وزیر سابق فرهنگ و ارشاد اسلامی:
شخصیت آقای رئیسی تحولخواه بود
وزیر سابق فرهنگ و ارشاد اسلامی در مورد شخصیت شهید سید ابراهیم رئیسی اظهار داشت: جریان نخبگی و دانشگاهی و رسانهها مسئولیت دارند سیره نظری و عملی شهید رئیسی را تبیین کنند.
محمدمهدی اسماعیلی، وزیر اسبق فرهنگ و ارشاد اسلامی در گفتوگو با مهر درخصوص شهید رئیسی گفت: حاج آقا رئیسی شخصیت شناخته شده با بیش از ۴۰ سال خدمت در جمهوری اسلامی بود؛ از سال ۵۹ در سمتهای مهم قضائی حضور داشت و به جز دو مقطع ریاست جمهوری و تولیت آستان مقدس رضوی که حدود ۶ سال است، همه دوران خدمت شهید رئیسی در دستگاه قضائی سپری شد. به همین دلیل دستگاه قضائی که دستگاه نظارتی و خاصی است؛ ارتباطات عمومی در این دستگاه برای مسئولین مورد توقع نیست. اما آیتالله رئیسی یک شخصیت کاملاً مردمی بود و همزمان که در دستگاه قضائی بود امام جمعه مسجد بود. مسجد جعفری در حوالی پل گیشا و همین الان هم مامومین مسجد برای مراسم عزاداری و مذهبی به خانه شهید رئیسی میآیند. خیلی از مردم مسائل قضائی داشتند و به مقامات دسترسی نداشتند و اطلاع داشتند که آقای رئیسی در این مسجد نماز میخواند و برای رفع مشکلاتشان به او مراجعه میکردند. آقای رئیسی در مسجد تا ساعتها پس از اقامه نماز جماعت، پاسخگوی مردم بود و آنها را راهنمایی میکرد. وقتی به این محل بروید محلیها از این خاطرات فراوان دارند.
وی ادامه داد: اولین همکاری من به شکل رسمی با شهید رئیسی از آستان قدس رضوی شروع شد. وقتی او به آستان قدس رفت مجموعهای از بچههای جوان انقلابی و حزباللهی در آستان رشد کردند. سیاست شهید رئیسی در آستان قدس همیشه تحولی بود و آنجا را از یک مجموعه دست نیافتنی با انواع پروتکلها، به یک مجموعه خدماتی، فرهنگی و اجتماعی تبدیل کرد. به طور مثال ایشان یک طرحی به نام خادم یاری را اجرا کردند. خادمی حضرت امام رضا علیهالسلام آرزوی بسیاری از افراد بود و امکان تحقق برای همه وجود نداشت. با خادم یاری، پزشکی در سیستان و بلوچستان و یا مهندسی در خرمشهر، به مردم خدمت میکرد و ساعاتی از فعالیت خود را به نیت وقف برای امام رضا مشغول خدمت میشد.به این ترتیب ۲۰۰ هزار خادمیار شکل گرفت. مجموعه خدمات فرهنگی و اجتماعی ارائه کردند و بنیاد کرامت در همین فعالیتها راهاندازی شد.
وزیر اسبق سابق فرهنگ و ارشاد اسلامی تصریح کرد: شخصیت آقای رئیسی تحولخواه بود و طبیعتاً به دنبال این اتفاقها بود. یک بار به من گفت میخواهد مجموعهای را ایجاد کند که مسئولیتش با من باشد و آنچه را که مدنظرش بود به من گفت و من شرح وظایف برای آن کار نوشتم. به خاطر دارم ۲ جلسه دو ساعته برگزار کرد و کلمه به کلمه این شرح وظایف را بررسی کردیم. بعد گفت من ابا دارم که ساختار جدید ایجاد کنم. پیشنهاد کرد در ساختارهای موجود بررسی کند تا در ذیل همان فعالیت را ادامه دهم. حرفش این بود که به جای اینکه یک ساختار جدید مانند اندیشکده در آستان قدس راهاندازی کنیم که البته نظایری داشت و آقای رئیسی بیشتر مد نظرش این بود که بیشتر به خود تولیت خدمت کنیم و خدمات مشاورهای ارائه دهیم. به من گفت یک دفتر خدمات فرهنگی اجتماعی در ساختار تولیت آستان قدس رضوی وجود دارد که در آن زمان مدتها بود که بلاتصدی مانده بود. اینطور فعالیتهای فرهنگی برای من را در ذیل آن دفتر تعریف کرد. به این ترتیب دفتر تحقیقات فرهنگی و اجتماعی ایجاد شد و برای من حکم بلندبالایی صادر کرد و در ۱۵ سطر شرح وظایف دقیقی برای من نوشت. پس از آن در ساختمان نمایندگی آستان قدس رضوی در تهران مستقر شدم. به آنجا تمام کار ویژههایی که مربوط به شخص ایشان بود را آغاز کردیم.
