kayhan.ir

کد خبر: ۲۸۹۶۱۴
تاریخ انتشار : ۱۹ خرداد ۱۴۰۳ - ۱۹:۵۶
سفرنامه خواهران و برادران شهدای جهان اسلام به قم و جمکران

راویان شقایق در دیــار اخت‌الرضا 

 
 
 
سیدمحمد مشکوه‌الممالک
هفتمین همایش خواهران و برادران شهدای جهان اسلام اردیبهشت امسال برای هفتمین بار در قم و جمکران برگزار شد. روایت ما از این سفر نورانی به دیار اخت الرضا(ع) را بخوانید.
***
شهر قم میزبان قدوم زائران است؛ بارگاه ملکوتی حضرت معصومه(س) همچون نگینی درخشان در کویر قم خودنمایی کرده و دل هر انسانی را مجذوب خود می‌گرداند. به راستی چه سری دارد که دل‌ها همه عاشق او می‌شوند. 
روز نخست سفر، رسم ادب این است که ابتدا به حرم رفته دست بر سینه نهاده و همچون غلامی بر بی‌بی جانمان سلام دهیم و زیارت کنیم؛ سلام برتو‌ای دختر ولی خدا، سلام بر تو‌ای عمه ولی خدا، سلام برتو‌ای دختر 
موسی بن جعفر (علیه‌السلام) ما خستگان و در راه ماندگان طریق عشق، به شفا خانه شما پناه آوردیم تا به رسم کرامت، از دریای شفاعت سیرمان کنی! 
حرم بسیار شلوغ است از تمام اتباع و ملت‌ها برای پابوسی خانم آمده‌اند. زائران آفریقایی، پاکستانی، افغانستانی و سومالیایی در میان زوار حرم به چشم خورند. همه یک رنگ و یک چهره دارند، زائر همیشه رنگ و رخ عاشقی دارد و در پیشگاه حضرت معبود رنگ پوست و زبان و قومیت فرقی نمی‌کند.
مهم عرض بندگی به بارگاه ملکوتی دوست است، عده‌ای در حیاط حرم رو به ایوان طلا نشسته ‌اند و با چشمانی خیس اشک، گنبد نورانی حضرت را نگاه می‌کنند.
تنها خدا می‌داند هرکسی چه حاجتی دارد؛ یکی آمده است تا برات شهادتش امضا شود، دیگری آمده تا عاقبت بخیری فرزندانش را از خانم بخواهد. بچه‌ها در حیاط باشکوه حرم کنار پدرها و مادرهایشان ایستاده‌اند و دستان کوچکشان را به سوی آسمان دراز کرده‌اند.
راستی آسمان شهر قم چه مفتخر است که هر سحرگاه بر خاک حیاط حرم سر نهاده و سپس بوسه‌ای عاشقانه بر گنبد طلایی می‌زند.
ادب، خاک شدن در پیشگاه محبوب و ولی است و ما همه رسم ادب را از آقایمان قمربنی‌هاشم آموخته‌ایم به همین خاطر ما نیز در حیاط حرم سر به سجده نهاده و خدا را شکر می‌کنیم که توفیق زیارت حرم بی‌بی‌نصیب‌مان شده است.
وارد حرم شده و عرض سلام و ارادت می‌کنیم بعد از زیارت و خواندن نماز و درد دل با اخت الرضا از حرم بیرون آمده و به سمت مجتمع یاوران مهدی موعود عجل الله 
تعالی فرجه الشریف حرکت می‌کنیم‌که همایش خواهران شهدای جهان اسلام و نزدیک جمکران برگزار می‌شود. پس از مدتی وارد مجتمع می‌شویم.
در این مراسم آقای فراهانی مسئول مجتمع یاوران مهدی به تمام خواهران شهدا خوش آمد 
گفتند. 
