kayhan.ir

کد خبر: ۲۹۶۷۸۶
تاریخ انتشار : ۱۳ مهر ۱۴۰۳ - ۲۱:۳۳

دستور ویژه پزشکیان به همتی و فرزین برای مراقبت از بازارها

 
 
خبرهای دریافتی بیانگر دستور ویژه رئیس‌جمهور به وزیر اقتصاد و رئیس کل بانک مرکزی برای مراقبت و ورود به بازارهاست.
به گزارش خبرگزاری تسنیم، خبرهای دریافتی بیانگر آن است که رئیس‌جمهور به محض ورود به کشور پس از سفر به قطر، دستور ویژه‌ای برای مداخله و مراقبت در بازارها صادر کرد که طی این دستور، عبدالناصر همتی؛ وزیر اقتصاد و محمدرضا فرزین؛ رئیس‌کل بانک مرکزی مامور مراقبت و ورود به بازارها شدند. 
طی روزهای اخیر و همزمان با تشدید نوسانات ارزی، فعالان بازار از حضور پرقدرت بازارساز در بازار و افزایش مداخلات ارزی خبر داده بودند. گفته می‌شود بانک مرکزی در حال برنامه‌ریزی یک مداخله بزرگ است و 100 میلیون درهم نیز برای این منظور در روزهای آتی وارد بازار می‌شود.
 کاهش ۱۰۰۰تومانی تتر 
با توجه به حضور و مداخله بازارساز در بازار، قیمت تتر نسبت به پنجشنبه یک‌هزار تومان کاهش یافته و به 62 هزار تومان بازگشته است. بازاری‌ها گفتند حتماً شاهد کاهش محسوس قیمت دلار در معاملات فردایی هم خواهیم بود. بنابراین، همزمان با اعلام خبرهای مربوط به افزایش حضور بازارساز، قیمت‌ها در بازارهای مختلف با کاهش محسوس همراه شده است. 
سید علی حسینی؛ عضو اتاق بازرگانی ایران گفت: تاثیر جنگ و درگیری بر بازارهای مختلف در تمام دنیا وجود دارد اما نباید فراموش کرد که تجربیات قبلی نشان داد؛ بانک مرکزی به عنوان بازارساز با توجه به سیاست‌ها و ابزارهای خود به خوبی توان تنظیم و مدیریت بازار ارز را دارد؛ در نتیجه می‌تواند هیجانات بازار ارز را کنترل و مهار کند. تجربه نشان داده این‌بار هم قیمت دلار بزودی و مانند قبل به اعداد قبلی 
بازمی‌گردد.
همچنین شاهین چراغی؛ تحلیلگر بازار ارز با اشاره به نوسانات بازار ارز پس از عملیات وعده صادق 2 ایران علیه اسرائیل گفت: یکی از اقدامات خوبی که نهاد ناظر پولی یعنی بانک مرکزی انجام داده این است که نسبت به بازار ارز شناخت لازم را به دست آورده؛ یعنی شناخت کامل از اکوسیستم مالی کشور دارد و به همین دلیل  به جای اینکه بر کنترل قیمت اسکناس دلار تمرکز کند، بر خود بازار تمرکز کرده است.
او افزود: در دوره‌های قبل مدیران بانک مرکزی چنین می‌پنداشتند که قیمت‌گذاری ارز از طریق اسکناسی است که در تهران معامله می‌شود اما در این دوره، بانک مرکزی می‌داند که اکوسیستم تعیین قیمت ارز از طرق مختلف انجام می‌شود؛ به عنوان نمونه امروز کنترل نرخ درهم در دبی صورت می‌گیرد. این موضوع نشان می‌دهد که بانک مرکزی به خوبی‌عرضه و تقاضا را مدیریت 
می‌کند.
تحلیلگر بازار ارز ادامه داد: به همین دلیل است که با وجود شرایط تنش، نرخ دلار از نیمه‌های 
59 هزار تومان تا نیمه‌های 62 هزار تومان افزایش یافت که در حدود رشد چهار تا پنج درصدی است و این رقم، عدد ناچیزی محسوب می‌شود.
 اصرار عجیب همتی
با این‌حال افزایش قیمت دلار نیما که مورد تاکید همتی؛ وزیر اقتصاد است می‌تواند بر بازار ارز تاثیر منفی داشته باشد. قیمت دلار نیما، روز پنجشنبه رکورد جدیدی زد و وارد کانال ۴۷ هزار تومان شد؛ این در حالی است که رئیس کل بانک مرکزی قبلاً از مخالفت با ادامه روند افزایشی این نرخ سخن گفته بود.
عبدالناصر همتی؛ وزیر اقتصاد بعد از سکانداری وزارت اقتصاد رسماً و به دفعات از افزایش نرخ نیما و کاهش فاصله دلار نیما و آزاد دفاع کرده ولی محمدرضا فرزین؛ رئیس کل بانک مرکزی بارها گفت که دیگر امکان افزایش بیشتر قیمت دلار نیما وجود ندارد.
مرتضی عزتی؛ اقتصاددان و عضو هیئت علمی دانشگاه تربیت مدرس با اشاره به این موضوع که به هیچ وجه وقت مناسبی برای افزایش نرخ ارز نیمایی به سمت نرخ در بازار آزاد نیست؛ به دولت درباره پیامدهای انجام چنین تصمیم خطرناکی هشدار داد و گفت: سیاستگذار آشنا به وضعیت اقتصادی و اجتماعی شوک‌های مقطعی به اقتصاد و جامعه وارد نمی‌کند، بلکه کار سیاستگذار مدبر در نظر گرفتن همه شرایط و تبعات و پیامدهاست اما سیاستگذار غیرمدبر با توجیه انقلاب اقتصادی، اقتصاد را تخریب می‌کند.
مرتضی افقه؛ استاد دانشگاه چمران اهواز هم گفت: در صورتی که دولت بانک مرکزی را مجبور به افزایش نرخ ارز نیمایی کند؛ یعنی نرخ ارز نیمایی را به بازار آزاد برساند قطعاً وارد مسیر بسیار خطرناکی می‌شویم که عواقب اجتماعی و سیاسی آن بر کسی پوشیده نیست.