kayhan.ir

کد خبر: ۲۹۱۷۳۹
تاریخ انتشار : ۲۲ تير ۱۴۰۳ - ۲۳:۱۱
طرح توسعه اعتاب مقدسه به کجا رسید؟

توسعه حرم امام حسین(ع) پروژه‌ای با مساحت 5 هکتار و زیربنای 168000 متر مربع - بخش نخست

 
 
 
ایرج نظافتی
چقدر نام تو زیباست اباعبدالله 
چشم تو خالق دنیاست اباعبدالله 
زائر کرببلا حق شفاعت دارد 
قطره در کوی تو دریاست اباعبدالله 
دست‌گیری ز گدا گردن هر ارباب است 
کار ما دست تو آقاست اباعبدالله 
مستجاب است دعا گوشه شش گوشه تو 
حرمت عرش معلا‌ست اباعبدالله 
هر کسی داد سلامی  به تو و اشکش  ریخت 
او نظر کرده زهراست اباعبدالله
باز هم محرمی دیگر آمد و خیل عاشقان حسینی‌(ع) در سراسر جهان سیاه‌پوش حسین فاطمه(س) هستند. حسینی که در کشتی نجات خود همه را می‌پذیرد، گناهکار و بی‌گناه! فقط شرط ماندن در کشتی نجات حسین‌(ع) این است که اندیشه و نگاه حسینی داشته باشی و از یزیدیان زمان نترسی و بدانی که «عالم محضر خداست» و خدا در همه حال حاضر و ناظر بر اعمال ماست.
و کربلا این سرزمین پاک و مقدس که خون پاک‌ترین بنده از بندگان خاص خداوند در آنجا به ناحق ریخته شده اینک میعادگاه عاشقانی است که برای زیارت «سیدالشهدا» این سرور جوانان اهل بهشت، سر از پا نمی‌شناسند و چه زیبا گفت سید شهیدان اهل قلم «سید مرتضی آوینی» در وصف کربلا «... كربلا را تو مپندار كه شهري است در ميان شهرها و نامي است در ميان نام‌ها. نه! كربلا، حرم حق است و هيچ كس را جز ياران امام حسين‌(ع) راهي به سوي حقيقت نيست. ما سرگردان‌هاي مدار نفس را چه مي‌رسد كه از ستارگان كهكشان حسين‌(ع) سخن بگوييم؟ ما را چه مي‌رسد كه از ساكنان حريم قدس و شاهدان محفل قدس سخن بگوييم...»
بعد از سقوط رژیم صدام در عراق، راه برای زیارت اعتاب مقدسه این کشور باز شد و اینک عراق پذیرای زائران مختلف از سراسر جهان است و با آغاز ماه محرم این شور و اشتیاق در میان خیل مشتاقان زیارت کربلای معلی بیشتر و بیشتر می‌شود.
اما سؤالی که همیشه مطرح بوده این است که کشور عراق با توجه به اینکه یک کشور جنگ‌زده است و هنوز بسترهای پذیرایی از جمعیت‌های میلیونی را ندارد، آیا در سال‌های اخیر توانسته به حداقل‌هایی دست یابد؟ و طرح‌های توسعه حرمین شریفین عراق در نجف، کربلا، کاظمین، سامرا، مسیب و... و خصوصا طرح توسعه حرم مطهر امام حسین علیه‌السلام به کجا رسید؟
در گزارش پیش‌رو به دنبال پاسخ این سؤال‌ها هستیم.
کربلا محور طرح‌های توسعه عتبات عالیات
يكي از عوامل اساسي و تأثيرگذاري كه باعث شد ملت ايران از جنگ هشت ساله تحميلي سرافراز بيرون بيايد، تأثيرپذيري رزمندگان سپاه اسلام از اهل بيت‌(ع) و به‌خصوص امام حسين‌(ع) بود كه اين حقیقت را مي‌توان به وضوح در گفتار و رفتار شهيدان دوران دفاع مقدس جست‌وجو كرد.
 شهيد مجتبي طيراني، از شهیدان دوران دفاع مقدس در دلنوشته‌ای می‌نویسد: «يا حسين! آن قدر فرياد «هل من ناصر ينصرني»ات نافذ بود و آنچنان تنهايي‌ات در آن تفتيده دشت برهوت، دلمان را به آتش كشيد كه اكنون در لبيك به تو، همه سختي‌ها را با لذت ايثار بر دوش خواهيم كشيد...»
