جهان
خشکترین سال رودخانهها در ۳ دهه اخیر
طبق گزارش آژانس هواشناسی سازمان ملل، سال گذشته میلادی (۲۰۲۳) جریان رودخانهها در سراسر جهان در بحبوحه گرمای بیسابقه به پایینترین حد رسید.
به گزارش ایسنا، بر اساس گزارش وضعیت منابع آب جهانی که توسط سازمان جهانی هواشناسی (WMO) در روز دوشنبه منتشر شد، تنش شدیدی بر ذخایر جهانی آب، با ۵ سال متوالی جریان کمتر از حد نرمال در رودخانهها و ورودی مخازن وجود داشته است.
این گزارش بر اساس دادههای مربوط به ۳۳ سال قبل نشان داد که خشکسالیهای طولانی جریان رودخانهها را در بخشهای بزرگی از آمریکایشمالی، مرکزی و جنوبی کاهش میدهد و حوضه رودخانههای میسیسیپی و آمازون در سال ۲۰۲۳ سطح پایین آب را گزارش کردند.
این گزارش میافزاید: حوضه رودخانه گنگ و مکونگ نیز شرایط کمتر از حد متوسط را تجربه کرد. به طور کلی ۵۰درصد از حوضههای آبریز جهانی شرایط غیرعادی را نشان میدهند که اکثر آنها با کمبود آب مواجه بودند و دسترسی به آب برای کشاورزی و صنعت را کاهش میدهند.
دبیرکل سازمان جهانی هواشناسی در یک نشست خبری در ژنو به خبرنگاران گفت: آب در حال تبدیل شدن به گویاترین «شاخصِ زمانِ پریشانیِ آب و هوایی» ما است و با این حال به عنوان یک جامعه جهانی، ما برای محافظت از این ذخایر اقدامی انجام نمیدهیم.
«سلست سائولو»، هشدار داد که چرخههای آب به دلیل تغییرات آب و هوائی نامنظمتر میشوند و خواستار افزایش نظارت هیدرولوژیکی برای ردیابی و واکنش به تغییرات شد.
آژانس هواشناسی با استناد به ارقام UN-Water میگوید که حدود ۳.۶میلیارد نفر دستکم برای یک ماه در سال با دسترسی ناکافی به آب مواجه هستند و انتظار میرود این رقم تا سال ۲۰۵۰ به پنجمیلیارد نفر افزایش یابد.
مدیر هیدرولوژی سازمان جهانی هواشناسی نیز اعلام کرد: انتظار دارد امسال در مناطقی از جهان که رکوردهای گرمایی جدیدی در آنها گزارش شده است، کمبود آب بیشتر شود.
«استفان اولنبروک» به خبرنگاران گفت: به احتمال زیاد این هوای گرم و خشک همچنان به جریان کم رودخانه دامن میزند.
او افزود: رودخانههایی که از یخچالهای طبیعی تغذیه میشوند، مانند رودخانههای اروپا و اسکاندیناوی در نتیجه این اتفاق سطح بالایی از جریانهای رودخانهای را تجربه کردند. با این حال وی اظهار کرد که این میزان در سالهای آینده به میزان قابلتوجهی کاهش خواهد یافت.
به گزارش الجزیره، گزارش سازمان جهانی هواشناسی نشان داد که گرمای بیسابقه در سال گذشته همچنین منجر به ذوب یخچالهای طبیعی جهان در ۵۰ سال گذشته شد.