مالک تلگرام تسلیم فشارها شد «دورف»: اطلاعات کاربران را گزارش میکنم
مدیرعامل تلگرام ضمن تسلیم به فشارها اعلام کرد کسانی که مقررات این پیامرسان را نقض میکنند، ممکن است به مقامات مربوطه که درخواست قانونی معتبر دارند، گزارش شوند!
بازداشت «پاول دورف» مدیرعامل تلگرام در فرانسه کشور مدعی آزادی بیان همچنان موضوع گمانهزنیهای سیاسی و رسانهای در غرب است. ماکرون در اولین واکنش خود به بازداشت وی اعلام کرد که بازداشت دورف سیاسی نبوده است و فرانسه به آزادی بیان متعهد است، وی مدعی شد «آزادیها در رسانههای اجتماعی و زندگی واقعی، در چارچوب قانون اعمال میشوند تا از شهروندان محافظت شود و به حقوق اساسی آنها احترام گذاشته شود». ماکرون آزادی تلگرام در فرانسه را در چارچوب قانون میداند اما همین دولت فرانسه و دولتهای غربی به سایر کشورها مثل ایران که میرسد خواهان آزادی بیحد و حصر همه شبکههای اجتماعی هستند. رسانهها دلایل متعددی برای بازداشت وی بیان کردند از جمله تلاش آمریکا و فرانسه برای دسترسی به اطلاعات کاربران و ممانعت از دورزدن تحریمها توسط روسیه از طریق رمزارز تلگرام. همچنین برخی رسانهها گزارش دادند که موساد نیز در بازداشت دورف نقش داشته است.
در همین زمینه روزنامه صباح ترکیه فاش کرد که بازداشت پاول دورف بنیانگذار تلگرام در فرانسه به درخواست مقامات تلآویو انجام شده است. دورف به قید وثیقه 5میلیون یورویی آزاد شده است اما او حق ترک فرانسه را ندارد و قرار است به بازجویی در مورد اتهامات استفاده از این برنامه پیامرسان برای فعالیتهای غیرقانونی رسیدگی شود. یک قاضی فرانسوی اتهاماتی را متوجه دورف کرده که مهمترین آنها عدم همکاری کافی با مقامات قضائی و عدم اقدام در برابر استفاده مجرمانه برخی کاربران تلگرام است. مصادیق استفاده مجرمانه برخی کاربران شامل مواردی مانند پورنوگرافی کودکان، کلاهبرداری، پولشویی، قاچاق موادمخدر، جرایم سازمانیافته، ترویج تروریسم و تکثیر محتوای نفرتانگیز است. اما جدای از دلایل بازداشت مدیرعامل تلگرام تلاشهایی است که در غرب برای پاسخگو کردن شبکههای اجتماعی در جریان است.
وقتی مالک تلگرام تسلیم میشود
طی هفتههای گذشته و بعد از آزادی دورف از زندان رسانهها گزارش دادند که مالک تلگرام تسلیم فشارها شده و اعلام کرده است که بعد از این چیزی به نام چت خصوصی در این شبکه اجتماعی وجود ندارد. بر اساس گزارشها تلگرام حتی در سکوت خبری بخشهایی از صفحه پرسشهای متداول خود را که در آن ادعا میشد چتهای خصوصی از درخواستهای نظارتی در امان هستند، حذف کرد. دورف در اولین بیانیه خود پس از آزادی نیز قول داد که تلگرام نظارت دقیقتری بر محتواهای منتشرشده در پلتفرم خود داشته باشد.
در جدیدترین اقدامات برای پاسخگو کردن تلگرام، پاول دوروف، در واکنش به نگرانیها درباره سوءاستفاده از قابلیت «جست و جوی تلگرام»، بهروزرسانی مهمی را در پستی اعلام کرد. دوروف تاکید کرد در حالی که قابلیت «جست و جوی تلگرام»، به کاربران امکان میدهد کانالهای عمومی و باتها را در این پلتفرم در مقایسه با اپلیکیشنهای پیامرسان دیگر، راحتتر پیدا کنند، ممکن است مورد سوءاستفاده افرادی قرار بگیرد که کالاهای غیرقانونی میفروشند.
