kayhan.ir

کد خبر: ۲۹۱۴۶۲
تاریخ انتشار : ۱۸ تير ۱۴۰۳ - ۱۹:۴۵

استفتاء از رهبر معظم انقلاب اسلامی

 
 
بیان عیب دیگران 
س) اگر دو نفر عیب معلوم کسی را بگویند، آیا غیبت است؟
ج) اگر عیبی است که معمولاً و عرفاً کسی از آن خبر ندارد و به قصد تنقیص بگویند، غیبت محسوب می‌شود.
دشنام به غیر مسلمان
س) آیا سبّ غیر مسلمان جایز است؟
ج) سب کافر در صورتی که ظلم به او باشد، حرام است.
چک کردن گوشی همسر
س) اگر کسی گوشی همسرش را چک کند و پیغامهایی را که با خانمها و آقایان داشته است را بخواند، شرعاً اشکال دارد؟
ج) بدون اذن و رضایت ایشان جایز نیست.
حذف تصاویر فاسد و گمراه کننده 
س) اگر کسی فیلم صحنه داری را سانسور کند تا بقیه به گناه نیفتند، حکم کارش چیست؟ همچنین اگر بخواهد با نیت پاک، مطالب مستهجن مثلاً در فضای مجازی را گزارش و با آنها برخورد کند و خودش در این راه به گناه بیفتد، یا منی از او خارج شود، آیا گناه به حساب می آید؟
ج) دیدن این فیلم ها اگر به منظور اصلاح فیلم و حذف تصاویر فاسد و گمراه کننده آنها باشد، اشکال ندارد به شرط اینکه کسی که اقدام به این کار می‌کند از افتادن به حرام، مصون باشد.
حرمت دیدن فیلم های ناسازگار با دین اسلام  
س ) آیا دیدن فیلم هایی که محتوای آن با دین اسلام سازگار نیست، ولی توهینی به دین اسلام نمی‌کند، حرام محسوب می‌شود؟
ج) اگر مفسده ای داشته باشد یا سبب انحراف* باشد، جائز نیست.
* انحراف دو گونه است: انحراف در عقیده‌‌ یا در عمل.
انحراف در اعتقاد: یعنی انسان را نسبت به معارف دینی دچار تردید و شبهه کند و حالت بی‌تفاوتی در انسان به وجود آورد. مثلاً کسی سرگرم به این امور می‌شود و بتدریج ذهنیّات او عوض می‌شود؛ چه بسا اتفاق می‌افتد، وقتی انسان در حالت عادی است، براساس گرایش‌‌های روحی و فکری‌‌اش با مسجد، مؤمنین و با فضای دینی سر و کار دارد و یک عقاید و گرایش روحی و فکری‌ نسبت به دین دارد و وقتی در این امور غرق شد، بتدریج آن عقاید عوض می‌شود و انسان را منحرف می‌کند.
انحراف در عمل: یعنی انسان را به کار حرام وادارد، یا در او حالت بی‌مبالاتی نسبت به گناه به وجود آورد.
ثبت وقایع برای آیندگان و شبهه غیبت
س) اینجانب مشغول نوشتن مباحث تاریخی و زندگی نامه اشخاص هستم. در لابلای کتب تاریخی به مواردی از تخلفات افراد حقیقی برخورد می کنم  که در زمان خودشان آشکار بوده است و در کتب آن زمان و یا در خاطرات شفاهی دیگران موجود است. آیا ثبت این وقایع برای آیندگان (با توجه به آشکار بودن آن تخلفات در زمان خود) اشکال شرعی و شبهه غیبت و ایذاء را دارد؟
ج) موارد مختلف است؛ چنانچه شخص ابایی از اینکه مردم تخلف او را ببینند و آگاه شوند نداشته و یا شخص، اسباب رواج فساد در عقیده یا عمل در جامعه را فراهم کرده است و با بیان تخلفات او جلوی ترویج فساد گرفته می‌شود، اشکال ندارد.
رد غیبت با مراعات احترام
س) مادر من گاهی اوقات پشت سر دوست، آشنا یا فامیل، غیبت می‌کند و بارها به او تذکر داده ام، ولی باز این عمل را تکرار می‌کند. گاهی اوقات سر این موضوع با او بحث می کنم و کار به عصبانیت می کشد. آیا این عصبانیت من گناه محسوب می‌شود؟
ج) صِرف آنچه ذکر کرده اید مادامی که موجب بی احترامی و اذیت مادر نشود، گناه نیست. در هر حال وظیفه شما رد غیبت و با وجود احتمال تأثیر، امر به معروف و نهی از منکر، آن هم با زبان نرم و مراعات احترام ایشان است.
چاک کردن گریبان در مرگ عزیزان
س) زنی در مرگ مادرش گریبان چاک زده است؛ آیا این عمل حرام است و کفاره دارد؟
ج) عمل مزبور جایز نیست، اما برای زن، کفاره ندارد.