اخبار ویژه
هاآرتص: اسرائیل در برابر ایران کوچک و آسیبپذیر است
رسانه عبری گزارش داد ایران توان جنگی طولانی و خونین را با اسرائیل دارد اما اسرائیل در مقابل ایران، کوچک و آسیبپذیر است و پس از یک سال جنگ با غزه، دچار خستگی شده است.
روزنامه هاآرتص به قلم تحلیلگر اطلاعاتی و نظامی خود «یوسی ملمان» و با اشاره به روند اقدامات تروریستی اسرائیل و ضربات راهبردی ایران نوشت: تاریخ گذشته نشان داده که ایرانیان، توانایی تابآوری در یک جنگ بسیار طولانی و خونین را دارند و اسرائیل بهرغم قدرت نظامیاش، همچنان کوچک و آسیبپذیر بوده و از یک سال درگیری خسته شده است.
در این باره، ایالات متحده هشدار شدیدی را به اسرائیل نسبت به حمله تلافیجویانه برای عملیات موشکی ایران داده است. اسرائیل باید دست از حملات تلافیجویانه بردارد و از آنها دور بماند، البته نه صرفا به خاطر هشدار و اعتراض طرف آمریکایی، بلکه ایران توان نظامی یک جنگ بسیار طولانی را دارد و اسرائیل در برابر آن آسیبپذیر است.
ایران توان نظامی بالایی دارد. بیایید تصور کنیم که شروع به هدف گرفتن اسرائیل کرده و هر روز ۲ موشک شلیک نماید. آن وقت اسرائیلیها هر روز باید دو بار به پناهگاهها میرفتند. مهمتر از زمان و نحوه واکنش اسرائیل به ایران، چگونگی خاتمه به جنگ نه تنها علیه ایران، بلکه غزه و حزبالله لبنان توسط رهبران اسرائیلی مهم است. اعتبار اسرائیل طی ماههای اخیر در حوزه اطلاعاتی با شکست مواجه شده و حتی خود جامعه اطلاعاتی اسرائیل هم قادر به توضیح درباره شکاف گسترده ایجادشده میان عملکرد آنها در هفتم اکتبر و عملکردشان در حین جنگ نیست. روشن است که اگر اسرائیل دست به حملاتی علیه تاسیسات نفتی ایران بزند، پاسخ ایران بهگونهای خواهد بود که برای تلآویو، یک بازی بسیار خطرناک به همراه خواهد داشت.
در همین حال، روزنامه انگلیسی گاردین نیز با اشاره به مشکلات اسرائیل نوشت: ذخایر دفاع هوائی اسرائیل، هم گران و پرهزینه و هم محدود است و با تداوم درگیری، اسرائیل در برابر حملات ایران آسیبپذیرتر میشود.
از سوی دیگر، روزنامه آمریکایی والاستریتژورنال در گزارش اختصاصی خاطر نشان کرد: ایران به وسیله دیپلماسی پنهان، پیامهایی را به برخی کشورهای عربی اطراف و متحدین آمریکا رسانده تا به آنها بفهماند که اگر مناطق حاکمیتی این کشورها برای حمله به ایران استفاده شود، برایشان گران تمام خواهد شد. برخی مقامات عرب گفتند کشورهایی که ایران آنها را تهدید کرده شامل اردن، امارات، عربستان و قطر است که میزبان نیروهای آمریکایی هستند. این کشورها هم به دولت بایدن گفتهاند که نمیخواهند زیرساختهای نظامی یا حریم هوائی آنها توسط آمریکا یا اسرائیل برای هر گونه عملیات علیه ایران استفاده شود. مقامات عرب گفتند در حالی که تهدیدهای ایران مبهم هستند، نگرانیهایی را ایجاد کردهاند که تأسیسات نفتی آنها- که مدتها توسط چتر امنیتی آمریکا محافظت میشد- ممکن است مورد اصابت قرار گیرد. همچنین ممکن است تأسیسات و نیروهای نظامی ایالات متحده در منطقه در معرض خطر قرار بگیرند.
