آمریکا
2هزار نفر در صف اعدام و محکومیتهای اشتباه
همهگیری محکومیتهای اشتباه در سیستم قضائی آمریکا بهعنوان بزرگترین زندانبان جهان، آسیبپذیرترین افراد را با نرخی نامتناسب در معرض اجرای احکام نادرست اعدام قرار میدهد.
به گزارش خبرگزاری میزان، آمریکا در میان کشورهای سراسر جهان بهعنوان بزرگترین دارنده جمعیت زندانی شناخته میشوند؛ جمعیت دو میلیونی زندانیان در آمریکا این کشور را به بزرگترین زندانبان جهان تبدیل کرده است و هزینه سالانه ۸۰میلیارد دلاری را به این کشور تحمیل میکند، اما این همه ماجرائی نیست که در زندانهای این کشور در جریان است.
براساس آمارها، در حال حاضر و در میانه مخالفت ادعایی آمریکا با مجازات اعدام، دوهزار آمریکایی در زندانهای این کشور در صف اعدام قرار دارند؛ از این تعداد ۴۰ مورد در صف اعدام فدرال و بقیه در صف اعدام ایالتی قرار دارند.
این آمار زمانی نگرانکنندهتر میشود که نتیجه بررسیهای انجامشده از سال ۱۹۷۳ در این کشور، از تبرئهشدن بیش از ۲۰۰ زندانی محکوم به اعدام خبر داده و اعلام کرد که نمیتواند اطلاعات دقیقی درباره افراد بیگناه اعدامشده در آمریکا ارائه کند.
براساس اعلام مرکز اطلاعرسانی مجازات اعدام، در حال حاضر، دوهزار و ۲۴۱ مرد و زن در سراسر آمریکا در انتظار اعدام ایالتی یا فدرال هستند؛ برخی از این پروندهها دهها سال قدمت دارند، مانند پرونده ویلیامز که ۲۳ سال پیش به اعدام محکوم شد.
۱۱ ایالت آمریکا ۴۸ مورد حکم اعدام را برای سال ۲۰۲۴ برنامهریزی کرده بودند؛ تاکنون ۱۶ مورد از این اعدامها اجرا شده است.
آنچه سبب شد تا بار دیگر موضوع اعدام افراد بیگناه در آمریکا در کانون بحثها قرار بگیرد، اعدام مارسلوس ویلیامز، شهروند آمریکایی سیاهپوست بیگناه در ۲۴ سپتامبر (سوم مهر) در ایالت میسوری و برنامهریزی برای اعدام قریبالوقوع رابرت رابرسون، یک شهروند آمریکایی سیاهپوست دیگر در ۱۷ اکتبر (۲۶ مهر) در ایالت تگزاس است.
کارشناسان تاکید دارند که واقعیت اجرای احکام اعدام در آمریکا متفاوت از باور عمومی درباره این نوع مجازات است؛ در حالی که مجازات اعدام اساسا برای مجازات بدترین مجرمان در نظر گرفته شده است، در آمریکا سویههای نژادی، دفاع قانونی ناکافی و شواهد غیرقابل اعتماد بهطور نامتناسبی آسیبپذیرترین افراد را هدف قرار میدهند.
محکومیتهای نادرست به اعدام در آمریکا ملغمهای از دلایل یادشده با تخلفات دادستانی است که به شکل مستمر عدالت را به قیمت جان افراد بیگناه منحرف میکند؛ از سال ۱۹۷۳، دستکم ۲۰۰ آمریکایی محکوم به اعدام تبرئه شدند؛ این افراد که به اشتباه به مجازات اعدام محکوم شدند، بهسختی توانستند از مجازات ناعادلانه فرار کنند.
در سالهای اخیر مجموعهای از محکومیتهای اشتباه در سیستم عدالت کیفری آمریکا آشکار شدند؛ این موارد بهخوبی نشان میدهند که افراد بیگناه زیادی که مرتکب جنایتی نشدهاند، در سیستم عدالت کیفری آمریکا به حبس و دیگر مجازاتها محکوم شده و به زندان فرستاده میشوند.
براساس آمارهای موجود، از سال ۱۹۸۹ تاکنون بیش از
سههزار و ۴۰۰ مورد تبرئه از محکومیتهای اشتباه در آمریکا وجود داشته است؛ نژاد در این محکومیتهای اشتباه نقش مهمی داشته است؛ در حال حاضر تیمهای مختلفی برای کشف موارد محکومیتهای اشتباه در سیستم عدالت کیفری آمریکا تلاش میکنند.
مبارزه برای تبرئه در سیستم عدالت کیفری آمریکا در جریان است و سیاهپوستان بهعنوان اصلیترین قربانیان این بحران هستند؛ نژادپرستی، شناسایی نادرست شاهد، اتهام کاذب، شواهد معیوب پزشکی قانونی، دفاع حقوقی ناکافی، سوءرفتار پلیس، سوءرفتار دادستانی، اعتراف دروغین و ناموفق بودن پلیس در کشف شواهد و موارد دیگر سبب میشود تا محکومیتهای اشتباه در سیستم عدالت کیفری آمریکا یک بحران جدی باشد.
پروژه ردیابی تبرئه دانشگاههای ارواین، دانشکده حقوق دانشگاه میشیگان و دانشکده حقوق دانشگاه ایالتی میشیگان از سال ۱۹۸۹ تاکنون دستکم سههزار و ۲۸۷ مورد تبرئه را ثبت کرده است.
سهم سیاهپوستان آمریکایی از این تعداد موارد محکومیتهای اشتباه حدود ۵۳ درصد است؛ این در حالی است که سیاهپوستان حدود ۱۳.۵درصد جمعیت آمریکا را تشکیل میدهند؛ سیاهپوستان در عین حال، حدود ۳۸درصد جمعیت زندانهای آمریکا را به خود اختصاص دادهاند.