استفتاء از رهبر معظم انقلاب اسلامی
انتشار اخبار موثق غیر اخلاقی
س) آیا میتوان اخبار موثق درخصوص اعمال غیر اخلاقی در روابط جنسی را منتشر کرد؟
ج) نشر اخبار اعمال غیر اخلاقی در روابط جنسی چون مصداق اشاعه فحشا است؛ جایز نیست.
تنظیم خبر براساس احساس و باور فردی
س) آیا میتوان در تنظیم اخبار، اطلاعاتی را که نسبت به صحت آنها اطلاع کامل نداریم و بر اساس احساس فردی به مواردی که باور داریم به کار ببریم؟
ج) صرف احساس و باور فردی نمیتواند مبنا و منبع خبر قرار گیرد و در صورت عدم اطلاع کافی و یا عدم اطمینان به منبع خبر، نشر خبر جایز نیست.
نشر اطلاعات غیر موثق
به صرف مفید بودن آن برای نظام اسلامی
س) آیا میتوان اطلاعاتی که نسبت به عدم صحت آن یقین داریم اما فرض صحت آن را برای نظام مفید میدانیم منتشر کنیم؟
ج) صرف مفید بودن خبر برای نظام اسلامی مجوز نشر آن نیست؛ به ویژه آنکه در صورت آشکار شدن کذب خبر، ضرر حاصل از آنچه بسا جبران ناپذیر باشد.
نبش قبر قدیمی
س)
۱. در قبر عمویم- که ۳۳سال از آن میگذرد- میخواهیم میت جدید دفن کنیم؛ میگویند تا استخوانها نپوسیده است، نمیشود و مستلزم نبش قبر است تا دیده شود؛ آیا نبش جایز است؟
۲. اگر مقداری باز کنیم و معلوم شود مقداری یا تکهای از استخوان است باید صرف نظر کرد و پوشاند یا اینکه چون باز شده میتوان کلاً باز کرد و استخوان را پایینتر یا در مکان دیگر دفن کرد و طبقات قبر را برای میت جدید بازسازی نمود؟
۳. آیا برای آن قبر باید هزینه مجدد به هیئت امنای امامزاده یا اوقاف داد؟ آیا شخصاً میتوانیم انجام دهیم یا اینکه هیئت امنا و اوقاف میتوانند جلوگیری کنند یا خیر؟
ج)
1. اگر اطمینان ندارید که بدن میت از بین رفته و پوسیده و خاک شده است، نبش قبر هر چند برای بررسی جسد، جایز نیست.
2. اگر نبش قبر انجام شود و بدن میت مسلمان یا استخوانهای آن که هنوز پوسیده نشدهاند آشکار شود، واجب است دوباره فوراً دفن شوند که در این هنگام دفن میت دیگر در آن قبر منعی ندارد.
3. اگر زمین موقوفه است، دفن اموات باید تحت نظر متولی موقوفه انجام شود و در صورتی که برای قبرستان خدماتی انجام میشود، متولی قبرستان میتواند بابت خدمات، طبق مقررات، مبلغی دریافت کند.
تطهیر کف چوبی خانه
س) آیا کفِ چوبی خانه که نجس شده با آب متصل به کر، تطهیر میشود؟
ج) پس از برطرف شدن عین نجاست با یک بار شستن با آب متصل به کرّ، پاک میشود؛ البته اگر نجاست به چوب نفوذ کرده باشد فقط ظاهر آن پاک میشود.
وام قرضالحسنۀ مشروط
س) بنده برای گرفتن وام (قرض)، ۵۰ میلیون تومان در بانک قرضالحسنه سپرده گذاری کردم و شرط شده که بعد از چند ماه میتوانم دو برابر پولم (یعنی ۱۰۰ میلیون با سود ۴ درصد) وام بگیرم و اینکه حق برداشت ۵۰ میلیون را تا پرداخت تمام اقساط وام نخواهم داشت؛ آیا این وام از نظر شرعی اشکال ندارد؟
ج) اگر دادن مبلغی به صندوق به این عنوان باشد که آن پول برای مدتی نزد صندوق به صورت قرض بماند به این شرط که صندوق هم پس از آن مدت، وامی در اختیار شما قرار دهد یا وام، مشروط به سپرده گذاری قبلی یا مشروط به انسداد مبلغی نزد بانک باشد، ربا و حرام است، هرچند اصل وام (قرض) صحیح است.
نشستن و راه رفتن روی قبر
س)راه رفتن یا نشستن بر روی قبور شهدا که منقّش به عکس شهید است، چه حکمی دارد؟
ج) فی نفسه اشکالی ندارد؛ هر چند نشستن بر روی قبر مکروه است.