kayhan.ir

کد خبر: ۲۹۹۲۳۲
تاریخ انتشار : ۱۸ آبان ۱۴۰۳ - ۱۹:۰۶
رئیس سابق سازمان برنامه و بودجه خبر داد

تخصیص 75 درصد از تسهیلات یک بانک خصوصی به زیرمجموعه

 

رئیس سابق سازمان برنامه و بودجه گفت: در سایه ضعف نظارت،‌ یک بانک خصوصی 75 درصد تسهیلات خود را به شرکت‌های زیرمجموعه‌اش داد.
به گزارش خبرگزاری فارس، «داود منظور» رئیس سابق سازمان برنامه‌وبودجه در صفحه شخصی خود در یکی از شبکه‌های اجتماعی نوشت: «عدالت در توزیع تسهیلات کلان از سوی بانک‌های خصوصی مستلزم نظارت و قاعده‌گذاری مؤثر از سوی مقام ناظر پولی است. تخصیص بیش از ۷۵ درصد از تسهیلات کلان یک بانک خصوصی به میزان ۴۰۰ همت به کمتر از ۳۰ سهام‌دار یا شرکت زیرمجموعه آن با چه منطقی قابل‌توجیه است؟
یکی از وظایف بانک مرکزی نظارت بر عملکرد بانک‌ها است که به وظایف بانکداری خود بپردازند. ‌برخی بانک‌ها علاوه‌بر این که به شرکت‌های زیر‌مجموعه خود وام می‌دهند، ‌برخی نیز در تبانی با یک بانک دوم،‌ به‌صورت ضربدری به شرکت‌های زیرمجموعه همدیگر وام می‌دهند و کارآفرینان و جوانان صاحب ایده از تسهیلات بانک محروم هستند.
برخی بانک‌ها نیز به‌جای پرداختن به کار تخصصی بانکداری، با دخالت در بازار مسکن و یا دلار به التهاب بازار می‌دمند و باعث افزایش قیمت این دارائی‌ها می‌شوند. بانک واسطه وجوه بین سپرده‌گذاران و وام‌گیرندگان است.»
زیان ۱۰ هزار میلیارد تومانی یک پاساژ!
گفتنی است هفته گذشته خبرگزاری دانشجو در گزارشی با اشاره به موضوعی در همین زمینه نوشت: اطلاعات تسهیلاتی که بانک آینده پرداخت کرده است، در صورت مالی این بانک در کدال به صورت سالانه منتشر می‌شود. هر بانک به‌طور کلی می‌تواند تا سه درصد سرمایه نظارتی به یک شرکت وابسته به خود مانند ایران‌مال، تسهیلات اعطا کند.
موضوع قابل توجه این است که سرمایه نظارتی بانک آینده در سال ۱۴۰۲، یک رقم منفی است. به عبارت دیگر این بانک سرمایه نظارتی منفی ۱۵۰ هزار میلیارد تومان را در صورت مالی خود به ثبت رسانده است؛ بنابراین بانک آینده در وضعیتی به سر می‌برد که عملا هیچ‌گونه تسهیلاتی اعم از تسهیلات کلان و اشخاص مرتبط نمی‌تواند اعطا کند!
در ادامه این گزارش آمده: این موضوع در حالی است که بانک آینده در سال گذشته به ایران‌مال بیش از ۹۵ هزار میلیارد تومان وام داده است. درواقع حدود ۷۰ درصد از تسهیلاتی که بانک آینده به شرکت‌ها و افراد وابسته به خود پرداخت کرده، نصیب مرکز خرید ایران‌مال شده است. این میزان از تسهیلات اعطایی، در صورت مالی بانک آینده ثبت شده است.
از طرف دیگر، به تازگی نیز گزارشی تحت عنوان «گزارش تعیین قیمت پایه سهام» در کدال و برای شرکت توسعه بین‌الملل ایران‌مال منتشر شده که در قسمتی از آن، به تسهیلاتی که این شرکت از بانک آینده دریافت کرده، اشاره شده است.
بر اساس این گزارش، اصل و سود تسهیلات دریافتی این شرکت از بانک آینده به حدود 124 هزار میلیارد تومان می‌رسد. به عبارت دیگر ایران مال بدهی حدود 124 هزار میلیارد تومانی به بانک آینده دارد که موظف به پرداخت آن است.
بررسی آمار و اطلاعات منتشر شده از سوی بانک مرکزی نیز حاکی از این است که بیش از ۹۵ درصد وام‌های پرداختی بانک آینده به شرکت ایران‌مال غیرجاری و معوق است؛ یعنی یا تاکنون ماه‌ها از پرداخت آن گذشته یا احتمالا دیگر بازپرداخت نخواهد شد.
موضوع مورد توجه دیگر در این گزارش این است که در سال‌های ۱۳۹۹ تا ۱۴۰۱، شرکت توسعه بین‌الملل ایران‌مال به ترتیب ۸۰۳ میلیارد، ۳۳۷۱ میلیارد و ۳۶۵۱ میلیارد تومان زیان ثبت کرده است.