شهید رئیسی بسیار متواضع بود
وی تصریح کرد: آقای رئیسی بسیار متواضع بود و هیچگاه از آموختن و مشورت گرفتن ابایی نداشت. این یک امتیاز مهم مدیریتی است. مانند برخی از مدیران نبود که اقیانوسی به عمق ۲ سانتیمتر باشد. ایشان اصرار داشت در هر موضوعی که وارد میشود کاملاً به مباحث کارشناسی موضوع مسلط شود. حرفهای مغرضانهای که برخی میگویند مبنا ندارد چرا که آقای رئیسی ۱۰ سال رئیس سازمان بازرسی کشور بود؛ میدانید که در سازمان بازرسی متناظر با هر حوزه اجرائی، یک حوزه نظارتی وجود دارد. مانند نفت، اقتصاد و... برای تمام بخشهای دولت و حتی خارج از دولت سازمان بازرسی قسمت مجزایی دارد.
رئیسی جامعالاطراف بود
اسماعیلی در ادامه اظهار داشت: من یاد این آیه از قرآن میافتم «یَا یَحْیَی خُذِ الْکِتَابَ بِقُوَّةٍ» این سبک کار آقای رئیسی جز از اشراف به مسائل برنمیآمد و من افتخار داشتم در کنار چنین شخصیت کم نظیری بودم. شما به توصیفات حضرت آقا نگاه کنید؛ ایشان که از روی احساس توصیف نمیکنند. ایشان فرمودند: «با همه رؤسای دولتها کار کردند؛ اما آقای رئیسی تراز را بالا برد و رئیسجمهور جامعالاطراف بودند».
وی با اشاره به توصیف رهبری درباره شهید رئیسی افزود: آقا [رهبر معظم انقلاب] وقتی شهادت میدهند که با تمام رؤسای جمهور بعد از خودشان کار کردهاند. ایشان با رئیس دولت و نخستوزیر پس از انقلاب نیز کار کردند، میگویند آقای رئیسی همه ترازها را بالا برد و جامعالاطراف بودند و ویژگیهای بینظیری برای آقای رئیسی توصیف میکنند. نشان میدهد که ایشان از چه عمق علمی و میدانی برخوردار بودند. من وقتی به این تجربه نگاه میکنم میبینم تجربهای که در این چند سال در کنار ایشان به دست آوردهایم. باید ۵ برابر این عمر میکردیم تا بخشی از این تجربه را کسب میکردیم تا این تجربه را کسب میکردیم و همه اینها به کنار آن رابطه عاطفی و شخصی که با ایشان داشتیم و او برای ما مثل یک کوه بود.
التهابات و دلخوریهای را به دیگران منتقل نمیکرد
وزیر اسبق فرهنگ و ارشاد اسلامی در پایان گفتوگو متذکر شد: ایشان به شدت غیررسانهای بودند به این معنا که مسائل را از خودشان به شخص دیگری منتقل نمیکردند. سینه گشادهای داشتند و سعهصدر داشتند و مسائل را حفظ میکردند و التهابات و دلخوریها را به دیگران منتقل نمیکردند. ما که برخی از آنها آگاه هستیم به همین مشی ایشان تلاش ما در همان دوره این بود که این موارد را در خودمان هضم کنیم و به عنوان مشکلاتی که در یک مأموریت مهم و بزرگ ممکن است پیش بیاید بپذیریم آن را بهانهای قرار نمیدادیم برای اینکه کار و مسئولیت ما دچار ضعف شود.