اظهارات معاون نظارت بانک مرکزی نشان داد
سر نخ نوسانات ارزی در شبکه بانکی و پرداختیارها
معاون تنظیمگری و نظارت بانک مرکزی گفت: در شرایط خاصی همچون بروز نوسان ارزی به روشنی مشاهده میشود که تراکنشهای انجام شده در چند حساب یا چند «پرداختیار» عملاً موجب بههمریختگی شبکه بانکی میشوند و متأسفانه بعضاً شبکه بانکی نیز در خدمت استمرار این بههمریختگی هستند.
به گزارش خبرگزاری فارس؛ «فرشاد محمدپور»، معاون تنظیمگری و نظارت بانک مرکزی در جلسه هماندیشی با رؤسای هیئتمدیره بانکها در زمینه بررسی مشکلات حوزه مبارزه با پولشویی، تأکید کرد: بانکها باید به صورت مستمر تراکنشهای مشکوک مشتریان خود را تحت رصد داشته باشد و بابت تراکنشهای نامتعارف از مشتریان خود توضیح بخواهند و در صورت عدم ارائه مدارک لازم از ارائه خدمت به این قبیل مشتریان خودداری کنند.
محمدپور در ادامه با اشاره به اینکه ادارات مبارزه با پولشویی بانکها، بازوی نظارتی بانک مرکزی هستند، از آنها درخواست کرد تا طی یک هفته آینده با تأیید هیئتمدیره خود گزارشی از اقدامات انجام شده در زمینه مبارزه با پولشویی را به بانک مرکزی ارائه دهند.
وی تأکید کرد: در این گزارش باید مشخص شود که بانکها طی یک سال گذشته چند نفر مظنون با تراکنش غیرعادی شناسایی کردهاند و همچنین عکسالعمل هیئتمدیره بانکها در این زمینه چه بوده است.
رقابت ناسالم میان برخی شعب
محمدپور با تقدیر از عملکرد بعضی از بانکها در زمینه نظارت و مبارزه با پولشویی تصریح کرد: در زمینه مبارزه با پولشویی و کنترل حسابهای غیرعادی بعضی از بانکها عملکرد مناسبی داشتهاند اما بعضی از بانکها نیاز به تقویت و حساسیت بیشتری دارند که به آنها اقدامات لازم را ابلاغ خواهیم کرد. قانون در این زمینه، بانک مرکزی را مکلف کرده که حتماً ورود پیدا کند.
وی افزود: متأسفانه برخی گزارشها حاکی از این امر است که وجود رقابت ناسالم میان برخی شعب بانکها موجب شده تا افرادی که به دلیل رفتارهای مشکوک از دریافت خدمات در بانکی محروم میشوند، بهراحتی در بانک دیگر افتتاح حساب میکند و به تخلفات خود ادامه دهند.
محمدپور با بیان اینکه در برخی موارد در شرایط خاص، تراکنشهای مشکوک در بانکها منجر به بروز اختلال در نظام پولی و ارزی کشور میشود، تأکید کرد: در شرایط خاصی همچون بروز نوسان ارزی به روشنی مشاهده میشود که تراکنشهای انجام شده در چند حساب یا چند «پرداختیار» عملاً موجب بههمریختگی شبکه بانکی میشوند و متأسفانه بعضاً شبکه بانکی نیز در خدمت این استمرار این بههمریختگی هستند.
وی خواستار نظارت دقیق بانکها بر عملکرد «لندتکها» و پرداختیارها از سوی بانکها شد و افزود: شرایط فعالیت این بخش در قانون تعیین شده است و شبکه بانکی باید با دقت بر فعالیت آنها نظارت داشته باشد.
شعب بانکها در پی تأمین منافع کوتاهمدت هستند
محمدپور در ادامه افزود: بانک مرکزی ابلاغیههایی در زمینه پرداختیاریها و نحوه کار با لندتکها داشته که لازم است شبکه بانکی به این ابلاغیه و چارچوبهایی که تعیین کرده اهمیت قائل باشد. لندتکها مزایای زیادی دارند اما باید به مقررات تعیین شده از سوی بانک مرکزی هم توجه داشته باشند. در این زمینه شبکه بانکی باید نظارت و توجه کافی داشته باشند. درباره پرداختیاریها هم همینطور است. علاوهبر بانک مرکزی، بانکها هم در ارتباط با پرداختیاریها نقش نظارتی دارند. وی با بیان اینکه هم اکنون هیچ شاخصی برای ارزیابی عملکرد رؤسای شعب در زمینه مبارزه با پولشویی و عدم ارائه خدمات مالی به مظنونین وجود ندارد، تصریح کرد: تمرکز اصلی در ارزیابی عملکرد رؤسای شعب بر جذب منابع است و به تراکنشهای مالی مشکوک کمتر توجه میشود.
محمدپور با تأکید بر لزوم تعریف شاخصهای مناسب در جهت شناسایی افراد مظنون با تراکنشهای غیرعادی گفت: شعب بانکها بیشتر در پی تأمین منافع کوتاهمدت و میانمدت هستند و شناسایی این افراد جزو وظایف اصلی بخشهای نظارتی و ادارات مبارزه با پولشویی است.