حرکت پرشتاب به سوی بازارهای فرامرزی با تسهیل تجارت از طریق بریکس
ایران با پیوستن به کشورهای عضو بریکس و با تسهیل در تجارت و صادرات زمینه توسعه تراز تجاری را افزایش داده است و به سمت بازارهای فرامرزی حرکت میکند و حضور در شانزدهمین دوره اجلاس بریکس در همین راستا دنبال میشود.
به گزارش ایرنا، اکنون ایران، روسیه، برزیل، چین، هند، آفریقای جنوبی، مصر، اتیوپی و امارات متحده عربی اعضای گروه بریکس را تشکیل میدهند. در این میان، به گفته نایبرئیس شورای فدراسیون روسیه، عربستان سعودی همچنان در حال تصمیمگیری درباره عضویت در این گروه است.
تجارت کالایی گروه بریکس نیز مطابق آمارها در سال ۲۰۲۲ افزون بر سه تریلیون دلار بوده که ۱۸ درصـد تجـارت کالایی جهان را شامل میشود. ضمن اینکه نرخ رشد صادرات داخل بریکس از میانگین جهانی پیشی گرفته است.
اجلاس سالانه بریکس در کشورهای عضو برگزار میشود که بعد از برگزاری پانزدهمین اجلاس، ریاست دورهای سالانه بریکس در اول ژانویه ۲۰۲۴ (دیماه ۱۴۰۲) به روسیه واگذار شد و مسکو موضوعاتی در سه بخش شامل سیاست و امنیت، اقتصاد و مسائل مالی و روابط فرهنگی و بشردوستانه را در اولویت قرار داده است.
برنامههای مختلفی از سوی روسیه در مسکو با کشورهای عضو بریکس در حال برگزاری است که رویداد اصلی اجلاس سران بریکس در کازان در ۲۲ تا ۲۴ اکتبر (اول تا سوم آبان ۱۴۰۳) برگزار خواهد شد.
«سید روحالله لطیفی» سخنگوی کمیسیون توسعه تجارتخانه صمت در این باره گفته است که در پنجماهه نخست امسال نزدیک به ۳۷ میلیون تن کالا به ارزش 25 میلیارد و 100 میلیون دلار بین ایران و اعضای فعلی و جدید بریکس تبادل شد که 52 و چهار دهم درصد وزن و 57 و هفت دهم درصد کل تجارت خارجی ایران را به خود اختصاص داده است.
به گفته وی، در پنج ماه نخست امسال بیش از 70 میلیون تن کالای غیرنفتی به ارزش 43 و نیم میلیارد دلار بین ایران و کشورهای جهان تبادل شد که 36 و هشت دهم میلیون تن به ارزش ۲۵ میلیارد و ۱۰۹ میلیون دلار آن بین ایران و ۱۰ کشور عضو بریکس بوده است.
بر اساس گزارش سخنگوی کمیسیون توسعه تجارتخانه صمت، از کالاهای تبادل شده بین ایران و بریکس، 27 میلیون و 700 هزار تن کالای غیرنفتی به ارزش ۹ میلیارد و ۱۲۳ میلیون دلار، صادرات ایران به ۱۰ کشور بریکس پلاس بوده که ۵۰ درصد وزن و ۴۷ درصد ارزش کل صادرات کشورمان به دنیا را شامل میشده است.
لطیفی درخصوص مقاصد صادراتی ایران به کشورهای بریکس پلاس گفت که چین با خرید پنجمیلیارد و 600 میلیون دلار، امارات با دو میلیارد و 300 میلیون دلار، هند با ۸۴۵ میلیون دلار، روسیه با ۳۶۱ میلیون دلار و آفریقای جنوبی با 51 میلیون دلار، پنج مقصد اول صادرات کالاهای غیرنفتی ایران در بین ۱۰ عضو فعلی و جدید بریکس در پنج ماه نخست امسال بودند.
بر اساس گفته لطیفی، برزیل با خرید مستقیم یک میلیون و 200 هزار دلار، مصر با ۶۴۴ هزار دلار، اتیوپی با ۱۴۳ هزار دلار، عربستان با ۹۰ هزار دلار و آرژانتین با 41 هزار دلار، مقاصد ششم تا دهم صادرات کالاهای ایرانی به اعضای بریکس بودند.
سخنگوی سابق گمرک توضیح داد که از کل صادرات به اعضای فعلی و جدید، ۲۲.۲ میلیون تن کالا به ارزش شش میلیارد و 800 میلیون دلار صادرات ایران به پنج کشور عضو فعلی بریکس و ۵.۵ میلیون تن کالا به ارزش دو میلیارد و 300 میلیون دلار نیز به اعضای جدید بوده است.
لطیفی درخصوص واردات از اعضای فعلی و جدید بریکس، گفت که از کل واردات 14 و نیم میلیون تنی کالا به کشور به ارزش 24 میلیارد و 200 میلیون دلار، ۹ میلیون و ۱۲۸ هزار تن کالا به ارزش ۱۶ میلیارد دلار از اعضای قدیم و جدید بریکس بوده که ۶۳ درصد وزن و ۶۶ درصد ارزش واردات از این کشورها در پنجماهه امسال بوده که ۴.۴ میلیون تن کالا به ارزش ۸.۸ میلیارد دلار از اعضای فعلی بریکس بوده است.
درواقع ایران با پیوستن به کشورهای عضو بریکس و با تسهیل در تجارت و صادرات زمینه توسعه تراز تجاری را افزایش داده است و به سمت بازارهای فرامرزی حرکت میکند و حضور در شانزدهمین دوره اجلاس بریکس در همین راستا دنبال میشود.