محدودیتهای جدید فرانسه و کانادا برای استفاده از فضای مجازی
شبکههای اجتماعی طی سالهای اخیر به یک جزء اساسی زندگی انسان امروزی تبدیل شده است و تقریباً به ندرت میتوان فردی را یافت که از گوشیهای هوشمند استفاده نکند و در درون گوشی خود یکی از انواع شبکههای اجتماعی را نصب نکرده باشد. کارشناسان بر این باورند که شبکههای اجتماعی فرصتها و تهدیدات همزمانی را برای کشورها در سطوح مختلف فراهم میکنند. هیچ کس منکر استفاده بهینه از این فرصتها نیست. اما هیچ دولتی نیز اجازه نمیدهد این شبکهها به ابزاری برای ضربه زدن به امنیت، ثبات سیاسی، انسجام اجتماعی و به طور کلی منافع و امنیت ملی کشور تبدیل شود. از این منظر «سامانبخشی» شبکههای اجتماعی و شفافسازی فعالیتها در فضای مجازی در راستای حراست از امنیت و منافع ملی در بسیاری از کشورها از اصول مهم و پذیرفته شده است و بر خلاف تبلیغات رسانهای، در کشورهای غربی این «سامانبخشی» و «کنترل» بسیار جدیتر از سایر کشورهاست. در همین راستا کشورهای غربی طی ماههای اخیر محدودیتهای شدیدی علیه استفاده از برخی شبکههای اجتماعی از جمله شبکه اجتماعی چینی تیکتاک وضع کردهاند. در جدیدترین این اقدامات فرانسه اعلام کرد استفاده «تفریحی» از تیکتاک، توئیتر، اینستاگرام و سایر برنامهها را در تلفنهای کارکنان دولت به دلیل نگرانی در مورد امنیت ناکافی دادهها ممنوع میکند. به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از آسوشیتدپرس، تصمیم فرانسه برای ممنوعیت مذکور شامل مقامات دولتی، قانونگذاران و امانوئل ماکرون(رئیسجمهور کشور) را نیز شامل میشود. «استانیسلاس گورینی» وزیر خدمات عمومی فرانسه در بیانیهای اعلام کرد: اپهای تفریحی به اندازه کافی ایمن نیستند که توسط سرویسهای دولتی مورد استفاده قرار گیرند و ریسکی برای حفاظت از دادهها به شمار میروند.
آژانس امنیت سایبری فرانسه بر ممنوعیت مذکور نظارت میکند. در بیانیه گورینی مشخص نشده چه اپهایی ممنوع میشوند. اما اشاره شده است این تصمیم پس از آن گرفته شده است که دولتهای دیگر نیز اقدامات مشابهی علیه تیکتاک انجام دادهاند. دفتر گورینی در پیامی به این خبرگزاری اعلام کرد ممنوعیت استفاده از اپها برای کارمندان دولت شامل توئیتر، اینستاگرام، نتفلیکس، برخی بازیهای رایانهای و برنامههای دوستیابی نیز میشود. البته موارد استثنایی نیز وجود دارد. اگر یک مقام رسمی بخواهد از اپلیکیشن ممنوع برای مقاصد حرفهای مانند ارتباطات عمومی استفاده کند، میتواند برای انجام این کار درخواست دهد. این درحالی است که آمریکا، انگلیس، اتحادیه اروپا و کشورهای دیگر تیکتاک را روی موبایلهای دولتی ممنوع کردهاند. به تازگی کنگره آمریکا طرحی را تصویب کرد که در صورت نهائی شدن در سنا میتواند به ممنوعیت استفاده از اپلیکیشن تیکتاک در این کشور منجر شود.این طرح به شرکت «بایت دنس» که مالک اپلیکیشن تیکتاک است، شش ماه فرصت میدهد که تمامی زیرساختهای کنترلی و نظارتی خود را واگذار کند، در غیر این صورت استفاده از این اپلیکیشن در داخل خاک آمریکا ممنوع میشود. سیاستمداران آلمانی هم در حال رایزنی و تبادل نظر درباره این موضوع هستند که آیا این کشور نیز باید مواضع سختگیرانهتری در برابر شبکه اجتماعی تیکتاک اتخاذ کنند یا خیر؟ مقامات آلمان در سال جاری میلادی، مقرراتی در راستای خدمات دیجیتال وضع کردند که شرکتهای اینترنتی را ملزم میکند تا به صورت مستمر پلتفرمهای خود را کنترل کنند تا جلوی انتشار اطلاعات نادرست و محتوای غیرقانونی را بگیرند. دولتهای غربی نگران آن هستند که مقامات چینی بایت دنس(مالک تیک تاک) را مجبور کنند دادههای کاربران بینالمللی را به آنها تحویل دهند یا محتوای حامی دولت چین را ترویج کند.
حبس ابد در کانادا
در کانادا نیز «جاستین ترودو» نخستوزیر این کشور حمایت خود را از حبس ابد شهروندان کانادا در صورت نفرتپراکنی در فضای مجازی را اعلام کرد. این حکم بخشی از قانون آزار و اذیت آنلاین است که برای امن ساختن سکوهای مجازی تنظیم شده است.