kayhan.ir

کد خبر: ۲۹۹۱۰۰
تاریخ انتشار : ۱۵ آبان ۱۴۰۳ - ۲۱:۳۹
واکاوی تاریخ سینمای پس از انقلاب  / حکایت سینماتوگراف 2

جذب اقشار ‌گریزان از سینما 

 
 
 
سعید مستغاثی
 بخش هشتاد و دوم
فیلم «محمد رسول‌الله» (صلی الله علیه و آله) اقشاری از مردم ایران را به سینماها کشانید که سالها بلکه نزدیک به 3 دهه به سینما نرفته بودند. نگاهی به چهره‌ها و تیپ‌های اشخاص و مردمی که اغلب دسته جمعی و در سانس‌های مختلف در شهرهای گوناگون این مملکت به تماشای فیلم «محمد رسول‌الله» (صلی الله علیه و آله) رفتند، حکایت از همین واقعیت داشت که این فیلم پس از سالها، تماشاگران بالقوه و‌ گریزان از سینما (که اساس بحران سینمای ایران محسوب شده و سالیان دراز کارشناسان و اهالی این سینما با برگزاری همایش‌ها و میزگردها و مقالات و کتب و مجالس بی‌شمار سعی در حل آن داشتند) را به سالن‌های سینما کشانید و حداقل برای یک فیلم هم که شده، بحران دیرپای این سینما را حل کرد. بسیاری از کارشناسان و ناظران و اهالی سینما از این واقعه به عنوان آشتی مردم با سینما نام بردند.
سینماهایی که افتتاح یا بازگشایی شد
فیلم «محمد رسول‌الله» (صلی الله علیه و آله) باعث رونق، بازسازی و افتتاح و بازگشایی دهها سالن سینما در این سرزمین شد. یعنی همان که رویای بسیاری از فیلمسازان و مسئولین و کارشناسان سینما بوده و هست. 
بسیاری از شهرها که اصلا فاقد سالن سینما بودند، با اکران فیلم «محمد رسول‌الله» (صلی الله علیه و آله) شاهد افتتاح اولین سالن‌های سینما در شهر و دیار خود شدند و یا پس از سالها تعطیلی و رکود سالن سینمای شهر خود، ناظر بازگشایی و افتتاح آن گردیدند. به تیتر برخی اخبار که در روزهای اکران فیلم «محمد رسول‌الله» (صلی الله علیه و آله)، حکایت این افتتاح و بازگشایی‌ها داشت، توجه ‌نمایید:
افتتاح سینما دیجیتال سرخه با اکران فیلم «محمد رسول‌الله» (صلی الله علیه و آله)
اولین سینمای شرق هرمزگان، در آستانه بازگشایی، فیلم «محمد رسول‌الله» (صلی الله علیه و آله) در شهرستان میناب اکران شد.
سینما‌پرستو شهرستان دماوند پس از 12 سال تعطیلی با اکران فیلم «محمد رسول‌الله» (صلی الله علیه و آله) بازگشایی شد. این سینما از سال 1382 تعطیل بوده است.
بازگشایی تنها سینمای شهرستان تفت با فیلم «محمد رسول‌الله» (صلی الله علیه و آله) 
چراغ سینما‌هامون شهرستان زابل پس از سالها خاموشی با اکران فیلم «محمد رسول‌الله» (صلی الله علیه و آله) روشن شد. استقبال پر شور مردم، مسئولین شهر را شگفت زده کرد.
سینما دیجیتال بوکان با اکران فیلم «محمد رسول‌الله» (صلی الله علیه و آله) به بهره‌برداری رسید. در بوکان یک سینما وجود داشت که بیش از 15 سال تعطیل شده بود.
بازگشایی سینما عصر جدید اراک با فیلم «محمد رسول‌الله» (صلی اله علیه و آله) پس از تعمیرات اساسی.
سینما دیجیتال بندر ترکمن پس از دو دهه تعطیلی سینما در این شهر افتتاح شد.
فیلم «محمد رسول‌الله» (صلی الله علیه و آله) تنها سینمای تربت حیدریه را به نام سینمای اندیشه، بازگشایی کرد.
با فیلم «محمد رسول‌الله» (صلی الله علیه و آله) سینمایی در مرند افتتاح شد.
و....
و این همه ماجرا نبود، بیش از 120 سینما در شهرستان‌ها و 80 سینما در تهران به سیستم نمایش پیشرفته D و صدای دالبی مجهز شدند. 