سپس حجت‌الاسلام دهقان، مسئول بنیاد شهید منطقه دو شهر مقدس قم در پشت تریبون حضور پیدا کرده و بعد از ذکر صلوات بر امام خمینی(ره) و امام خامنه‌ای و ذکر صلوات برای تمام شهدای ایران و جهان به خواهران شهدا خوش آمد می‌گوید و سپس اظهار می‌کند: شما برگزیدگان 25 استان هستید، شما 313 نفر تعداد یاوران حضرت امام زمان(عج) هستید. در این راهی که قدم گذاشته‌ایم مراقب اعضای خانواده و بستگان نیز باشیم، دغدغه ما باید انقلاب، امام خمینی(ره)، دین، امام زمان(عج) باشد و تلاش کنیم افرادی مثل خودمان را پرورش دهیم.
استان قم 6 هزار و 200 شهید دارد و شهدای مدافع حرم بیش از 400 شهید هستند که قم بعد از مشهد بیشترین تعداد شهدای مدافع حرم را دارد و گلزار شهدای مدافع حرم در بهشت معصومه است، قطعه‌ای خاص است که خیلی افراد می‌روند و حاجت می‌گیرند.
برای مردم خدمت کنید
سپس خانم آرام محرابی مسئول کانون خواهران و برادران شهدای جهان اسلام ضمن عرض خیر مقدم خدمت خواهران شهدا گفت: شما مانند حضرت معصومه(س) مسیر و خستگی را به دل و جان خریدید و برادران شهیدتان را همراهی کردید، همان‌طور که بی‌بی جان در این راه نزد برادرش می‌رفت و به عشق برادر این مسیر و راه را انتخاب کرد.
وی بیان کرد: خواهران شهدا که از شهرهای مختلف دور هم جمع شده‌اند، گنجینه‌ای از خاطرات هستند و امیدواریم امام زمان و حضرت معصومه(س) از ما قبول کنند و بهترین کارها را انجام دهیم. 
خانم محرابی با بیان اینکه با برادران شهید خود عهد ببندید که در این مسیر ثابت قدم هستید و از آنها بخواهید کمکتان کنند، بیان کرد: ما گروهی مردمی هستیم و به صحنه آمده‌ایم تا با بهره‌گیری از توانایی روایتگری در جامعه نقش‌آفرینی کنیم، باید کاری کنیم که جوانان شهدای ما را بشناسند و هرجا که مشکلی هست برای مردم خدمت کنیم.
پیام انقلاب را بازگو کنید
حجت الاسلام علی محمودی مسئول فرهنگی کانون شهدای جهان اسلام در این مراسم با بیان اینکه ما اگر یک روزی شهید ندهیم باید شک کنیم، اظهارداشت: برای تنومند شدن درخت انقلاب باید خون بدهیم.
وی با اشاره به اینکه در سال دو گردهمایی در ایام ولادت حضرت زینب(س) و ولادت حضرت معصومه(س) برگزار می‌شود، زندگی این دو بزرگوار را اگر بررسی کنید به خودتان فرصت نمی‌دهید که استراحت کنید.
اگر می‌خواهید نام امام حسین(ع) و نام شهدا زنده بماند در هر شهری که هستید کانون شهدای خواهران و برادران جهان اسلام را جهانی کنید مثل حضرت زینب(س) و امام سجاد(ع) که در مجلس یزید سخنرانی کردند و آنها تسلیم شدند، روزی همه تسلیم شما می‌شوند.
وی عنوان کرد: امام(ره) فرموده است که کارهای خود را، خوبی‌های خود را برای مردم بگویید و پیام انقلاب را بازگو کنید، گفت: نعمت‌های خدا را باید برای مردم بیان کرد و در این راه نباید خجالت کشید تا این راه ادامه پیدا کند.
نقش زنان در مقاطع مختلف تاریخی
سپس خانم دکتر ظهیری مشاور بانوان سخنرانی کرد.