محمد بن مسلم از امام باقرعلیه‌السلام روایت کرده است: اگر مردم می‌دانستند، زیارت امام حسین علیه‌السلام چقدر فضیلت و ثواب دارد، به درستی که از شوق می‌مردند و نفس‌هایشان از روی حسرت بند می‌آمد. گفتم: چقدر فضیلت دارد؟ حضرت فرمودند: هر کس امام حسین علیه‌السلام را زیارت کند از روی اشتیاقی که به او دارد، خدا برایش هزار حج مقبول و هزار عمره مبروره و اجر هزار شهید از شهدای بدر و اجر هزار روزه‌دار و ثواب هزار صدقه قبول شده و ثواب هزار بنده آزاد کردن که مراد از آن رضای خدا باشد، می‌نویسد. (وسائل‌الشیعه/ ج14/ص453)
یکی از مهم‌ترین پروژه‌هایی که توسط مهندسان و استادکاران ایرانی در خارج از کشور و به طور جدی دنبال می‌شود طرح توسعه حرم مطهر امام حسین(ع) در کربلای معلی است. طرح توسعه حرم مطهر امام حسین علیه‌السلام به نام صحن و شبستان حضرت زینب سلام الله علیها از زمستان سال 1394 مرحله اجرائی آن به مساحت 5 هکتار و با زیربنایی بالغ بر 168,000 متر مربع آغاز شده است.
این پروژه جزئی از طرح جامع توسعه حرمین کربلای معلی است.
 طراحی این پروژه توسط دکتر خان‌محمدی از اساتید دانشگاه علم و صنعت کشورمان صورت پذیرفته است  و در چهار طبقه در ضلع جنوبی و غربی حرم مطهر و حد فاصل درهای ورودی باب‌الرأس و باب‌القبله، همچنین اماکن مقدسی چون خیمه‌گاه و تل زینبیه احداث خواهد شد.
فضای صحن شامل دو طبقه زیرزمین و یک طبقه همکف و طبقه فوقانی خواهد بود. این پروژه عظیم توسط تولیت حرم مطهر امام حسین علیه‌السلام به کشورمان سپرده شد. ماجرای این واگذاری هم حکایت جالب و قابل تاملی است.
ماجرای خواب عارف لبنانی 
در شب امضای قرارداد پروژه طرح توسعه
نامگذاری این پروژه حکایت عجیبی دارد که بیان آن از زبان تولیت حرم امام حسین(ع) شنیدنی است.
یکی از مسئولان تولیت حرم مطهر امام حسین‌(ع) در گفت‌وگو با گزارشگر کیهان در کربلای معلی در توضیح چگونگی سپردن پروژه طرح توسعه حرم حسینی در کربلا به ایرانیان می‌گوید: «از آنجا که قرار بود تل زینبیه در این طرح قرار گیرد بنابراین تصمیم بر این شد که نام این صحن با عنوان صحن عقیله بنی‌هاشم نامگذاری شود. اما موضوع احداث این صحن چند سال بین مسئولین عراق و تولیت آستان امام حسین علیه‌السلام و ستاد بازسازی عتبات عالیات ایران مورد بحث و بررسی بود و عراقی‌ها اعتقاد داشتند که ساخت این صحن باید توسط عراقی‌ها و تولیت حرم مطهر انجام شود، و این مباحث در جلسات کارشناسی حرم به طور جدی مطرح بود.»
وی تصریح می‌کند: «اما این موضوع با خواب دیدن یکی از عرفای بزرگ لبنان حل شد و جای هیچ شک و شبهه‌ای برای واگذاری ساخت صحن عقیله و طرح توسعه حرم مطهر به مردم ایران باقی نگذاشت و پس از نقل خواب توسط عارف لبنانی برای تولیت حرم مطهر امام حسین علیه‌السلام به سرعت از مسئولان ستاد توسعه و بازسازی عتبات عالیات ایران برای عقد قرارداد دعوت شد.»
اما خواب عارف لبنانی چه بود؟ عارف لبنانی در خواب می‌بیند که حضرت سیدالشهدا علیه‌السلام در حالی که دختر‌بچه‌ای را در آغوش دارند در کنار بانوی بزرگواری که حضرت زهرا سلام‌الله‌علیها بوده در مقابل باب‌القبله، یعنی نقطه‌ آغاز پروژه‌ صحن عقیله‌ بنی‌هاشم ایستاده‌اند و در مقابل این بزرگواران گروهی ایرانی که جلوی آنها آیت‌الله‌العظمی بهجت رحمت‌الله‌علیه قرار داشتند؛ ایستاده‌اند.
 امام حسین علیه‌السلام در خواب طفل را به جمع ایرانی حاضر از جمله آیت‌الله‌ بهجت می‌دهند و می‌فرمایند: این طفل را تحویل بگیرید و بزرگ کنید.
پس از نقل خواب شک و شبهه‌ای برای تولیت حرم مطهر امام حسین(ع) باقی نمی‌ماند و بدون دغدغه، کار احداث و توسعه صحن را به ایران واگذار می‌کنند.