خبرگزاری رویترز هم در تحلیلی از قول سه منبع در منطقه خاطر نشان کرد: کشورهای حاشیه خلیجفارس در حال لابیگری با واشنگتن هستند تا اسرائیل را از حمله به سایتهای نفتی ایران منع کند، چرا که آنها نگران هستند در صورت تشدید درگیری، تأسیسات نفتیشان زیر آتش نیروهای متحد تهران قرار بگیرند. آنها برای جلوگیری از گرفتار شدن، از پرواز اسرائیل بر فراز حریم هوائی خود برای هرگونه حمله به ایران خودداری کرده و این را به اطلاع واشنگتن رساندهاند.
«طارق رئوف» رئیس سابق بخش شفافسازی آژانس بینالمللی انرژی اتمی هم به تابناک گفت که هرگونه تهدید تأسیسات هستهای، ایران را به تولید بمب اتمی میکشاند و تأسیسات نفتی منطقه هم احتمالا تهدید میشوند.
قبحزدایی از شُرب خمر در روزنامه رئیس شورای اطلاعرسانی دولت!
اینکه چرا روزنامه اعتماد خط اتهامزنی به نظام را به عهده گرفته شاید به علت پشت گرمی این روزنامه به رئیس شورای اطلاعرسانی دولت باشد.
برخی نشریات زنجیرهای در صدد قبحزدایی از شرب خمر را دارند و هر چند وقت یکبار، یکی از آنها مطالبی را برای عادی انگاری ارتکاب این حرام الهی و زائلکننده عقل منتشر میکند. تکرار و توالی این کار در نشریات مذکور، احتمال اتفاقی بودن را منتفی نموده و نشان میدهد که ماموریت مشترکی به این نشریات زنجیرهای غربگرا سپرده شده است.
پس از روزنامه شرق و سازندگی، این بار نوبت به اعتماد رسید تا شرب خمر را از لیست جرمهای اخلاقی خارج کند. این روزنامه نوشت: «به نهادهای امنيتی توصيه ميكنند كه به جای تمركز بر جرمانگاری اين فاجعه، برای شناسايی دستهای پشت پردهای كه میخواهد با مسموم كردن مصرفكنندگان مشروبات الكلی، امنيت ملی را زير سؤال برده يا حتی مديريت دولت را خدشهدار كند، اقدام كنند.»
به گزارش جهان نیوز، پیش از این نیز برخی دیگر از روزنامههای مدعی اصلاحطلبی به موضوع مسمویتهای ناشی از مصرف مشروبات الکلی پرداخته و دلیل اصلی آن را، نه اشتباهات و رفتارهای خارج از عرف و غیراخلافی برخی افراد، بلکه ناشی از مشکلات قانونی معرفی کرده بودند. حالا هم اعتماد مصمومیتهای الکلی را ناشی ازجرم انگاری آن میداند(!) این روزنامه سپس به سراغ یک درمانگر اعتیاد بینام و نشان رفته و از زبان او میگوید: «فاجعه اخير، بايد فراتر از خطای انسانی ارزيابی بشه چون چنين اتفاقی، فرضيه بيوتروريسم رو ايجاد میكنه و ورود دستگاه امنيتی به چنين وضعی، ضروريه».
این روزنامه بدون آنکه نامی از این به اصطلاح کارشناس بیاورد، با کلیدواژه بیوتروریسم، افکارعمومی را هدف قرار میدهد. آن هم در شرایطی که تهدیدهای بیرونی، لزوم انسجام ملی و آرامش روانی جامعه را بیش از پیش ضروری کرده است.