وی با اشاره به اینکه نقش زنان در مقاطع مختلف تاریخی نقش ویژه‌ای است، خاطرنشان کرد: زهرای مرضیه(س) نخستین فردی بود که جهاد تبیین را انجام داد و عدم روایتگری عدم حمایت از مسئولیت دفاع از ولایت را به دوش کشید.عکس‌های شهدا برای ما حجت، نماد، اسوه و الگو هستند، شهدا چهره‌های درخشانی هستند که راه را برای ما روشن می‌کنند و معبر باز می‌کنند و اگر دنبال آنها برویم گم نمی‌شویم.
وی با بیان اینکه هر کاری که با ایده مردم، همدلی و همراهی مردم باشد به نتیجه می‌رسد، خاطرنشان کرد: قرار است تمدن بزرگ اسلامی را به پا کنیم در این مسیر ماندن، استقامت، بیان کردن، یادگیری و عقلانیت، با هم بودن از کارهایی است که دشمن از آن هراس دارد و باید مورد توجه قرار گیرد.این باهم بودن‌ها برای اعلام حضور، برای بزرگداشت پیام شهدا است، امروز خواهران‌، برادران شهدا و فرزندان شهدا در ادامه راه شهیدان مسئولیت سنگینی بر عهده‌دارند.شبکه سازی 
کاری است که ائمه اطهار(ع) بنای آن را گذاشتند و ما باید انجام دهیم و این اقدام به مرزهای جغرافیایی محصور نیست و یکی از راهکارهایی که امام حسین(ع) به عنوان اسوه و الگو و روش به دست ما داد همین شبکه سازی بود.
خانم ظهیری با بیان اینکه خون شهدای غزه به شجره طیبه حیات دوباره بخشید و اقتدار جریان جبهه مقاومت را به رخ می‌کشد، خاطرنشان کرد: این فریاد را ما به همه دنیا    می‌رسانیم و همه آزادی خواهان جهان هستی با ما هستند و باید پیام رسان پیام آورانی باشیم که بتوانیم مرزها را درنوردیم.
آموزش روایتگری برای خواهران شهدا 
چهارشنبه بعدازظهر کارگاه فن بیان با محوریت آموزش سخنور و آموزش روایتگری برای خواهران شهدا برگزار شد. کار این کارگاه با هدف روایتگری نیکو و پرورش راویان درست در جهت آموزش اهداف شهدا و اهداف راه بلند مرتبه‌ای که شهدای بزرگ پیمودند تشکیل شد. 
آقای مصطفی مولایی مدیر کمیسیون فرهنگی اجتماعی شهر مقدس قم استاد فن بیان برای خواهران شهدا کلاس روایتگری گذاشته است قرار است خواهران شهدا با تاسی از خانم حضرت زینب(س) راویان روایت‌های عاشقانه برادران شهیدشان باشند.
روایتگری پدر شهید 
در این اجتماع  پدر شهید ایمانی آغازگر روایتگری بود، او از رشادت‌ها و دلاوری‌های شهدا خصوصا فرزند شهیدش کفت.
پدر عاشقانه از فرزندش گفت، از لحظه تولدش از هنگامی که برای اولین بار او را در آغوش گرفت و چشمان پاکش را نظاره کرد. از قد کشیدن‌هایش و کودکی‌هایش، از شیطنت‌ها و بازی‌های کودکانه اش.
پدر روایت می‌کرد از دوران تحصیل فرزندش و از زمانی که نخستین جرقه‌های رفتن به جبهه آغاز شد. فرزندش زمزمه شهادت داشت، زمزمه رفتن به جبهه و جهاد. و پدر با اینکه عاشقانه فرزندش را دوست می‌داشت می‌دانست که باید ادامه دهنده راه آقا ابا عبدالله حسین(ع) باشد. 
پدران شهدا در این مرز و بوم همگی به مولایشان آقا ابا عبدالله حسین(ع) تاسی نمودند و علی اکبرهایشان را به میدانگاه عشق فرستادند تا عاشقانه در سرزمین اسلام و ایمان است نبرد کنند و پایان این نبرد دیدار با خداوند و لقاء الله بود.