چهار شبستان در طرح توسعه حرم امام حسین(ع)
از امام صادق علیه‌السلام روایت شده است: هیچ‌کس نیست در روز قیامت مگر اینکه آرزو می‌کند ‌ای کاش امام حسین علیه‌السلام را زیارت کرده بودم آن هنگامی که می‌بیند که با زوار امام حسین علیه‌السلام چه می‌کنند، چقدر نزد خداوند مورد کرامت واقع می‌شوند. 
(وسائل‌الشیعه/ ج14/ص424)
محمد جلال‌مآب، رئیس ستاد توسعه و بازسازی عتبات عالیات در حاشیه بازدید شیخ عبدالمهدی کربلایی متولی شرعی حرم امام حسین(ع) از مراحل پیشرفت طرح توسعه حرم که با همت مهندسان، استادکاران و هنرمندان ایرانی در حال ساخت است، می‌گوید: «فاز نخست طرح جامع توسعه حرم امام حسین(ع) مزین به نام صحن و شبستان حضرت زینب(س) بیش از ۶۰ درصد پیشرفت فیزیکی 
دارد.»
وی می‌افزاید: «بر اساس طرح صحن حضرت زینب(س)، ساخت چهار شبستان در تراز رو و زیرسطحی به ‌نام‌های شبستان حضرت علی‌اکبر(ع)، شبستان امام حسین(ع)، شبستان باب‌القبله و شبستان عقیله در حال اجراست. از این تعداد، شبستان حضرت علی اکبر(ع) در روبه‌روی خیمه‌گاه حسینی و به مساحت حدود دو هزار و ۸۰۰ مترمربع در طبقه همکف قرار دارد و سه شبستان دیگر در تراز زیرسطحی ساخته می‌شود.»
به گفته وی، شبستان عقیله به مساحت دو هزار مترمربع در شمال ساختمان مقام حضرت زینب (س)، شبستان امام حسین(ع) به مساحت چهار هزار و ۸۰۰ مترمربع در جنوب ساختمان مقام و شبستان باب‌القبله به مساحت دو هزار و ۵۰۰ مترمربع در جنوب درب باب‌القبله حرم مطهر همگی در تراز زیر سطح در کربلا در حال ساخت است.
جلال‌مآب درباره سایر طرح‌ها و اقدامات ستاد توسعه و بازسازی عتبات عالیات، می‌گوید: «این تشکل مردم‌‌نهاد با پشتیبانی خیران و نذر دوستداران اهل بیت علیهم‌السلام، بیش از ۱۸۰ طرح مرمت، بازسازی، خدماتی - رفاهی و توسعه‌ای را در شهرهای نجف، کربلا، کاظمین، سامرا، بلد، مسیب عراق و سوریه به اتمام رسانده یا در دست اجرا دارد.»
رئیس ستاد توسعه و بازسازی عتبات عالیات یادآور می‌شود: «حدود یک سال است که طرح توسعه حرم امام علی(ع) در نجف اشرف مزین به نام صحن و شبستان حضرت زهرا سلام الله به مساحت ۲۳۰ هزار متر مربع به اتمام رسیده و اکنون در حال بهره‌برداری است. در کاظمین نیز طرح توسعه زیرسطحی مزین به نام شبستان حضرت امام محمد باقر(ع) به متراژ پنج هزار متر مربع طراحی شده و در حال اجراست. همچنین پروژه استحکام بنای حرم مطهر امامین عسکریین علیهم‌السلام در سامرا نیز بر اساس دانش فنی روز و مهندسی پیشرفته در حال انجام است.
علاقه‌مندان به مشارکت در طرح توسعه حرم‌های مطهر در عتبات می‌توانند به تارنمای ستاد توسعه و بازسازی عتبات عالیات و قسمت پرداخت آنلاین مراجعه کرده و کمک‌های خود را به میزان دلخواه اهدا کنند.
سردار دل‌ها بانی اصلی بازسازی اعتاب مقدسه
وجود سردار شهید حاج قاسم سلیمانی در همه ابعاد خیر و برکت بود. ستاد توسعه و بازسازی عتبات عالیات با دستور و پیگیری سردار سلیمانی در سال ۸۲ تشكیل شد. 
یکی از مسئولان این ستاد به گزارشگر روزنامه کیهان می‌گوید: «روزی سردار سلیمانی پس از سرنگونی صدام در سفری كه به عراق داشتند برای خواندن نماز صبح به حرم مطهر حضرت علی(ع) می‌روند. وقتی درها باز می‌شود ایشان با درهایی خراب و حرمی غبارآلود و گرد گرفته و كثیف رو‌به‌رو می‌شوند. در این هنگام دل سردار از اینكه چرا باید حرم حضرت امیرالمؤمنین علی(ع) این‌گونه باشد؛ می‌شكند. پس از بازگشت به كشور طرحی را برای توسعه و بازسازی عتبات پیشنهاد دادند و سرانجام ستاد توسعه و بازسازی عتبات عالیات با پیگیری‌های حاج قاسم و به دستور رهبر انقلاب تشكیل شد.»