کاهش 26 واحد درصدی نرخ تورم نقطه به نقطه در 1402
معاون اقتصادی بانک مرکزی گفت: نرخ تورم نقطه به نقطه مصرفکننده در سال 1402 به میزان ۲۶ و نیم واحد درصد کاهش یافت.
به گزارش ایرنا، محمد شیریجیان در گفتوگویی اعلام کرد: در برنامه هفتم توسعه، مشخص شده که بانک مرکزی موظف است تا پایان این برنامه، رشد نقدینگی را به ۱۳ و هشت دهم درصد و نرخ تورم را به ۹.۵ درصد برساند. همچنین بانک مرکزی موظف شده که میزان ناترازی بانکها را سالانه ۲۰ درصد کاهش دهد تا در پایان برنامه هفتم به صفر برسد. همچنین رشد اقتصادی هشت درصد هم در نظر گرفته شده است. وی افزود: بانک مرکزی در سال گذشته هدفگذاری رشد نقدینگی ۲۵ درصدی را اعلام کرد که این هدف به میزان قابل توجهی محقق شد. در حوزه تورم هم، روند نقطه به نقطه شاخص بهای مصرفکننده معادل ۲۶ و نیم واحد درصد کاهش داشت. همچنین طبق آمارهای بانک مرکزی، تورم نقطه به نقطه تولیدکننده از ۴۰ و هفت دهم درصد به 24 و دو دهم درصد در پایان ۱۴۰۲ کاهش یافت که کاهش 16 و نیم درصدی را نشان میدهد.
معاون اقتصادی بانک مرکزی اظهار داشت: هدفگذاری رشد ۲۳ درصدی نقدینگی را برای سال جاری در نظر گرفتیم که البته متناسب با اقتضائات و شرایطی که داریم میتواند تا حد دو واحد درصد هم نوسان داشته باشد. همچنین هدفگذاری بانک مرکزی برای تورم نقطه به نقطه مصرفکننده برای پایان سال جاری، رسیدن به کانال ۲۰ درصدی است.
پیشبینیهایی که درست درنیامد
البته پیشبینی 84 درصد از 50 اقتصاددان، درباره روند برخی متغیرهای کلان اقتصاد ایران در فروردین ۱۴۰۲ این بود که ۸۴ درصد از آنها انتظار افزایش قیمت ارز حداقل با شیب ملایم را داشتند. 42 درصد معتقد بودند دلار با همان شدت ۱۴۰۱ به روند صعودی خود ادامه خواهد داد و از نگاه ۴۲ درصد دیگر، دلار با شیب ملایمتری نسبت به ۱۴۰۱ روند افزایشی را طی میکند. آن هم در حالی که رشد نرخ ارز (دلار) در اسفند ۱۴۰۲ نسبت به مدت مشابه در سال ۱۴۰۱ به طور تقریبی معادل ۱۱ درصد و رشد نرخ ارز در سال ۱۴۰۱ نسبت به 1400 تقریباً معادل ۱۰۰ درصد بوده است.
۹۴ درصد اقتصاددانان معتقد بودند در سال ۱۴۰۲ رشد کلهای پولی (نقدینگی و پایه پولی) یا به اندازه سال ۱۴۰۱ خواهد بود یا فراتر از آن میشود. ۵۶ درصد قائل به بقای رشد کلهای پولی در محدوده ۳۰ تا ۴۰ درصدی و ۳۸ درصد قائل به افزایش رشد کلهای پولی به محدوده ۴۰ تا ۵۰ درصدی بودند. این در حالی است که بر اساس آخرین آمار منتشر شده از سوی بانک مرکزی، رشد نقدینگی منتهی به شهریور ۱۴۰۲ به رقم ۲۶ و 9 دهم درصد کاهش یافته است.
بر اساس پیشبینی ۵۰ اقتصاددان، ۵۶ درصد قائل به بقای تورم بین ۴۵ تا ۵۵ درصد و ۳۳ درصد معتقد به افزایش نرخ تورم به ۵۵ درصد و بالاتر بودند. در واقعیت، این پیشبینی تحقق نیافت و نرخ تورم نقطه به نقطه و تورم سالانه به ترتیب 35 و هشت دهم و 42 و نیم درصد را ثبت کرد که نسبت به سال ۱۴۰۱ با کاهش همراه بود.
بنابراین به طور کلی میتوان این مورد را تأیید کرد که نرخ تورم سال ۱۴۰۲ کمتر از نرخ انتظاری 50 اقتصاددان بوده است. از مهمترین دلایل این تفاوت میتوان به «اعمال سیاستهای پولی انقباضی (افزایش نرخ سود بانکی و همچنین کنترل مقداری ترازنامه) و همچنین کنترلی نرخ ارز توسط بانک مرکزی» اشاره کرد.