پدر شهید ایمانی راوی حماسه‌ها و دلاوری‌های فرزند برومندش بود.
روایت از برادران شهیدی است که هرکدام‌شان یک کتاب بودند و یک حماسه. و براستی این خاک لاله‌خیز، این مهد پرورش آرش‌ها و رستم‌ها و سیاوش‌ها چه زیبا حماسه‌ها را می‌ پرورد.
خاک این سرزمین اسلامی ابتدا پهلوانانش را رشد می‌دهد و در آغوش مادران می‌پروراند بعد شاهد حماسه سیاوش‌هایی می‌شود که بی‌باکانه به قلب آتش رفته و سربلند و پرغرور از میان شعله‌های آتش کین بیرون می‌آیند.
تکرار ابراهیم
داستان حضرت ابراهیم(ع) تکرار می‌شود و پیروان ملت ابراهیم به قلب آتش زده‌اند تا حماسه‌ساز شوند، تا ریشه کفر و کین بسوزد و نهال پاکی و درستی جان بگیرد.
مادران شهیدان در طول تاریخ چه در زمان انقلاب و قبل از آن و چه در دوران دفاع مقدس و زمان حال، به نبرد با تاریکی‌ها رفتند‌. آنان از شعله‌های عظیم آتش و جنگ هراسی نداشتند چون قلب و روحشان مملو از عشق آسمانی حضرت دوست گشته بود. دیگر ترس و دلهره جایی شهیدان به قلب آتش زدند و حماسه‌ها آفریدند و پهلوانانه ماندگار شدند چنان‌که هزاران سیاوش بر خاک پاک مزارشان سر تعظیم فرود می‌آورند. خاک پاک مزارشان سجده‌گاه ملائک گشته است. این دلاوران عرصه‌های سخت روزگار را باید روایت کرد. باید خواهرانشان، خواهرانی که سال‌هاست مهر برادران‌شان را در قلب و روح و جان‌شان پروده‌، اینک روایت کنند تا دنیا بداند پهلوانان سرزمین ما پیرو راه اهل بیت(ع) بودند.
حسین فهمیده‌ها متولد می‌شوند
و اینان بهترین الگو و سرمشق برای فرزندان‌مان هستند و باید روایت شود از تمام حسین فهمیده‌ها که با قامت کوچک‌شان‌تانک‌های کفر و استبداد را به آتش کشیدند تا فرزندان‌مان این نوگلان سرزمین ایران اسلامی بدانند بهترین الگوها را دارند.
بدانند قهرمانان ما واقعی هستند، اینان پهلوانانی هستند که بتمن‌های پوچ و پوشالی را به زمین کوبیدند.
اینان پهلوانان اسلام و قرآنند و این روایتگری باید با تاسی از بانوی قهرمان نهضت حسینی  حضرت زینب(س) باشد، در بازار کوفه چنان سخنرانی کرد که بسیاری از شنوندگان گمان کردند مولای‌مان حضرت علی(ع) سخن می‌گوید.
آری آن زمان خانم زینب(س) از زبان مولایش حضرت علی(ع) سخن می‌گفت برای آنانی که برادران‌شان در رکاب امیرمؤمنان(ع) شمشیر زده بودند و فرزندانشان در رکاب یزید بودند.
همان‌گونه که آقا سیدالشهدا(ع) فرمودند: آنان حق را می‌شناختند اما چون شکم‌هایشان لبریز از حرام شده بود، سخن حق در آنان اثر نداشت.
آنانی که در زمان امام حسین(ع) در صف یزید مقابل حق ایستادند و شمشیر زدند و فرزندان حضرت رسول‌الله(ص) را به شهادت رساندند، کسانی بودند که پدران‌شان در رکاب امیرالمؤمنین(ع) بود.
ولی چنان شکم‌هایشان لبریز از حرام گشته بود که سخن حق آقا امام حسین(ع) در آنها هیچ اثری نداشت.
