گزارش رویترز از کارزار رسانهای که آمریکا برای بیاعتبار کردن واکسن چینی به راه انداخته بود
سرویس خارجی-
خبرگزاری رویترز در گزارشی فاش کرد که ارتش آمریکا در بحبوحه بحران کووید-19 برنامه محرمانهای را با هدف «بیاعتبار ساختن واکسن سینوواک چین» در جهان، به تلافی اینکه پکن واشنگتن را مقصر همهگیری این ویروس دانسته، به راه انداخته بود.
کارشناسان بهداشت و درمان ضمن انتقاد از عملیات روانیِ ارتش آمریکا که راه افتاد تا واکسن سینوواک چین را در جهان بیاعتبار کند، این عملیات غیرقابل دفاع و عامل به خاطر افتادن جان افراد بیگناه میدانند. خبرگزاری آمریکایی رویترز در گزارش خود نوشته است: «ارتش آمریکا در اوج همهگیری کووید-۱۹ یک کارزار مخفی به منظور مقابله با آنچه به عنوان نفوذ فزاینده چین در فیلیپین تلقی کرد به راه انداخت؛ کشوری که یکی از مرگبارترین کانونهای همهگیری این ویروس بود.»
تحقیقات رویترز مشخص کرد که کارزاری که ارتش آمریکا به راه انداخت هدفش زیر سؤال بردن ایمنی و تاثیر واکسنها و دیگر کمکهای نجات بخش چین در زمان همهگیری بوده است. در جریان این کارزار نیروهای ارتش آمریکا از طریق ایجاد حسابهای کاربری جعلی که در ظاهر متعلق به فیلیپینیها بودند یک کارزار علیه این اقلام در رسانههای اجتماعی به راه انداخته و در پستهایی که در این رسانهها منتشر کردند کیفیت ماسکها، کیتهای آزمایشگاهی و اولین واکسن چین برای کروناویروس یعنی واکسن سینوواک را زیر سؤال بردند. رویترز نوشت که دست کم ۳۰۰ حساب کاربری را در شبکه اجتماعی «ایکس» شناسایی کرد که با توصیفات مقامهای نظامی سابق آمریکایی که در جریان عملیات روانی مربوط به فیلیپین بودند همخوانی داشتند. تقریبا همه این حسابهای کاربری در تابستان ۲۰۲۰ ایجاد شده و مشترکا برای گسترش دادن هشتگی تحت عنوان «چین ویروس است» تلاش کردند. یکی از این حسابها در توئیتی در ژوئیه ۲۰۲۰ نوشت: «کووید از چین آمد و واکسن هم از چین آمد. به چین اعتماد نکنید!» در ضمیمه این توئیت تصویری از یک سرنگ در کنار یک پرچم چین و نمودار افزایش ابتلا وجود داشت. بعد از آنکه خبرگزاری رویترز از شبکه اجتماعی «ایکس» (توئیتر سابق) درباره این حسابها پرس و جو کرد این شرکت حسابها را پاک و تأکید کرد که آنها بخشی از کارزاری هماهنگ با استفاده از رباتهای اینترنتی بر مبنای الگوهای فعالیتها و دادههای داخلی بودهاند. در یک پست دیگر نوشته شد: «تجهیزات محافظت شخصی، ماسک صورت، واکسن چینی قلابی است اما کروناویروس واقعی است.» رویترز نوشت، ارتش آمریکا کارزار خود علیه واکسن چین را در بهار ۲۰۲۰ شروع کرده و در اواسط ۲۰۲۱ به آن پایان داد اما ابعاد آن را از حوزه جنوب شرق آسیا گستردهتر ساخت. پنتاگون تمرکز کارزار تبلیغاتی خود را متوجه مخاطبهای محلی در سراسر مرکز آسیا و غرب آسیا نیز ساخته و از مجموعهای از حسابهای کاربری جعلی در رسانههای اجتماعی مختلف استفاده کرد تا ترس از واکسن چین را در میان مسلمانان در زمانی که این ویروس در حال کشتن دهها هزار نفر در هر روز بود گسترش دهد. یک محور کارزار تبلیغاتی پنتاگون علیه واکسنهای چین در کشورهای مسلمان بر مبنای این ادعا بود که این واکسنها دارای ژلاتین خوک بوده و حرام هستند. طبق این گزارش این برنامه ارتش آمریکا در دوره ریاست جمهوری «دونالد ترامپ»، رئیسجمهور سابق آمریکا، شروع شده و تا چند ماه از دوره ریاست جمهوری «جو بایدن» نیز ادامه پیدا کرد. این در حالی است که در میان این کارزار، مدیران اجرائی شبکههای اجتماعی به دولت جدید آمریکا هشدار داده بودند که پنتاگون در گسترش اطلاعات غلط درباره کووید دست دارد. «دنیل لوسی»، متخصص بیماریهای عفونی در مدرسه پزشکی جیزل دارتموث، گفت: «فکر نمیکنم این برنامه قابل دفاع باشد. من شدیدا ناراحت، مایوس و سرخورده شدم وقتی شنیدم دولت آمریکا عامل آن بوده است.» به نوشته این خبرگزاری آمریکایی یک مقام ارشد وزارت دفاع آمریکا تصدیق کرد که ارتش این کشور در یک کارزار مخفی برای زیرسؤال بردن واکسن چین دست داشته اما جزئیات بیشتری را ارائه نکرد. همچنین وزارت امور خارجه چین در ایمیلی به رویترز نوشت، از مدتها قبل تأکید داشته که دولت آمریکا رسانههای اجتماعی را دستکاری کرده و در آنها اطلاعات دروغ منتشر میکند. یک سخنگوی وزارت بهداشت فیلیپین نیز اظهار کرد: «شایسته است که درباره یافتههای رویترز تحقیقات صورت بگیرد و مقامهای مربوطه در کشورهای دخیل، به آنها رسیدگی کنند.»