسنا با بیان اینکه اتصال شبکههای پرداخت کارتی ایران و روسیه یک گام مثبت رو به جلو در راستای توسعه روابط بانکی طرفین است، افزود: اتصال این شبکه گام مهمی در فرآیند دلارزدایی است و امیدواریم در آینده و مراحل بعدی پروژه، در افزایش تجارت ایران و روسیه تاثیرگذار باشد. این حرکت مهم و تاثیرگذار با تلاش تیم قوی بانک مرکزی رقم خورد.
وی ادامه داد: این اقدام مثبت و خوبی است که بخش خصوصی از آن استقبال میکند. این کار در فازهای بعدی به ما در کشورهای اوراسیا و روسیه کمک میکند تا مشکلاتمان در انتقال منابع پولی به ایران حل شود. اتصال میر و شتاب به طور کلی باعث تقویت گردشگری هم میشود و به شرایط فعلی پولی و بانکی ایران نیز کمک میکند.
نایبرئیس اتاق بازرگانی ایران و روسیه تصریح کرد: درحال حاضر تاجر به روسیه صادرات انجام میدهد و در مقابل، دلار و روبل میگیرد ولی برای بازگشت پول به کشور با مشکل مواجه میشود و هزینههای زیادی در پی دارد؛ اما امیدواریم در فازهای بعدی این پروژه؛ این مشکلات نیز حل و فرآیند بازرگانی تسهیل شود.