سؤالی که پیش آمد این بود که تاکنون برای چند درصد سینماگران و سینمای ایران، شهرستان‌هایی همچون میناب و بوکان و مرند و زابل و بندر ترکمن و... اهمیت داشته است؟ چند نفر از این حضرات اصلا نام این شهرستان‌ها را شنیده‌اند؟! آیا در ساخت و تولید فیلم‌هایشان اساسا به این مردم هم فکر کرده‌اند؟! مسلّم اگر چنین بود، سالن‌های سینما در شهرستان‌های فوق زودتر از این زمان، افتتاح یا بازگشایی می‌شدند و یا اصلا تعطیل نمی‌گردیدند. آیا این سینماگران هیچ‌گاه از خود سؤال کرده‌اند که چرا تماشاگر زابلی و کرد و هرمزگانی و سرخه‌ای و ترکمن و کرمانشاهی و شهر کردی و الیگودرزی و بهشهری... از فیلم‌های آنها ‌گریزان است اما از فیلمی همچون «محمد رسول‌الله» (صلی الله علیه و آله) استقبال کرد؟ و مردم «کمیجان» در انتظار نمایش این فیلم بودند. آیا می‌دانید کمیجان در کجای این مملکت واقع است؟!!
لطفا از آن تحلیل‌های فضائی هم ارائه نکنید که درمورد باخت تیم خود بگویید مثلا 70 درصد، به دلیل اینکه زمین چمنش نامناسب بود و 60 درصد هم داور، ناداوری کرد و 30 درصد هم به خاطر تماشاگرنماها بود و 40-50 درصد هم به دلیل...! یعنی حساب درصد‌هایتان از 200–300 درصد هم فراتر برود!
...و سینماهایی که رونق گرفت و رکوردهایی که شکست
به اخبار زیر هم توجه فرمایید که در همان روزها در خبرگزاری‌ها و روزنامه‌ها و سایت‌های خبری انتشار یافت و خبر از استقبال شگفت‌انگیز مردم از فیلم «محمد رسول‌الله» (صلی الله علیه و آله) داشت:
آشتی مردم شهر قزوین با سینما با اکران فیلم «محمد رسول‌الله» (صلی الله و علیه و آله). فروش این فیلم در دو سینمای فعال شهر قزوین پس از کمتر از 40 روز رکورد زد و به رقمی بیش از 100 میلیون تومان رسید. خبرگزاری ایرنا در 15 مهرماه 1394 گزارش داد: «سالن‌های دو سینمای فعال قزوین با اکران عمومی فیلم «محمد رسول‌الله»(صلی الله علیه و آله) که آن را باید یکی از مهم‌ترین پروژه‌های دنیای اسلام نامید، پس از مدت‌ها رنگ شلوغی و رونق به خود دیده است که این موضوع یادآور روزهای طلایی سینما در این شهر و آشتی شهروندان آن با سینما است.»
فیلم «محمد رسول‌الله» (صلی الله علیه و آله) در کرمانشاه رکوردشکنی کرد. برخی از این استقبال به عنوان آشتی مردم کرمانشاه با سینما یاد می‌کنند. مسئول اکران فیلم در کرمانشاه گفت که در هیچ سانسی حتی یک صندلی هم خالی دیده نمی‌شد.
پیش فروش 10 هزار بلیط در کردستان. رکورد تماشاگر در سینما بهمن سنندج شکست. تمام صندلی‌ها پر است.
همه سینماهای کرمان فیلم «محمد رسول‌الله» (صلی الله علیه و آله) را نمایش می‌دهند.
فیلم «محمد رسول‌الله» (صلی الله علیه و آله) در سینما بهمن شهرکرد رکورد شکست.
فیلم «محمد رسول‌الله» (صلی الله علیه و آله) لرستانی‌های را با سینما آشتی داد.
سالن‌هایی در الیگودرز و کوهدشت و پلدختر و دلفان که فاقد سالن سینما هستند، به نمایش فیلم «محمد رسول‌الله» (صلی الله علیه و آله) اختصاص داده شد.
به گزارش ایرنا در تاریخ 10 شهریور، با نمایش فیلم «محمد رسول‌الله» (صلی الله علیه و آله)، رکورد فروش فیلم در تاریخ لرستان شکسته شد.
فروش قابل توجه فیلم «محمد رسول‌الله» (صلی الله علیه و آله) در سینما بهمن بهشهر که به سیستم D مجهز شده است.
بیش از 40 شهر با اکران فیلم «محمد رسول‌الله» (صلی الله علیه و آله) و به برکت این فیلم، دارای سالن سینما شدند.
آنچه آمد تنها بخشی از برکتی است که فیلم «محمد رسول‌الله» (صلی الله علیه و آله) برای سینمای ایران به ارمغان آورد. انشاالله با یاری خداوند و عنایت خود حضرت، مکر و کید دشمنان اسلام در هم شکند و چنین آثار ارزشمندی بیشتر و بیشتر به مرحله تولید رسیده و بتوانند جایگاه خود را در میان مخاطب جهانی نیز بیابند.