چنان بود که آنان هَلْ مِنْ ناصِرٍ یَنْصُرُنی امام حسین(ع) را نمی‌شنیدند. اینک نیز هستند کسانی که حقانیت سیدعلی را می‌دانند و سخن به ناروا می‌گویند. اینک خانواده شهدا زبان برادران شهیدشان را در کام دارند و از حنجره بریده آن برادران عروج کرده سخن می‌گویند، اینان باید چنان افشاگری نمایند که تمام چهره تزویر و ریاکاری شده دشمنان، چهره‌ای که از کینه و دورویی زینت یافته است کاملا شسته شود و مردم چهره واقعی دشمنان را که نقاب دوست بر صورت زده‌اند بشناسند.
کلاس روایتگری تا غروب ادامه داشت. سپس خواهران شهدا عازم جمکران شده و نماز جماعت را در آنجا خواندند. 
مسجد جمکران قم؛ آرام‌بخش برای زائران 
جمکران، مقصد بعدی خواهران و برادران جهان اسلام است. مسجد جمکران در کل ایام سال حال و هوای خاصی دارد و هر عاشق و شیفته‌ای را برای عرض ارادت به موعود نجاتبخش بشریت به سوی خود می‌کشاند.
وارد مسجد که می‌شوی بر گرداگرد گنبد فیروزه‌ایش «لااله‌الا‌الله» نقش بسته است، این مسجد پایگاه شیعیان و عاشقان حضرت بقیة‌الله(عج) است. 
اینجا همه برای ظهورش دعا می‌کنند و از طولانی شدن زمان غیبت شکوه دارند با نگاه به همه زائران در این مسجد می‌توان ذوق و شوقی را که در چشمشان برق می‌زند را مشاهده کرد.
برخی که با شناخت عمیق‌تر به این مکان مشرف می‌شوند در هنگام تشرف به این پایگاه ملکوتی حوائج شخصی خود و مشکلات زندگی را فراموش کرده و تنها ظهور منجی جهان بشریت را از درگاه ربوبی مسئلت می‌کنند.
با حضور در مسجد جمکران قم احساس آرامش به همه تشرف یافتگان به این مکان دست می‌دهد، احساسی که البته توصیف شدنی نیست.
 کسانی که به این مکان مقدس مشرف می‌شوند حضرت را به مادرش قسم می‌دهند تا واسطه‌ای برای حل مشکلات در پیشگاه خدا باشند ولی اصل و اساس همه دعاها، دعا برای ظهور حضرتش است«اللهم عجل لولیک الفرج».
بیت النور حضرت معصومه(س)
پنجشنبه ساعت سه بعدازظهر خواهران شهدا سوار اتوبوس‌ها شده و راهی بیت‌النور شدند که مزین به قدوم‌ پاک حضرت معصومه(س) بوده است، خانه‌ای که خانم حضرت معصومه(س) در آنجا زندگی کردند و خاک آن مکان متبرکه است.
بیت النور محراب کوچکی است که حضرت فاطمه معصومه(س) در مدت 17 روز اقامت خود در قم قنوت‌های خویش را با محراب کوچک ولی آسمانی آن عبادتگاه زیبا تقسیم می‌کردند. بیت النور خانه‌ای‌است از نور که هنوز بعد از سال‌های زیادی که بر آن گذشته عطر بهشتی بانویی ملکوتی را منتشر می‌کند.
بیت النور بوی معصومه(س) می‌دهد و اگر چشم دل باشد. قوس محرابش تجلی نمازهای عارفانه ام الائمه النجباء حضرت فاطمه زهرا(س) است که در دخترش معصومه(س) تبلور یافته است.
خواهران شهدای جهان اسلام خاک پاک این مکان را به تبرک بر سر و صورت کشیده و سرمه چشمان‌شان می‌کنند و برخی از این خاک را به تبرک برای عزیزان‌شان سوغات می‌برند.
