استفتاء از رهبر معظم انقلاب اسلامی
فروش اموال وقفی بلا استفاده
س)مسجدی داریم با چهار کولر (وقفی) گازی دو تیکه که قسمت موتور این کولرها بر بام مسجد نصب شده. متأسفانه دزد تمام این موتورها را برده ولی قسمت پنل آن که در مسجد بوده سالم است. از طرفی هم در توان مالی مسجد تهیه چهار موتور برای این کولرها نیست؛ آیا میتوان تعدادی از پنلها را فروخت و هزینهای به آن افزود و برای بقیه، موتور تهیه کرد؟
ج) در فرض سؤال، (وقفی بودن کولرها) اگر قسمتهای باقی مانده، هیچ استفادهای ندارد، (حتی در مساجد دیگر) فروختن به نحو مذکور در سؤال اشکال ندارد.
وظیفه همسایه مسجد
س) از امام علی(ع) نقل شده است که اگر کسی فارغ و سالم باشد و همسایه مسجد هم باشد و برای اقامه نماز واجب به مسجد نرود، نمازش پذیرفته نیست؛ اگر برای نمازهایی مثل نماز صبح به مسجد نرویم یا به طور کلی شرایط برای رفتن سخت باشد و مناسب نباشد، حکمش چیست؟ آیا امامزادهای که در آن نماز جماعت برگزار میشود هم همین حکم را دارد؟
ج)به طور کلی همسایه مسجد اگر عذری نداشته باشد، مکروه است در غیر مسجد نماز بخواند؛ ضمناً امامزاده حکم مسجد را ندارد، مگر قسمتی از آن، که به عنوان مسجد وقف شده باشد؛ ولی مستحب است نمازهای یومیه را به جماعت بخوانند و در نماز صبح و مغرب و عشا بیشتر سفارش شده است.
محارم رضاعی
س) بنده به مدت سه ماه، هفتهای دو یا سه بار و گاهی بیشتر، از خاله خود شیر خوردهام، البته در این بین از مادر خودم هم شیر خوردهام؛ آیا در این صورت دختران خالهام، خواهران رضاعی من هستند و با آنها مَحرم هستم؟
ج) اگر با شیر خوردن از مادر در بین نوبتهای شیر خوردن از خاله، فاصله ایجاد میشده و هیچگاه یک شبانهروز کامل یا پانزده بار کامل و به طور پیوسته فقط از شیر خاله نخورده اید، با دختر خالهها مَحرم نشدهاید مگر اینکه به مقداری شیر خورده باشید که عرفا موجب رویش گوشت و محکم شدن استخوان شما شده باشد که در این صورت محرمیت رضاعی حاصل شده است.
صدای تولید شده توسط هوش مصنوعی
س) آیا در خوانندگی و موسیقی حرام، فرقی بین موارد حقیقی با صدای تولید شده توسط هوش مصنوعی وجود دارد؟
ج) در موارد حرمت، فرقی وجود ندارد.
شرط فاسد در ضمن عقد
س) اگر ضمن قرارداد خرید خانه، شرط شود که دو طرفِ معامله تا زمان تنظیم سند رسمی حق فسخ داشته باشند ولی زمان تنظیم سند نزد دو طرف مشخص نشده باشد؛ آیا این شرط صحیح است؟ در این صورت آیا اصل معامله باطل است؟
ج) شرط باطل است اما اصل معامله، صحیح است.
نیت سورۀ خاص در نماز
س) در نماز تصمیم داشتم که پس از اتمام حمد، سوره قدر را بخوانم ولی فراموش کردم و به حسب عادت شروع به خواندن سوره توحید کردم و در اثناء آن متوجه شدم، حکم چیست؟
ج) قرائت همان سورهای که به حسب عادت خواندهاید، کفایت میکند.
پاک بودن مکان نمازگزار
س) آیا در نماز مستحبیِ در حال حرکت، مکان نمازگزار مثل صندلی ماشین و کفش نمازگزار باید پاک باشد؟
ج) لباس باید پاک باشد، ولی بقیۀ موارد یادشده لازم نیست پاک باشد.
کف زدن در مسجد
س)آیا کف زدن در مراسمات ولادت ائمه اطهار(ع) و سایر مناسبتهای مذهبی اعم از جشن ۲۲ بهمن و... در مسجد بدون قصد بیاحترامی به مسجد اشکال دارد؟ آیا مداح میتواند دیگران را ترغیب به کف زدن کند در حالی که ممکن است مستمعین، مقلد مراجعی باشند که چنین امری را جایز ندانند؟
ج)به طور کلی کف زدن یا تشویق به آن، به نحو متعارف در جشنهای اعیاد یا برای تشویق و تأیید و مانند آن، فی نفسه اشکال ندارد ولی بهتر است فضای مجالس دینی بخصوص مراسمی که در مساجد و حسینیهها و نمازخانهها برگزار میشود، به ذکر صلوات و تکبیر معطّر گردد تا انسان به ثواب آنها برسد.