گام جدید دولت چهاردهم برای توقف مسکنسازی
اقساط آورده متقاضیان نهضت مسکن ۲۰۰ میلیون تومان میشود!
دولت چهاردهم از زمان آغاز بهکار بهصورت گام به گام و نرم در حال توقف نهضت ملی مسکن است و در تازهترین اقدام، یک مقام ارشد در وزارت راه و شهرسازی گفت: وزارت راه و شهرسازی در حال برنامهریزی برای افزایش اقساط آورده متقاضیان نهضت ملی مسکن به ۲۰۰ میلیون تومان است.
به گزارش اقتصاد معاصر، به نظر میرسد سناریوی تعطیلی طرح نهضت ملی مسکن از سوی مسئولان وزارت راه و شهرسازی دولت چهاردهم شفاف شده است و مسئولان این وزارتخانه که به نظر میرسد آنچنان هم کارهای نیستند و از سوی افراد در سایه (دچار تعارض منافع) مدیریت میشوند در برابر اجرای پروژههای نهضت ملی مسکن مقاومت میکنند و گام به گام و نرم در حال متوقف کردن آن هستند.
در تازهترین گام برای منصرف کردن متقاضیان نهضت ملی مسکن و پایان دادن به این طرح، یک مقام ارشد وزارت راه و شهرسازی گفت: «وزارت راه و شهرسازی به دنبال افزایش اقساط آورده متقاضیان نهضت ملی مسکن است؛ در حال حاضر هر سه تا چهار ماه یکبار، متقاضیان نهضت ملی مسکن باید ۴۰ میلیون تومان آورده واریز کنند اما دولت و وزارت راه و شهرسازی به دنبال افزایش اقساط آورده به ۲۰۰ میلیون تومان هستند.»
وزارت راه در طریق عباس آخوندی
بنابراین گزارش در آغاز نهضت ملی مسکن اعلام شد آورده متقاضیان طی هشت مرحله دریافت میشود تا مجموع مبلغ به ۳۲۰ میلیون تومان برسد. این در حالی بوده که امروز به دلایلی از جمله تورم، آورده متقاضیان نهضت ملی مسکن به حدود ۷۰۰ میلیون تومان افزایش یافته است. از سوی دیگر با توجه به اثرگذاری رشد تورم در نرخ مصالح ساختمانی، دستمزدها و... برآوردها حاکی از آورده حدود یک میلیارد تومانی بوده که با احتساب وام ۵۵۰ میلیون تومانی به بیش از یک میلیارد و 500 میلیون تومان افزایش مییابد.
قطعا افزایش اقساط آورده به ۲۰۰ میلیون تومان، طرح نهضت ملی مسکن را تحت تاثیر قرار داده و به انصراف گسترده متقاضیان و پایان این طرح، مانند مسکن مهر منجر خواهد شد. بنابراین، وزارت راه و شهرسازی دولت چهاردهم در حال پیمودن راه عباس آخوندی است و فرزانه صادق، صرفاً عنوان وزیر راه و شهرسازی را دارد.
فرزانه صادق؛ به عنوان وزیر راه و شهرسازی، اوایل مهر سال جاری، با انتقاد از عملکرد دولت قبل در ساخت پروژههای نهضت ملی مسکن گفته بود: «برای یک میلیون متقاضی نهضت ملی مسکن که در سامانه (saman) وزارت راه و شهرسازی ثبتنام کردهاند، باید مسکن تهیه شود. از این تعداد، ۷۵۰ هزار نفر مبالغی را واریز کردهاند. در بخش مسکن و تعهدی که به مردم داریم، شوخی نداریم و هیچ اهمالی در این خصوص پذیرفته نیست.»
ناتوانی یا نبود امکان ساخت؟
گفتنی است، مواضع کسانی که میگویند ساخت سالانه یک میلیون واحد مسکونی امکان ندارد شبیه ادعای بیژن زنگنه؛ وزیر نفت دولت روحانی است که گفت: «هرکسی توانست بیش از 200 هزار بشکه نفت بفروشد را جایگزین من کنید.» اما دولت سیزدهم فروش نفت را به حدود دو میلیون بشکه در روز هم رساند.
البته مدیران وزارت راه و شهرسازی دولت چهاردهم، به اندازه زنگنه هم شهامت اقرار به ناتوانی خود را ندارند. این در حالی است که مسکن نیمه صنعتی را در جهان، شش ماهه میسازند. در این بین حتی به نظر میرسد اعطای زمین رایگان و تسهیلات ارزان قیمت هم به سرنوشت نهضت ملی مسکن دچار شده است.
سکوت وزارت راه در برابر املاکیهای غیرمجاز
البته وزارت راه و شهرسازی دولت چهاردهم در امور دیگر هم ناتوانی خود را نشان داده است. در حالی وزارت راه و شهرسازی از سال گذشته به دنبال برخورد با املاکیهای غیرمجاز و بدون جواز در سطح شهر تهران است که آمارها نشان میدهد هنوز تعداد مشاوران املاک فاقد پروانه بسیار بالا است و بیتوجهی تیم جدید وزارت راه و شهرسازی به این موضوع میتواند عواقب خطرناکی داشته باشد.
گفتنی است، برخورد و پلمب مشاوران املاک بدون جواز از تیرماه پارسال سرعت خوبی گرفت به طوریکه مهرداد بذرپاش؛ وزیر راه و شهرسازی سابق با ابراز خشنودی از این اقدام اعلام کرد که «عدم داشتن مجوز برخی از مشاورین املاک، باعث رشد قیمت مسکن و اجارهبها میشود. بنابراین، مشاوران املاک بدون جواز پلمب خواهند شد و به برخورد با متخلفان ادامه خواهیم داد.» اما با شهادت رئیسجمهور و تغییر دولت، خبری از برخورد با مشاوران املاک بدون جواز نشد.
اگرچه «کیانوش گودرزی»؛ رئیس اتحادیه مشاوران املاک تهران در ۲۵ مهرماه تعداد بازرسان اتحادیه را حدود ۱۵۰ نفر اعلام کرده بود اما «داوود بیگی نژاد»؛ نایبرئیس اول این اتحادیه تعداد بازرسان را ۴۰۰ نفر اعلام کرد و افزود: «تعداد زیادی از مشاوران املاکی در تهران فعالیت میکنند، فاقد مجوز هستند.»