سپس خانم دکتر گنجی معاون بانوان و آقای قاضی‌زاده‌هاشمی رئیس بنیاد شهید و امور ایثارگران درسخنانی اهمیت کانون خواهران شهدا تاکید کردند حرکت تشکیل کانون خواهران شهدا یک حرکت خوب بوده و باید در همه جا اجرائی شود.
خواهران شهدا از بیت‌النور تا حرم حضرت معصومه(س) پیاده‌روی می کنند در حالی که عکس برادران شهیدشان را در دست دارند و شاخ گلی نیز به رسم خواهری در کنار عکس برادران عزیزشان نهاده بوده‌اند.
داخل حرم خانم حضرت معصومه(س)، جوانان پر تلاش نیروی انتظامی ناجا ایستاده بوده‌اند تا مثل همیشه جان برکفان امنیت را فراهم کنند.
جوانان دلاور 
مسیر بیت‌النور تا حرم حضرت معصومه(س) تعداد زیادی از جوانان نیروی انتظامی ایستاده بودند، جوانان دلاوری که سینه سپر کرده بودند تا حافظان امنیت سرزمین‌مان باشند. 
غیور مردان ناجا که شبانه‌روز در سرمای پاییزی و التهاب گرمای تابستان در کوچه و خیابان سرزمین‌‌مان ایستاده‌اند تا مردم سرزمین‌شان آسوده خاطر باشند. شب‌ها دیده بر هم نمی‌گذارند تا اهل شهر و دیارشان آسوده بخوابند. خواهران شهدا دوباره به پابوسی حضرت معصومه(س) می‌روند.
زیارتی از عمق جان 
شب میلاد اخت الرضاست و خواهران شهدا در بارگاه ملکوتی خانم مشغول دعا و نیایش شده‌اند همه می‌خواهند از عمق جان و با تمام وجود ارادت خود را به حضرت معصومه(س) بیان کنند. 
در حین زیارت مرقد و بارگاه ملکوتی حضرت معصومه(س) متوجه شدیم سیدابراهیم رئیسی، رئیس‌جمهور شهیدمان نیز برای پابوسی آمده است. یادش به خیر. خواهران شهدا دوست داشتند به دیدار ایشان مشرف شوند اما شرایط فراهم نبود. 
خانم محرابی که مدیر کانون خواهران شهداست با تعدادی از مسئولان که اطراف ریاست جمهوری بودند صحبت کرد تا بتوانند از وجود ایشان بهره مند شوند. رئیس‌جمهور پرتلاش و خستگی ناپذیر ما برای برگزاری چندین برنامه‌های سیاسی و اقتصادی به این شهر آمده بودند و هدف اصلی ایشان ابتدا پابوسی خانم حضرت معصومه(س) و سپس رسیدگی به امور کشوری در این شهر معنوی بود.
حضرت معصومه(س) نیز به دنبال برادر بزرگوارشان آقا امام رضا(ع) راهی دیار ایران گشته و در خاک قم به ملکوت رفتند.
اینان نیز خواهران شهدایی هستند که می‌خواهند راه برادر را ادامه دهند و اینک در حرم بانو ایستاده‌اند نماز می‌گذارند سر بر سجده می‌نهند و از خانم تشکر می‌کنند که لیاقت و توفیق زیارت نصیبشان نموده است.
زمان بازگشت خواهران شهدا بر سر مزار شهدای گمنام این فرزندان خانم زهرا(س) تمام خواهران ایستاده‌اند و رسم خواهری را به جا آوردند. آنها با چادرهای‌شان غبار از قبور برادران شهید گمنام‌شان زدودند و خاک مزار آن برادران شهید را سرمه چشم‌شان نمودند.
عده‌ای دیگر کتاب دعا گشوده و بر سر مزار برادر شهید گمنام دعا می‌خواندند.