اعتماد سپس به سراغ یک درمانگر دیگر اعتیاد رفته و از زبان او، انگشت اتهام را به گونهای به سوی افراد ناشناس میگیرد تا مخاطبانش به نظام بدبین بشوند: «مسموميت مواد غذايی و آشاميدنی؛ چه حلال و چه حرام و چه غيرقانونی و چه قانونی، ناشی از اشتباهات تكنيكی و اجتنابناپذيره ولی وقتی مسموميت و نتايج فاجعهبارش با اين گستردگی و اين حجم از خسارت ملی رو تحليل ميكنيم، متوجه میشيم كه چنين اتفاقي واقعا عادی و تصادفی نيست و شايد غرضورزیهايی پشت قضيه است و به همين دليل، لازمه كه دولت و نهادهای امنيتی و نظارتی اين فاجعه رو پيگيری كنن. متاسفانه اين فجايع، بیسابقه نيست ولی در هر بار، بعد از فروكش كردن جو خبری، ريشهيابی و كالبدشكافی فاجعه متوقف شده و به دستگيری چند مقصر بسنده كرديم. مصرف الكل، واقعيت جامعه است و قابل انكار نيست و بنابراين، بايد با اقداماتي از آسيبزايي مصرف الكل جلوگيری بشه چون اين آسيبها، فقط متوجه مصرفكننده نيست بلكه متوجه فرزندان و همسران مصرفكننده هم هست.»
جالب اینجاست که این روزنامه به سراغ یک تولیدکننده مشروبات الکلی (باز هم بینام و نشان) هم رفته و از قول وی مینویسد: «اين اتفاق، كار كاسب نيست. كاسب، آدميه كه سالها توليد و عرضه داشته و اسمش و كيفيت جنسش به يک برند تبديل ميشه. كاسب میدونه كه كار غيرقانونی میكنه چون در ايران، توليد و عرضه مشروب، غيرقانونيه؛ ولی كاسب آدمكش نيست. بين فروشندهها و توليدكنندههای مشروب، خلافكارهای خطرناک خيلی زياده ولی هيچ كدومشون به خاطر رقابت يا حذف همديگه، مشتریشون رو نمیكشن.»
روزنامه اعتماد به صاحب امتیازی آقای حضرتی در جریان آشوبهای 1401 نیز آتش بیار معرکه بود. حالا که او به ریاست اطلاعرسانی دولت رسیده است، بازهم اعتماد دست از اتهام زدن به نظام برنداشته و روزنامه متبوعش همچنان بر افکارعمومی میتازد و مردم را علیه بخشهایی از نظام بدبین میکند.
یدیعوت آحارونوت: اسرائیل سختترین شرایط اقتصادی را تجربه میکند
«در یک سالی که از جنگ غزه گذشته، سرمایهگذاری اقتصادی در اسرائیل کاهش یافته و فناوریهای پیشرفته در یک بحران عمیق قرار گرفته است».
این خبر را روزنامه یدیعوت آحارونوت منتشر کرده و نوشت: جنگ، یکساله شد و اسرائیل شاهد یکی از سختترین شرایط اقتصادی بوده که تاکنون تجربه کرده است. طی یک سال اخیر برای اولینبار، رتبه اعتباری اسرائیل بیش از یک سطح کاهش پیدا کرد، وضعیت اقتصادی خانوارها و مشاغل بدتر شد، رشد منفی اقتصادی اسرائیل منفی شد و کسری بودجه و تورم را شاهد هستیم. در یک سالی که از جنگ گذشته، سرمایهگذاری اقتصادی در اسرائیل کاهش یافته و فناوریهای پیشرفته در یک بحران عمیق قرار گرفته است.
در آغاز سیزدهمین ماه جنگ، آمار اقتصادی دولت اسرائیل خوب به نظر نمیرسد، در حالی که تا به امروز دولت عملاً هیچ کاری برای مبارزه با بحران شدید اقتصادی انجام نداده است. دولت نتانیاهو نه برای جلوگیری از رشد عظیم کسری بودجه، اقدامی کرده و نه کاری برای جلوگیری از رکود اقتصادی انجام داده است. اسرائیل امروز تقریباً تنها کشوری در جهان است که تورم در آن در حال افزایش است.
