رسانه صهیونیستی آحارونوت:
اقتصاد اسرائیل تحمل هزینههای جنگ جدید را ندارد
یک رسانه عبریزبان در گزارشی تشریح کرد که اقتصاد رژیم صهیونیستی تحمل هزینههای ورود به جنگ دیگری را ندارد.
به گزارش فارس، «جنگ با ایران و افزایش بودجه جنگی اسرائیل اثرات بسیار بدتری بر اقتصاد اسرائیل خواهد داشت و میتواند منجر به وضعیتی شود که در آن ما قادر به تامین مالی آن نباشیم» این را یک اقتصاددان ارشد سابق وزارت دارایی رژیم صهیونیستی بیان کرده است.
«یوئل نیو» در گفتوگو با روزنامه یدیعوت آحارونوت گفت: افزایش هزینههای جنگ برای رویارویی با ایران مستلزم وام گرفتن بیشتر است و به دنبال آن هزینههای مربوط به نرخ بهره وامها بسیار افزایش مییابد زیرا به تبع آن بدهی به سطوح بسیار زیادی افزایش مییابد و این برای اقتصاد اسرائیل بسیار خطرناک است.
وی افزود: چنین بار اضافی هزینههای جنگی در یک دوره زمانی طولانی میتواند به ظرفیتها برای رشد اقتصادی ما آسیب جدی برساند. اگر واقعاً صحبت از افزایش چشمگیر بودجه دفاعی چه در حال حاضر و چه در طول زمان است، باید سیاستهای اقتصادی نیز متناسب با آن تغییر کند.
این کارشناس صهیونیست تاکید کرد: «بودجه اسرائیل، حتی بودجه اصلاح شده متناسب با شرایط جنگ، منعکسکننده تغییر قابل توجهی نیست تا بتوانیم این افزایش هزینهها را تامین کنیم. همین حالا هم باید هزینهها را در سایر اقلام کاهش دهیم و همچنین مالیات بیشتری وضع کنیم و از همه مهمتر باید برای افزایش پتانسیل رشد اقتصاد اسرائیل، یک فرآیند بسیار طولانی اصلاحات را در پیش بگیریم.
بزرگترین کسری بودجه صهیونیستها در قرن جاری
مقام سابق وزارت دارایی اسرائیل با بیان اینکه این دست حملات ایران تأثیرات آشکاری بر هزینههای جنگ برای اسرائیل برجای میگذارد، گفت فقط در سال گذشته میلادی بودجه جنگی این رژیم به حدود 60 میلیارد شکل (حدود 16 میلیارد دلار) رسیده بود و اسرائیل دیگر تحمل هزینههای جنگی بیشتری را ندارد.
این اقتصاددان تاکید کرد هزینههای دفاعی تنها به سیستم گنبد آهنین محدود نمیشود، بلکه خروج هواپیماها برای حفاظت و رهگیری هواپیماهای بدون سرنشین در خارج از حریم هوائی اسرائیل را شامل میشود. بنابراین اسرائیل در مقطع پیش رو به هواپیماهای بیشتری نیاز دارد و ما باید مقدار زیاد دیگری هواپیما را از ایالات متحده درخواست کنیم.
رسانههای رژیم صهیونیستی تاکید دارند، اقتصاد اسرائیل اساسا از پیامدهای ادامه جنگ در نوار غزه رنج میبرد که از هفت اکتبر(15 مهرماه تاکنون) ادامه دارد و بودجه سال 2024 رژیم صهیونیستی کسری 6/6 درصدی تولید ناخالص داخلی را پیشبینی کرده که یکی از بزرگترین کسری بودجههای این رژیم در قرن جاری است.
اگر جنگ غزه طولانیتر شود یا تنشها با ایران و حزبالله لبنان بدتر شود، ممکن است کسری بودجه نیز سنگینتر خواهد شد.
به نوشته آحارونوت، صرف نظر از هزینههای جنگی و دفاعی که بار سنگینی را بر کابینه نتانیاهو تحمیل کرده است. بازار سهام در اسرائیل و به خصوص سهام بخش فناوری و دفاع نیز تحت تاثیر حمله ایران و تبعات آن قرار گرفته است.
بخش فناوری پیشرفته یکی از بخشهای محرک اقتصاد اسرائیل است که 16 درصد از کل کارگران اسرائیل در استخدام این بخش هستند. فناوری اسرائیل همچنین بیش از نیمی از صادرات این رژیم را تشکیل میدهد.
بر اساس دادههای بانک مرکزی اسرائیل، این بخش همچنین یکسوم مالیات بر درآمد و حدود یکپنجم کل تولید اقتصادی اسرائیل را به خود اختصاص میدهد. ارتش اشغالگر اسرائیل تعداد زیادی از شرکتهای فعال در این زمینه را در کنترل خود دارد.
عملیات طوفان الاقصی مقاومت در هفتم اکتبر و به تبع آن جنگ غزه ارکان بخش فناوری پیشرفته که سیستمهای دفاعی اسرائیل نیز به آن وابسته است، به شدت متزلزل کرد بنابراین گسترده شدن تنش بین تهران و تلآویو میتواند ضربه سنگینی به این بخش حیاتی اقتصاد اسرائیل وارد کند.
فرار مجدد شرکتهای هوائی از اسرائیل
«یووال آیزنبرگ»، مدیرعامل یک شرکت سرمایهگذاری در اسرائیل هم گفت: «برای ارزیابی عواقب نهائی اقدام ایران خیلی زود است، اما میتوان از آنچه اتفاق افتاد، آموخت. دیروز به دنبال اعلام پایان عملیات ایران شاخصهای بورس اسرائیل، وضعیت آسودگی سرمایهگذاران را منعکس کرد، زیرا واکنش بازار در مقایسه با آنچه در روز پس از عملیات هفتم اکتبر فلسطینیان(طوفان الاقصی) شاهد بود، بسیار ناچیز به نظر میرسید.
وی افزود: این در حالی است که در هشتم اکتبر گذشته شاخص بورس تلآویو هفت درصد کاهش یافت که نتیجه آن زیانهای متوالی در روزهای بعد بود که به دنبال آن مقامات اسرائیل برای حمایت از بازار ورود کردند. در ماه اکتبر، شاخص سهام پیشرو 11 درصد کاهش یافت که بزرگترین زیان ماهانه در نزدیک به سه سال اخیر را به ثبت رسانده بود زیرا سهامهای فهرست شده حدود 27 میلیارد دلار در آن ماه متحمل زیان شدند.
یکی از مقامات بانک سوئیسی Hyposwiss نیز در گفتوگو با یدیعوت آحارونوت تایید کرده است که در کوتاهمدت، حمله ایران میلیاردها دلار برای اقتصاد اسرائیل هزینه برداشت.
بنا به گزارش این روزنامه عبریزبان از جمله خسارت دیگر ناشی از یک شب حمله ایران به اسرائیل این است که بسیاری از شرکتهای هواپیمایی بینالمللی بار دیگر از دو روز پیش پروازهای خود را به سرزمینهای اشغالی متوقف کرده و حتی حاضر به عبور از حریم هوائی این رژیم نشدند.
در حالی که تلآویو طی مدت اخیر تلاش کرده بود با اطمینان خاطر دادن به شرکتهای هواپیمایی که به دنبال جنگ غزه از اسرائیلگریخته بودند آنها را به ازسرگیری پروازهایشان به این رژیم تشویق کند.