kayhan.ir

کد خبر: ۲۹۶۵۱۴
تاریخ انتشار : ۰۹ مهر ۱۴۰۳ - ۲۱:۱۴

استفتاء از رهبر معظم انقلاب اسلامی

 
 
نماز در محدودۀ حد ترخص
س) مسافری که به قصد پیمودن مسافت شرعی از وطن خارج می‌شود از چه زمانی نمازش قصر است، همچنین وقتی به سوی وطن برمی گردد از چه زمانی نمازش تمام است؟
ج) هنگام رفتن، با گذشتن از حد ترخصِ وطن*، نمازش قصر است و هنگام برگشت نیز با رسیدن به حد ترخص، نماز تمام است؛ هر چند احتیاط مستحب است که در حد فاصل بین حدّ ترخص و وطن، نماز را به صورت جمع بین قصر و تمام بخواند.
* یعنی از آخرین خانۀ وطن به اندازه‌ای دور شود که صدای اذان متعارفِ شهر را بدون بلندگو نشنود؛ خواه دیوارهای شهر را ببیند یا نه. بر اساس تحقیقات انجام گرفته حدود ۱۳۵۰ متر پس از آخرین نقطۀ شهر، حدّ ترخص می‌باشد.
فروش اقساطی 
س) شرکتی به من نمایندگی فروش اقساطی داده، یعنی اجازه داده بدون پرداخت هیچ وجهی، کالاهای آن شرکت را به مشتری‌هایی که خود پیدا می‌کنم، به‌صورت اقساطی با درصد سود فروش اقساطی بیشتر برای مشتری قسط‌بندی کنم؛ مثلا شرکت کالا را با درصد همکاری ۵ درصد به من می‌دهد، اما من همان کالا را با درصد بالاتری، مثلا ۷ درصد به مشتری به صورت قسطی می‌فروشم؛ آیا این کار جایز است؟
ج) اگر درصد بالاتر در فروش اقساطی با اجازۀ شرکت محاسبه شود، اشکال ندارد.
ربا بین زن و شوهر 
س) آیا بنده می‌توانم مبلغی را به همسرم قرض بدهم به این شرط که بازپرداخت آن بیشتر باشد؟
ج) اشکال ندارد، بین زن و شوهر ربا نیست.
اخلال در نافله 
س) اگر فردی در نمازِ نافله، کاری کند که برای آن در نماز واجب، سجدۀ سهو واجب می‌شود مثلا یک سجده را فراموش کند و به جزئی وارد شود که شرعاً نمی‌تواند برگردد و آن را به جا آورد؛ آیا لازم است که پس از نماز، سجدۀ سهو یا قضای سجده را انجام دهد؟
ج) به طور کلی نماز مستحبی، سجدۀ سهو و قضای سجده و تشهد ندارد اما در عین حال باید توجه داشت که در نماز مستحبی اگر چیزی را فراموش کند حتی اگر در رکن بعدی هم وارد شده باشد، برمی‌گردد و آن را تدارک می‌کند مثلا اگر در رکعت اول یک سجده را فراموش کرد و در رکوع رکعت دوم به یادش آمد، بر می‌گردد و یک سجده را به جا می‌آورد و بعد، نماز را ادامه می‌دهد و اضافه شدن یک رکوع در فرض سؤال به نماز ضرری نمی‌زند.
وقف خانه مسکونی
 بدون پرداخت مهریه همسر
س)آیا مردی که مهریه همسرش را نپرداخته است، می‌تواند تنها خانه مسکونی، که همسرش در آن زندگی می‌کند را وقف کند؟ اگر چنین کند چه راه‌حلی برای آن خانم وجود دارد تا پس از فوت همسرش، در پیری آواره نشود؟
ج)اگر وقف کردن برای فرار از پرداخت مهریه باشد، بنا بر احتیاط واجب صحیح نیست؛ در غیر این‌صورت وقف اشکال ندارد ولی بر مرد واجب است نفقه و مهریه همسرش را طبق موازین شرع بپردازد و زن می‌تواند آن را در زمان حیات شوهر مطالبه کند.