همزمان با افزایش شدید هزینههای امنیتی و تامین مالی مستمر حدود 80هزار آواره از شمال و جنوب و نیاز به جبران خسارتهای تجاری و تامین مالی خسارات هنگفت ناشی از شلیک موشکها و پهپادها، افزایش کسری بودجه دولت بسیار فراتر از انتظارات خزانهداری تخمین زده میشود. وزارت خزانهداری معتقد است که کسری 6.6درصدی در سال جاری و 4درصدی در سال آینده را شاهد خواهیم بود اما این پیشبینی از سوی تمامی کارشناسان و همچنین اقتصاددانان شرکتهای رتبهبندی اعتبار کاملاً رد شده است.
بحران شدید اقتصادی قبل از هر چیز در کسری بودجه دولتی مشهود است که به سرعت از نرخ تنها 1.5درصد در سپتامبر 2023 به 8.4 درصد در آگوست 2024 جهش پیدا کرد. هر درصد تولید ناخالص داخلی در حال حاضر حدود 20میلیارد شِکِل ارزش دارد و انتظار میرود ادامه افزایش کسری، دولت را به انجام اقدامات دشواری مانند افزایش مالیات و کاهش در هزینههای جاری در سال 2025 ملزم کند.
پیشبینی میشود در سال 2024، بودجه دفاعی به حدود 7 درصد از تولید ناخالص داخلی اسرائیل برسد که دو برابر سال 2022 و حدود 2 درصد بیشتر از سال 2023 تا زمان وقوع جنگ است. بر اساس برآوردها، هزینه جنگ در حال حاضر به حدود 300میلیارد شکل میرسد که نیمی از بودجه سالانه پیشبینیشده برای سال 2025 است. خطری که اکنون وجود دارد سقوط رتبه اعتباری در سال 2025 است که میتواند اسرائیل را پایینتر از پرو، تایلند و قزاقستان قرار دهد. این نشان میدهد که اسرائیل در حوزه اقتصادی و در جنگ یک سال گذشته شکست خورده است و دولت باید برای جبران آن، فکری اساسی بکند.
نشنالاینترست: توهمات نتانیاهو مایه شکست آمریکا و پیروزی ایران است
نخستوزیر اسرائیل درباره تشکیل خاورمیانه جدید دچار توهم شده است. سالها تلاش او برای حذف مردم فلسطین، دستاوردی جز ماجرای انفجار هفتم اکتبر نداشت. این خطاست که اقدامات اخیر در تشدید خشونت و ترور در منطقه به مثابه فرصتی تاریخی برای ایجاد یک نظم منطقهای جدید به نفع اسرائیل تصور شود. متاسفانه تاریخ در حال تکرار است و ایران و محور مقاومت، همچنان قدرتمند باقی خواهند ماند.
این تحلیل را نشریه آمریکایی نشنالاینترست در ارزیابی توهمات پایانناپذیر بنیامین نتانیاهو منتشر کرد. نتانیاهو به تازگی از خاورمیانه جدید و رستاخیز بزرگ در منطقه سخن گفته است. اما نشنالاینترست با رد این ادعاها نوشت: آریل شارون وزیر جنگ اسرائیل در سال ۱۹۸۲، نظریه نظم جدید در خاورمیانه را مطرح کرد که بر مبنای آن باید یک دولت غربگرا بر لبنان حاکم میشد. تصور اسرائیل این بود که حمله به لبنان، موجب نابودی سازمان آزادیبخش فلسطین خواهد شد و امنیت اسرائیل را تضمین خواهد کرد. شیمون پرز و توماس فریدمن (تحلیلگر نیویورکتایمز) هم وعده خاورمیانه جدید را پس از امضای توافق اسلو در سال ۱۹۹۳ دادند. تصور میشد که فلسطینیها به جای نبرد علیه اسرائیل، با آنها همکاری میکنند و آزادیخواهی و مبارزه با اشغالگری فلسطینیان برای همیشه به پایان خواهد رسید. سپس با حمله آمریکا به عراق، طرح خاورمیانه جدید مطرح شد. پس از امضای پیمان ابراهیم در سال ۲۰۲۰ هم به نظر میرسید که با یک خاورمیانه جدید روبهرو خواهیم بود؛ توافقی که در پی عادیسازی روابط کشورهای عربی- اسلامی با اسرائیل بود. این طرح که با عادیسازی روابط امارات و بحرین با اسرائیل آغاز شد و هدف اصلی آن مقابله با نفوذ و قدرت ایران بود.