به گزارش ایسنا مدیرعامل تلگرام گفت: ما «شرایط سیاست حریم خصوصی و سرویس» خود را بهروزرسانی کردیم تا مطمئن شویم در سراسر جهان منطبق با قانون هستند. ما روشن کردیم که آدرسهای آی پی و شمارههای تلفن افرادی که مقررات ما را نقض کنند، ممکن است در واکنش به درخواستهای قانونی معتبر، به مقامات مربوطه گزارش شوند.». این اقدام تحت تاثیر فشارهای دولت فرانسه بوده است که کاملاً در تضاد با ادعاهای آزادی بیان و عقیده تلگرام و دولت فرانسه قرار دارد.
دوروف اعلام کرد طی چند هفته گذشته، تلگرام با استفاده از تیمی از ناظران محتوایی که از هوش مصنوعی استفاده میکنند، اقداماتی را برای افزایش ایمنی جست و جو انجام داده است. وی تاکید کرد: این اقدامات، «جست و جوی تلگرام»، را به میزان قابل توجهی ایمنتر کرده و محتوای مشکلزا حذف شده است. دوروف از کاربران خواست هر گونه محتوای غیرقانونی یا نادرست را به این پلتفرم گزارش دهند.
به گفته دورف برای جلوگیری از سوءاستفاده در آینده، تلگرام «شرایط خدمات و سیاست حفظ حریم خصوصی» خود را در سطح جهانی بهروز کرده است. این بازبینیها روشن میکند که آدرسهای آی پی و شماره تلفن کاربران که قوانین پلتفرم را نقض میکنند ممکن است در پاسخ به درخواستهای قانونی معتبر با مقامات به اشتراک گذاشته شود. دوروف در پایان، تاکید کرد قابلیت «جست و جوی تلگرام»، «برای یافتن دوستان و کشف اخبار است، نه برای تبلیغ کالاهای غیرقانونی». وی افزود: تیم تلگرام «اجازه نخواهد داد بازیگران بد، یکپارچگی پلتفرم ما را برای تقریبا یک میلیارد کاربر به خطر بیندازند.
به گزارش لوفیگارو این تغییر خط مشی، نشاندهنده یک تغییر مشخص برای تلگرام است که تاکنون، برای اولویت دادن به حریم خصوصی کاربران شهرت یافته بود. طبق این گزارش پس از دستگیری پاول دوروف، تلگرام موافقت با درخواستهای سازمانهای مجری قانون را آغاز کرد. این روزنامه فرانسوی نوشت: تلگرام به درخواست یکی از کشورهای عضو اتحادیه اروپا در مورد تحقیق درباره گروهی مظنون به انجام قتلهای قراردادی پاسخ داده است. «کریپتو نیوز» هم نوشته است اقدامات اخیر دوروف نشاندهنده تغییری برای تلگرام است که قبلا تمایلی به اشتراکگذاری اطلاعات کاربران با مقامات نداشت. اینکه آیا این اقدامات برای جلب رضایت منتقدان و جلوگیری از چالشهای قانونی بیشتر کافی خواهد بود یا خیر، باید دید.
مقابله با روسیه در تیک تاک
اسکای نیوز هم در گزارشی از اقدام شبکه اجتماعی تیک تاک برای محدود کردن کاربران روسی در این شبکه خبر داد. بر اساس این گزارش تیک تاک اعلام کرد به دلیل درگیر شدن چند رسانه روس در عملیات نفوذ پنهانی و برای جلوگیری از انتشار اطلاعات نادرست در آستانه انتخابات ریاست جمهوری آمریکا، حساب این رسانهها را بسته است.
برطبق این گزارش تیک تاک حسابهای کاربری یکی از اصلیترین شرکتهای رسانهای روسیه که مالک شبکه راشاتودی، ریا و اسپوتنیک است را ملغی کرده است. این حسابها قبلاً در بریتانیا و اتحادیه اروپا محدود شده بودند و محتوای آنها در سراسر جهان به عنوان «رسانههای تحت کنترل دولت» علامتگذاری شده بود. متا مالک اینستاگرام نیز هفته گذشته راشاتودی را از پلتفرمهای خود حذف کرده بود.
متا راشاتودی را به دلیل فعالیت مداخلهجویانه خارجی ممنوع کرد. به گزارش شفقنا به نقل از راشاتودی که مجوز پخش خود را در بریتانیا در مارس ۲۰۲۲(فروردین 1401) از دست داده بود به اسکای نیوز گفت که متا جریان اطلاعات به بقیه جهان را سانسور میکند. گفتنی است «تیک تاک» در آمریکا به دلیل مالکیت چینیالاصل دچار مشکل شده و از سوی دولت این کشور مهلت گرفته تا شرکت مادر چینی خود را تغییر دهد. مالک تیک تاک شرکت بایت دنس است.