اختتامیه همایش خواهران شهدا 
روز سوم؛ جمعه 21 اردیبهشت 1403 صبح زود بعد از صرف صبحانه تمام خواهران شهدا در سالن همایش غدیر دور هم جمع شده و از سخنرانی آیت‌الله حسینی خراسانی عضو خبرگان رهبری و خانم دکتر خزعلی معاون بانوان ریاست محترم جمهوری بهره مند شدند. آنان نیز از مقام والای شهیدان سخن گفتند و ذکر نام شهدای کربلا که زینت بخش تمام محافل شهداست.
معرفی کانون‌های برتر شهدا
در این مراسم به 10 کانون از کانون‌های برتر ایران که در راستای شهدا فعالیت می‌کنند تندیس شهدا اهدا شد.
اینک در 18 استان از استان‌های کشورمان کانون‌های خواهران و برادران ثبت شده است. این کانون‌ها در استان‌های مختلف کشور ما فعالیت‌های مختلفی دارند، این فعالیت‌ها برگزاری جلسات هفتگی در حسینیه‌ها و مساجد می‌باشد، خواهران شهدا هفته‌ای دو ساعت در اماکن مقدس مساجد، حسینیه‌ها و سایر بقاع متبرکه کلاس‌های روایتگری می‌گذارند.
در این کلاس‌ها از مسائل روز، مسائل اعتقادی، الگوپذیری از راه شهدا و ولایت پذیری صحبت می‌کنند. سپس عکس‌ها و فیلم‌هایی که مربوط به این جلسات است را برای مسئول اصلی کانون خواهران و برادران شهدای جهان اسلام می‌فرستند.
این عکس‌ها و گزارش‌ها بیانگر میزان خوب فعالیت‌های این کانون‌ها می‌باشد. 10 کانون از 18 کانونی که در سراسر ایران برگزار شده است، در انجام این فعالیت‌ها رتبه ممتاز را کسب نموده و به آنها لوح تندیس شهدا اهدا شد.
معرفی کتاب ققنوس خیبر
به هرکدام از خواهران شهدا سنگ متبرک حرم خانم معصومه(س) و یک کتاب با موضوع ظهور حضرت منجی امام زمان(عج) هدیه داده شد.
در این مراسم کتاب «ققنوس خیبر»؛ روایتی از زندگی شهید «سیدرحیم بازیاری» و کتاب«لبخند ماندگار»، زندگینامه شهید مدافع حرم«جبار دریساوی»؛ اثر شریفه بازیار یکی از خواهران شهدا به دیگر خواهران معرفی شد.
قرار بود جناب رئیس‌جمهور، (شهید) رئیسی نیز در مراسم ما حضور داشته باشد ولی به خاطر حجم بالای کاری نتوانستند تشریف بیاورند به همین خاطر خواهر شهید خزعلی و خانم اختری معاون بانوان ریاست جمهوری تشریف آوردند و مراسم تجلیل با حضور ایشان رونق گرفت.در این مراسم از دو تن از خواهران و خادمان شهدا که خالصانه و همیشه در تمام امور ما را در کار کانون شهدا یاری می‌دهند معرفی شدند. خانم بازیار که همیشه تمام عکس‌هایی را که در مراسم‌های کانون خواهران شهدا منتشر می‌شود، به سبک و سیاق مراسم شهدا تزیین نموده و در تمام گروه‌های سراسر ایران نشر 
می‌دهد.
خانم آزاده جاگیر خادم‌الشهدا و فعال مجازی که ایشان همیشه و همه‌جا در کنار ما بوده و در تمام مراسمات خواهران شهدا حضور فعال داشته و پیام‌های آنان و اطلاع‌رسانی مراسمات کانون را در تمام کانال‌ها و گروه‌های خواهران شهدای جهان اسلام و استانهای سراسر کشور نشر می‌دهند، نیز تجلیل 
نمودند.
 با اتمام مراسم تجلیل از خواهران شهدا این اردوی کانون خواهران شهدا که به یمن میلاد خانم حضرت معصومه(س) و با تبرک به پابوسی ایشان شروع گشته بود نیز به پایان رسید.