اکنون، اسرائیل درصدد است از طریق ضربهزدن به ایران و محور مقاومت، نظم جدید منطقهای را حاکم کند، لبنان را به کشوری عاری از حزبالله تبدیل کند، نفوذ منطقهای ایران را کاهش دهد و زمینه را برای عادیسازی روابط با عربستان فراهم کند.
نخستوزیر اسرائیل اخیرا در پیامی به مردم ایران، چشمانداز مطلوب خود را ترسیم کرد. رویاپردازی در مورد مسائل ناممکن ایراد ندارد. اما چالش اصلی این است که برخی از سیاستمداران با مطرح کردن ایدههای متوهمانه، عملا هزینههای سنگینی را به مردم خود تحمیل میکنند. چنان که باید گفت راه جهنم با آرزوهای خوب هموار میشود!»
دیدیم که رویاهای آریل شارون، به جنگی طولانی و فاجعهبار در لبنان ختم شد و نهایتا اسرائیل را به باتلاقی فاجعهبار کشاند و سپس وقوع انتفاضه اول در سال ۱۹۸۷ را دیدیم. توافق اسلو در سال ۱۹۹۳ انتظاراتی را در مورد تحقق صلح در منطقه ایجاد کرد که هیچکدام رنگ واقعیت به خود نگرفتند. سپس، بیل کلینتون رئیسجمهور آمریکا در قالب توافق کمپ دیوید در سال ۱۹۹۹ کوشید نظم جدیدی را در خاورمیانه تاسیس کند که آن هم به انتفاضه دوم انجامید. در سال ۲۰۰۵ هم، چنان عرصه بر شارون تنگ شد که مجبور شد از نوار غزه عقبنشینی کند.
حمله به عراق، یک فاجعه بزرگ در تاریخ بشر بود و مداخله نظامی در افغانستان نیز به بینتیجهترین جنگ تاریخ آمریکا تبدیل شد. این جنگها موجب شدند موازنه قدرت در خاورمیانه تغییر کند و به ایران اجازه دهد تا به عنوان یک قدرت مهم و بزرگ منطقهای ظاهر شود؛ در ادامه نیز محور مقاومت شکل گرفت.
اقدامات سالهای گذشته نتانیاهو برای حذف مردم فلسطین دستاوردی غیر از ماجرای انفجار 7 اکتبر نداشت و ایران و متحدانش در موقعیت برندگان قرار گرفتند. خطاست اگر اقدامات اسرائیل در تشدید خشونت و ترور در منطقه را فرصتی تاریخی برای ایجاد نظم منطقهای جدید بدانیم. متاسفانه تاریخ در حال تکرارشدن است. حزبالله لبنان در ادامه راه یک بازیگر نظامی و سیاسی قدرتمند باقی خواهد ماند. اسرائیل هم یقینا در موقعیتی نیست که بخواهد از شکست ایران سخن بگوید. اقدام تهاجمی علیه ایران و سایت نظامی و یا هستهای آن، بدون تردید منجر به یک جنگ گسترده منطقهای خواهد شد که در نهایت پای آمریکا را نیز به معرکه باز خواهد کرد. در این صورت، بر شدت حملات علیه سایتهای نظامی و منافع آمریکا اضافه خواهد شد و یقینا به روند خروج آمریکا از خاورمیانه را سرعت خواهد بخشید؛ رویدادی که کاملا به نفع ایران است.